Πώς το Macintosh άλλαξε το παιχνίδι της τεχνολογίας
Πώς το Macintosh άλλαξε το παιχνίδι της τεχνολογίας

Δημοσιεύθηκε

Στις 24 Ιανουαρίου 1984, το Macintosh, ένα προϊόν πολυτελείας, κατέκλυσε τη σκηνή του Super Bowl, του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, με μια διαφήμιση που θα μείνει στην ιστορία.

Το διαφημιστικό σποτ, δημιουργία του Ρίντλεϊ Σκοτ, είχε τίτλο “1984” και διήρκεσε 60 δευτερόλεπτα. Μια αθλήτρια, στα χρώματα της Apple, σπάει με ένα σφυρί την οθόνη του Big Brother, εμπνευσμένη από το έργο του Τζορτζ Οργουελ “1984”.

Η Apple πλήρωσε το ποσό των 800.000 δολαρίων (σήμερα ισοδύναμα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια) για να προβληθεί αυτή η διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl, έχοντας ήδη επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία της.

Το Macintosh, με την τιμή πώλησης των 2.495 δολαρίων, και αποτέλεσε προϊόν πολυτελείας της εποχής. Κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 1984, και η τιμή του, παρότι αρχικά υψηλή, μειώθηκε σύντομα στα 2.195 δολάρια.

Σε σύγκριση με τον βασικό ανταγωνιστή του, το PC της IBM που κόστιζε 3.270 δολάρια την εποχή εκείνη, το Macintosh ήταν φθηνότερο, αλλά δύο φορές πιο ακριβό από το Apple II, το bestseller της Apple.

Αν και η Apple ελπίζονταν να πουλήσει 250.000 Macintosh το 1984, οι πωλήσεις έφτασαν περίπου τα 372.000 κομμάτια την πρώτη χρονιά. Αυτό αποτελεί έναν σεβαστό αριθμό για την εποχή, πριν από τη μαζική χρήση των υπολογιστών.

Σήμερα, τα αρχικά Mac συλλέγονται σε δημοπρασίες, με τιμές που μπορούν να φτάσουν τα 2.000 ευρώ. Εσωτερικά έγγραφα παρουσίασης του Macintosh, που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο 1983, πωλούνται σε δημοπρασία για πάνω από 12.000 δολάρια.

Και παρότι πλέον αυτοί οι υπολογιστές είναι συλλεκτικά αντικείμενα αποτελούν επίσης σημείο ιστορικής αναφοράς στην τεχνολογική εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο στους σύγχρονους υπολογιστές.

Αν και η οθόνη του πρώτου Macintosh ήταν μόλις 9 ίντσες, σε σύγκριση με τα σημερινά iMac με οθόνη 23,5 ιντσών, αποτέλεσε έναν εκπληκτικό εκπρόσωπο της εποχής.

Ο πρώτος Macintosh είχε μνήμη 128 KB, ενώ σήμερα σπάνια βρίσκουμε υπολογιστές με λιγότερα από 8 GB μνήμης.

Παρότι απέχει πολύ από τις σημερινές πωλήσεις της Apple, η οποία πλέον πουλάει εκατομμύρια υπολογιστές ετησίως, το Macintosh του 1984 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της τεχνολογίας και στην αναγνώριση της Apple σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα