Ψηφιακά εργαλεία προστασίας εργαζομένων από υψηλές θερμοκρασίες
Νέα ψηφιακά εργαλεία προστασίας εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες

Δημοσιεύθηκε

Νέα ψηφιακά εργαλεία με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο της θερμικής καταπόνησης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

Ανάλυση της θερμικής καταπόνησης

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή τους. Μέσω διαδικτύου αλλά και με ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές, διαθέσιμη δωρεάν, θα μπορούν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει κατά περίπτωση η νομοθεσία.

Οι νέες δυνατότητες εκτίμησης των κινδύνων από την εργασία σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών περιγράφονται στην εγκύκλιο με θέμα: Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενόψει της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η ανάλυση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτική.  Ωστόσο είναι χρήσιμη για το σχεδιασμό των μέτρων προστασίας τους.

Ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης ανάλυσης της θερμικής καταπόνησης εργαζομένου είναι ο WBGT ( «Wet-Bulb Globe Temperature»). Ή στα ελληνικά ΘΥΒΜΑΣ («Θερμοκρασία Υγρού Βολβού και Μαύρου Σφαιριδίου»).

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία μέσω των οποίων εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να ενημερωθούν για το μέγεθος του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ:

Α. Η ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt) που παρέχει πρόβλεψη του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ για εξωτερικούς χώρους ανά την Ελλάδα

Β. Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά ΘΥΒΜΑΣ – Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» (για συσκευές με λειτουργικό Android).  Η εφαρμογή λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στο χρήστη μετεωρολογικό σταθμό. Και παρέχει εκτίμηση του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ σε πραγματικό χρόνο καθώς και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου σε μορφή πίνακα υπάρχει απλοποιημένη εκτίμηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης που λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ανάλογα με τη διακύμανση του δείκτη, συνίσταται η λήψη μέτρων.  Όπως η παροχή μέσων προστασίας, η χορήγηση επιπλέον διαλειμμάτων ή η πλήρης διακοπή της εργασίας.

Επίσης η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Όπως, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Καθώς και ενδεικτικά μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών
  • η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού
  • η χορήγηση διαλειμμάτων
  • η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.  Όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες. Καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12.00-16.00, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, κ.α.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμη ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση και κατά τις περιόδους καύσωνα θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα