Ψωμί μπίρας με σκοτύρι Ίου, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Nαι, παραμένουμε στις γιορτινές συνταγές. Οι οποίες βέβαια είναι απλές συνταγές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε άλλη μέρα, αλλά τις βαφτίζουμε γιορτινές, γιατί πρόκειται να σερβιριστούν στα τραπέζια των ημερών. Και, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα ζεστό οικογενειακό τραπέζι, φτιαγμένο με αγάπη, πρέπει να έχει επάνω σπιτικό ψωμάκι. Εξάλλου στις γιορτές οι φούρνοι είναι κλειστοί. Γιατί να μην έχεις το δικό σου, ολόφρεσκο, μυρωδάτο ψωμί.

skotiri

Για να μην σου πω ότι ίσως κάνει την καλύτερη εντύπωση από όλα τα άλλα φαγητά. Γιατί σπάνια συναντάει κανείς σπιτικό ψωμί στα σπίτια και οι περισσότεροι μόλις ακούνε ότι είναι σπιτικό, κοιτάζουν την οικοδέσποινα με ενθουσιασμό και θαυμασμό, του στυλ ”τι λες τώρα; πώς τα κατάφερες;!”. Ενώ, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ απλή συνταγή. Ή τουλάχιστον, έχει πολλές απλές συνταγές ένα ψωμί, δεν χρειάζεται ούτε να ζυμώνεις με τις ώρες, ούτε να κάνεις μαγικά για να φουσκώσει. Αυτή τη δουλειά την κάνει η μαγιά. Ή ένα κουτάκι μπίρα που σίγουρα θα έχεις στο ψυγείο σου.

Τη συγκεκριμένη συνταγή, μπορείτε να την προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα και να βάλετε μέσα ό,τι μυρωδικά θέλετε. Μπορείτε να βάλετε ένα άλλο τυρί ή να μην βάλετε καθόλου τυρί. Αλλά, να θυμάστε. Πρέπει η ζύμη να κρύβει τη δική σας έμπνευση και αγάπη. Πάμε να παίξουμε με το ζυμάρι!

Ψωμί μπίρας ζυμωμένο με σκοτύρι Ίου*

psomi

*Το σκοτύρι είναι ένα μαλακό, πικάντικο τυρί με θρούμπι. Έχει από μόνο του πλούσια γεύση.

Υλικά για μια φόρμα 30χ18 εκ.:

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. Αλάτι
1/2 κουτ. γλ. μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. Μπίρα
σουσάμι για το πασπάλισμα
200γρ. Σκοτύρι Ίου, λιωμένο απλά με ένα πιρούνι
ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε καλά τη φόρμα μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και ρίχνουμε την μπίρα ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Το μίγμα σας θα κολλάει και δεν ζυμώνεται με τα χέρια. Το ρίχνουμε στη φόρμα, στρώνουμε καλά την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Το κόβουμε αφού το αφήσουμε να σταθεί πρώτα για 5-10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα!

psomi-skotiri

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα