«Σκληρή» δουλειά, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

6478913985_2e86d1feec_b

Το bulling (ο εκφοβισμός) δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα σχολεία. Στο προαύλιο ήταν η παρέα των μαθητών που τυχόν έβριζαν, ειρωνεύονταν ή ασκούσαν βία σε όποιον θεωρούσαν «εύκολη λεία». Δυστυχώς όμως, το ότι αποφοιτήσαμε δεν σημαίνει πως απαραίτητα όλα αυτά δεν τα συναντούμε πλέον, ανάλογα σκηνικά μπορούν να εξελιχθούν και στον εργασιακό χώρο. Μπορεί, μεταξύ ενηλίκων, η σωματική βία να είναι περιορισμένη, παρ’ όλα αυτά οι υπόλοιπες μορφές εκφοβισμού αρκούν για να σου κάνουν τη ζωή δύσκολή.

Το ανησυχητικό είναι ότι τέτοιες τακτικές έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που δίνει πάτημα στους εργοδότες και συναδέλφους να κακομεταχειρίζονται υπαλλήλους με την απειλή της απόλυσης. Το bulling στον εργασιακό χώρο ορίζεται ως συστηματική, εκφοβιστική, υπονομευτική, προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά κατά ενός εργαζομένου από έναν ή περισσότερους συναδέλφους ή προϊσταμένους του. Φυσικά η αιτία του κακού δεν είναι η ανεπάρκεια του καθενός αλλά οι προβληματικές προσωπικότητες όσων εφαρμόζουν τέτοιες τακτικές. Συνήθως ασκείται από δειλούς και ανασφαλείς ανθρώπους προς εκείνους που μπορεί να μοιάζουν αδύναμοι. Μπορεί να αρχίζει με προσβολές, κακόβουλες φήμες, παράλογες απαιτήσεις, υπονοούμενα για τη προσωπικότητα ή για τις ικανότητες σου, ακόμη και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα είδος bulling. Και αυτού του είδους η κακομεταχείριση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο καθένας να χαράξει τη δική του στρατηγική καθώς ο εκφοβισμός σε κάθε του μορφή δεν δίνει μεγάλα περιθώρια αντίδρασης. Αρχικά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υποχωρητικός και ανεκτικός σε τέτοιου είδους συμπεριφορές διότι όταν υφίστασαι bulling είναι πιθανό να εμφανίσεις σωματικά όσο και ψυχικά συμπτώματα. Η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική, όπως και ο έλεγχος της οργής ώστε να μην στραφεί το θύμα προς των εκάστοτε θύτη ούτε φυσικά κάποιος να νιώθει πως καταπίνει προσβολές, πρέπει να μπορεί να τις διαχειρίζεται. Η ψυχραιμία είναι το παν, η αυτοκυριαρχία και η ευγένεια. Υπάρχουν όντως όμως άτομα που μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις τους καλούς σου τρόπους και αυτό είναι ανθρώπινο. Πολύ ανθρώπινο.

Δεν χρειάζεται όμως να δηλητηριάζεις όλη σου τη ζωή με ότι συμβαίνει στον εργασιακό χώρο. Πρέπει να κρατάμε τα προβλήματα της δουλειάς εκεί ακριβώς που ξεκινάνε, στη δουλειά δηλαδή και όχι μέσα μας, παντού. Με σωστή και ψύχραιμη συμπεριφορά και σκέψη, ο bully σιγά σιγά θα φανεί στα μάτια μας ασήμαντος και αξιοθρήνητος μέσα στη προβληματική συμπεριφορά του. Με τη κυριαρχία της λογικής θα γίνει κατανοητό πως οι άσχημες αντιδράσεις των ανθρώπων έχουν να κάνουν περισσότερο με τους ίδιους και πολύ πολύ λιγότερο με εμάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα