Στο Καρναβάλι του Rio de Janeiro,της Σέβης Νικολάου

Δημοσιεύθηκε

Σας έχει τύχει να είστε όρθιοι για εννιά ώρες, να λυγίζουν τα πόδια σας από την κούραση και να μη θέλετε να καθίσετε; Σας έχει τύχει να παρακαλάτε να είχατε τέσσερα μάτια για να βλέπετε καλύτερα ένα θέαμα;

Σας έχει τύχει να ευχόσαστε να είχατε κλειδί να κλειδώσετε στη μνήμη εικόνες , μουσικές, χρώματα, ιαχές του κόσμου, επιφωνήματα θαυμασμού; Γιατί, τι να σου κάνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, όταν δεν μπορούν να αποτυπώσουν και να καταγράψουν την ενέργεια που δονεί την ατμόσφαιρα, όταν χιλιάδες κόσμου όρθιοι ψάλλουν τον Εθνικό τους ΄Υμνο και μετά τον ύμνο της πόλης τους ” Cidade Maraviliosa ”,πριν την έναρξη του υπερθεάματος .

Τέτοιες στιγμές είχα την εξαιρετική τύχη να ζήσω στο φετινό Καρναβάλι του Rio , για δύο από τις τέσσερις βραδιές που διαρκεί η παρέλαση και ο διαγωνισμός των σχολών, στο Sambodromo .
Ναι καλά διαβάσατε,οι ελληνικές λέξεις παρούσες παντού, σε επιγραφές, σε οδούς, σε μνημεία, έτσι που ακόμα κι αν δεν ξέρεις τη γλώσσα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται .

Επιλέξαμε την πρώτη και την τελευταία βραδιά, αφ ενός γιατί δεν θα αντέχαμε τέσσερα εικοσιτετράωρα άγρυπνοι και αφ ετέρου γιατί τα εισιτήρια αν και πανάκριβα είχαν εξαντληθεί .
Επιμελημένα έντυπα μας δόθηκαν στην είσοδο για την κάθε βραδιά με το πρόγραμμα, τον ύμνο και τους συντελεστές κάθε σχολής σάμπα που διαγωνίζονται . Γιατί κάθε σχολή, ανάλογα με τα θέματα που επιλέγει, συνθέτει και τον ύμνο της για κάθε χρονιά, και ο ύμνος τραγουδιέται απ΄όλο τον κόσμο, που δεν θέλει και πολύ για να παρασυρθεί από το ρυθμό και τα λόγια .
Αυτός ο λαός έχει το ρυθμό και τη χαρά μέσα του! Με το άκουσμα της μουσικής, όλοι στο πόδι !
Ο ρυθμός θέλεις δεν θέλεις σε παρασύρει και οι εικόνες που αδιάκοπα ρέουν σαν ποτάμι που κυλά, σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοικτό .

Οι σχολές σάμπας μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής , μερικές ξεπερνούν και τον αιώνα, και τα άρματα που επιλέγουν με θέματα παρμένα από τη φύση κυρίως αλλά και από την καθημερινή ζωή και από την Ιστορία , συνοδεύονται από πεζοπόρα τμήματα με στολές που ξεπερνούν κάθε φαντασία . Μέτρησα 6- 7 άρματα και γύρω στους 3.500 – 4.000 καρναβαλιστές για την κάθε σχολή , οι σχολές κάθε βραδιάς από έξη έως εννιά , οπότε υπολογίστε άρματα και κουστούμια στο σύνολό τους! Αυτός είναι και ο λόγος που η προετοιμασία του καρναβαλιού αρχίσει από την επομένη μέρα που τελειώνει το προηγούμενο .

Το καρναβάλι του Ρίο δεν αρκείται όμως στο διαγωνισμό των σχολών στο Σαμπόδρομο. Όλη η πόλη στην κυριολεξία δεν κοιμάται για επτά μέρες, τέσσερεις από τις οποίες είναι επίσημες αργίες, με τον κόσμο να ξεχύνεται στα μπλόκα κατά χιλιάδες και να χορεύει και να τραγουδά ατέλειωτες ώρες. Το απόλυτο ξεφάντωμα δηλαδή.

Τα έντυπα που μας δόθηκαν,οι κάρτες εισόδου, οι 1500 φωτογραφίες που τραβήξαμε καθώς και αρκετά βίντεο, είναι το υλικό που θα μου θυμίζει πόσο τυχερή είμαι, που εν μέσω της κρίσης που βιώνουμε, εγώ είχα την ευκαιρία να ζήσω τόσες υπέροχες στιγμές, να απολαύσω ένα τέτοιο υπερθέαμα, μια εμπειρία που τυχαίνει μια φορά στη ζωή του καθενός μας, και που με όλη μου την καρδιά σας εύχομαι να τύχει και σε σας να τη ζήσετε!

Και από αύριο …Καλή Σαρακοστή !
Με την αγάπη μου!

Καρναβάλι Rio 2013 HD from Manolis Pappou on Vimeo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα