SOPHIA: Μια εταιρεία πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

O Georges Perot είναι υπεύθυνος ανάπτυξης της Δημιουργικής και Πολιτιστικής πρωτοβουλίας SOPHIA.

Ενεργώντας ως μεσίτης γνώσης (knowledge Broker) εστιάζεται σε προτάσεις που συνδυάζουν δημιουργικές, εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών. Συνδυάζει το σχεδιασμό, την παραγωγή και την επίβλεψη ειδικών συμπληρωματικών δραστηριοτήτων (εργαστήρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις) με τους επικοινωνιακούς και εμπορικούς στόχους ανάδειξης και προώθησης, με σκοπό την παραγωγή δημιουργικών συμπράξεων που υποστηρίζουν την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Είναι ο ιδρυτής της Α.Μ.Κ.Ε ΜΕΣΟ (Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος) και πρόσφατα έγινε Πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού EURICCA (European Research & Innovation Agency for Cultural Clusters) με έδρα τις Βρυξέλλες.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας SOPHIA;
Η «SOPHIA» σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που τα προϊόντα σχεδιάζονται, δημιουργούνται, προωθούνται και πωλούνται. Πρόκειται για μια καινοτόμα Δημιουργική και Πολιτιστική πρωτοβουλία, που λειτουργεί ως ένας συνεργατικός σχηματισμός (Cluster) με σκοπό την υποστήριξη Ελλήνων σχεδιαστών, καλλιτεχνών, τεχνιτών και δημιουργικών επιχειρηματιών, αρχικά στο χώρο του Design.

Έχει στόχο την υποστήριξη των τοπικών δημιουργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω μιας δημιουργικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων καθώς και τη διάδοση των ελληνικών μας προϊόντων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά, λειτουργώντας παράλληλα ως μοχλός προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.

Deco αντικείμενα εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την σειρά enjoy thinking;
Τα αντικείμενα της πρώτης συλλογής σχεδιάστηκαν αρχικά για το εξωτερικό, με σκοπό την ανάδειξη μιας ελληνικής εταιρείας στη διεθνή αγορά των Home Design concept stores, museum’s shops και άλλων ιδιαίτερων καταστημάτων lifestyle.

Για το λόγο αυτό, η πρώτη συλλογή εμπνεύστηκε από την πολύτιμη κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, τα σοφά ρητά των φιλοσόφων και τα μαγευτικά αγάλματα, περιλαμβάνοντας μοναδικά αντικείμενα που συνδυάζουν λεπτεπίλεπτα την αιωνιότητα με τη σύγχρονη τάση. Κάθε αντικείμενο αποτελεί ένα δώρο από το παρελθόν που θα απολαύσουμε σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Όμως, ένα άλλο βασικό στοιχείο των αντικειμένων της συλλογής, και αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της SOPHIA, είναι ότι δημιουργήθηκαν από την Αλεξάνδρα, μια Ελληνίδα σχεδιάστρια που ζει στην Ελλάδα, και δημιουργήθηκαν στην χώρα μας, χάρη στη συνεργασία της Αλεξάνδρας με την SANDRA SA καθώς επίσης με χειροτέχνες και μικροβιομηχανίες της Ελλάδας, οπότε είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης συνεργασίας Ελλήνων δημιουργών από το χώρο του Design. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα αντικείμενα (όπως μερικά κοσμήματα ή αγάλματα) είναι φτιαγμένα ή τελειοποιημένα στο χέρι.

Συμμετείχατε στην έκθεση Maison & Objet στο Παρίσι. Πόσο σημαντικό είναι για τις ελληνικές εταιρείες να έχουν παρουσία σε τέτοιες εκθέσεις και ποια ήταν η εμπειρία σας;
Αυτές οι εκθέσεις λειτουργούν κατεξοχήν ως εργαλεία διεθνής δικτύωσης, προβολής και ως εργαλεία ανάπτυξης των δικτύων διανομής και πωλήσεων. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και το κόστος μεγάλο, οπότε δυστυχώς δεν είναι εύκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν 1) να πάνε 2) να κάνουν ένα (καλό) περίπτερο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε άμεση επαφή με τις διεθνείς τάσεις, να ενημερωθούν για καινοτόμες προσεγγίσεις και βεβαίως να αναπτύξουν την επιχειρηματική δικτύωση τους.

Πόσο σημαντικό είναι ένα ελληνικό brand να κατασκευάζεται και στην Ελλάδα; Τι προοπτικές προσφέρει;
Είναι σημαντικό διότι η επιτυχία θα ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες και θα επιτρέψει την ανάδειξη του εγχώριου δημιουργικού δυναμικού λειτουργώντας ως τοπικός μοχλός ανάπτυξης (θέσεις εργασίας και υποστήριξη των τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών) και ως εργαλείο εξωστρέφειας (προβολή και έμμεση διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό).

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;
Όπως σας προανέφερα, η πρώτη συλλογή σχεδιάστηκε αρχικά για το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, η έμφαση αρχικά δόθηκε στη συμμετοχή μας σε εκθέσεις του εξωτερικού (πχ στη Maison & Objet στο Παρίσι) και δημιουργήθηκε αρχικά μόνο μια B2B ιστοσελίδα www.sophia.com.gr, η οποία υποστηρίζει προσωρινά και ειδικά την πρώτη μας συλλογή.

Πλέον, o άμεσος στόχος μας είναι η παρουσίαση της SOPHIA στην εγχώρια αγορά και με αυτό το γνώμονα κινούμαστε σε 2 βασικούς άξονες:
1. Την ολοκλήρωση της προωθητικής πλατφόρμας που θα συμπεριλαμβάνει:
a. μια μόνιμη έκθεση
b. ένα ψηφιακό κατάστημα (e-shop)
c. μια σειρά εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών δράσεων (συζητήσεις, εργαστήρια, εκδηλώσεις)

2. Την οργάνωση μιας δημιουργικής κοινότητας για:
a. την ανάπτυξη ενός τοπικού συνεργατικού σχηματισμού για το χώρο του Design
b. τη παραγωγή νέων αντικείμενων μέσα από:
i. αποκλειστικές συνεργασίες με τοπικούς σχεδιαστές
ii. την υποστήριξη συνεργατικών πρωτοβουλιών

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα