Πότε πέσανε πιστολιές στη Βουλή;, του Βαγγέλη Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

Μέσα στις άκρες του λέει: “Κύριε πρωθυπουργέ σχεδιάζεται πραξικόπημα!” Ο αγγελιοφόρος της είδησης δεν ήταν κανένας τυχαίος, είχε πολλά αστέρια, όσα χρειάζεται ένας αντιστράτηγος. Βέβαια τον είχε λούσει κρύος ιδρώτας, γιατί με αυτές τις κουβέντες ουσιαστικά «έδινε» στεγνά τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον εκλεκτόν Υπουργό Στρατιωτικών, κύριο Παναγιώτη Κονδύλη, καθότι όντως κάτι μαγείρευε. Ο τελευταίος δεν είναι σίγουρο, αν θα πουλούσε την μάνα του, αλλά για την καρέκλα πουλούσε πολιτεύματα, ιδεολογίες και την ίδια τη δημοκρατία. Ο αντιστράτηγος Παναγιωτάκος τον είχε πάρει είδηση και φρόντισε να αναπτύξει το Α’ Σώμα Στρατού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να σαμποτάρει τις ύποπτες κινήσεις των Κονδυλικών. Έτος 1935 και αυτή είναι η Ελλάδα των κινημάτων και των βοναπαρτισμών.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 35’ στην Βουλή γινόταν το έλα να δεις, από φοβισμένους κοινοβουλευτικούς, ανεγκέφαλους φιλοβασιλικούς, τυχάρπαστους αξιωματικούς και φυσικά αμόρφωτους δημοσιογράφους. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε και ο Κονδύλης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Τσαλδάρη έβγαζε καπνούς από τα αυτιά “Γιατί επέτρεψες στον Παναγιωτάκο να αναπτύξει στρατό στην Αθήνα;; Λοιπόν εγώ θα παραιτηθώ”. Βέβαια ο Τσαλδάρης δεν είχε το τσαγανό του Παναγιωτάκου, “Έλα μωρέ Παναγιώτη και σύ τώρα, μην κάνεις έτσι. Θα φωνάξω τον στρατηγό να μας δώσει εξηγήσεις.” Αυτός ο Τσαλδάρης καλός καλός, αλλά πολύ χαϊβάνι, ρε παιδί μου!

Ερχόμενος ο Παναγιωτάκος με τον υπασπιστή του Δαβάκη στην Βουλή συναντάνε τον προσωπάρχη του Κονδύλη, Μαυρομάτη – καλή σουπιά και αυτός -. Τη στιγμή εκείνη ο Μαυρομάτης έριχνε μπινελίκια κανονικά προς τον Παναγιωτάκο και ο Δαβάκης τον πλησιάζει “Πας καλά ρε, βρίζεις ανώτερο σου;;;”. Ο Μαυρομάτης, αμέσως, του ρίχνει δύο μπουνίδια και ο Δαβάκης βγάζει το περίστροφο! Από κει και πέρα έγινε της κακομοίρας. Πηδάνε αξιωματικοί να τους χωρίσουν, ο Δαβάκης ήταν εκτός εαυτού! Βγάζει και δεύτερο όπλο! Οι τενεκέδες του Κονδύλη δαδίδουν τη φήμη ότι τραυματίστηκε ο Κονδύλης και αρχηγός της Φρουράς του, δίνει διαταγή στους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ! Μια από τις σφαίρες βρίσκει τον Παναγιωτάκο και του διαπερνάει τα τσαούλια!
Το υπουργικό συμβούλιο έγινε καπνός απ΄ το φόβο του και ο “Βοναπάρτης” (Κονδύλης) βγαίνοντας από την αίθουσα ρώτησε τι έγινε, «Εγώ διέταξα, διότι σε είχαν αιχμάλωτο και ήθελαν να σε σκοτώσουν» του λέει ο φωστήρας ο υπασπιστής του. «Ρε, γιατί κάνετε ότι θέλετε χωρίς να με ρωτάτε;» αποκρίθηκε ο Κονδύλης και αποσύρθηκε. Φυσικά αυτόν δεν τον χάλασε σε τίποτα, καθότι ο Παναγιωτάκος αντικαταστάθηκε από ένα άλλο καλόπαιδο τον αντιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο.

Ένα μήνα μετά ο Τσαλδάρης “κοιμήθηκε” όπως έστρωσε, τον πέταξε από τον κυβέρνηση ένα ωραιότατο πραξικόπημα από προσωπικότητες αξέχαστες, Πάγκαλος, Κονδύλης και Παπάγος, όλοι τους πιστοί στα κουμπούρια και στις δολοπλοκίες. Ρε λες να χουμε καμία παρόμοια ιστορία μιας και τώρα τελευταία ανακινήθηκε το ζήτημα της οπλοφορίας μέσα στην βουλή;

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα