Πως να προστατεύσετε το κινητό σας από χάκινγκ

Πως να προστατεύσετε το κινητό σας από χάκινγκ

Το χάκινγκ είναι πλέον απειλή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές πόσο μάλλον για τα κινητά τηλέφωνα. Και ειδικά τώρα που αποτελούν κυριολεκτικά την συσκευή που αποθηκεύουμε πολύτιμα δεδομένα της ζωής μας.

Με τα έξυπνα τηλέφωνα πραγματοποιούμε εργασίες πολύ πιο πέρα από τις απλές ανταλλαγές μηνυμάτων ή δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Βασικά, μέσα σε ένα κινητό υπάρχουν πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που για τους χάκερς είναι πολύτιμος στόχος.

Από το να πουλήσουν αυτά τα δεδομένα έως να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ερευνητής κακόβουλου λογισμικού της ESET, Lukas Stefanko, με εμπειρία στην αποκάλυψη απειλών δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

Πώς μπορεί να χακαριστεί το τηλέφωνό σας

Με πολλούς τρόπους, στην πραγματικότητα. Κοινές τακτικές για την παραβίαση συσκευής, είναι η χρήση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (malspam) με κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα. Με κλικ σε αυτό το συνημμένο ή το σύνδεσμο, το κακόβουλο λογισμικό επιτρέπει στους χάκερ να πραγματοποιήσουν ό,τι θέλουν

Ένα άλλο τέχνασμα είναι οι δόλιες ιστοσελίδες, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου παραπλανούν τους ιστότοπους δημοφιλών εμπορικών σημάτων ή οργανισμών. Αυτοί είναι γεμάτοι με κακόβουλους συνδέσμους στους οποίους, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο για εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αναπτύσσουν χάκινγκ με ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές. Τα θύματα λαμβάνουν keylogger, ransomware ή spyware, ντυμένα ως εργαλεία παρακολούθησης φυσικής κατάστασης ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων. Αυτές οι εφαρμογές συνήθως διαδίδονται μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.

Πώς να ελέγξετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί (χάκινγκ)

  • Υπάρχουν μερικά  ενδεικτικά σημάδια ότι το smartphone σας μπορεί να έχει παραβιαστεί:
  • Η μπαταρία αδειάζει γρηγορότερα από το συνηθισμένο
  • Αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη χρήση των δεδομένων σας στο Διαδίκτυο, αν και οι συνήθειες περιήγησής σας δεν έχουν αλλάξει,
  • Η λειτουργία GPS ή το διαδίκτυο (είτε Wi-Fi είτε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ) μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από μόνο του. Και να εγκατασταθούν τυχαία αναδυόμενα παράθυρα διαφημίσεων ή άγνωστες εφαρμογές, χωρίς να το εξουσιοδοτήσετε»
  • Οι εφαρμογές που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά αρχίζουν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά. Συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής εκκίνησης, του κλεισίματος ή της ολικής αποτυχίας και της εμφάνισης απροσδόκητων σφαλμάτων. Ωστόσο, λέει ο Stefanko, αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε εφαρμογές.  Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το smartphone σας και το σύστημά του αρχίζουν να ενεργούν  παράξενα.
  •  Εσείς ή η επαφή σας λαμβάνει περίεργες κλήσεις ή περίεργα μηνύματα.
  •  Το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου περιλαμβάνει παράξενες και άγνωστες καταχωρήσεις. Λόγω ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα σε διεθνείς αριθμούς

Και ας μην ξεχνάμε ένα από τα πιο προφανή σημάδια: Εάν το τηλέφωνό σας Android έχει χτυπηθεί από ransomware, απλά θα κλειδωθείτε έξω από το τηλέφωνό σας.

Το τηλέφωνό μου έχει χακαριστεί, πώς μπορώ να το διορθώσω;

Μόλις επιβεβαιώσετε ότι το smartphone σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, αντί να ρίξετε το gadget στον κάδο, ήρθε η ώρα να εντοπίσετε τον ένοχο και να τον αφαιρέσετε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ανεπιθύμητων και ενοχλητικών αναδυόμενων διαφημίσεων. Μπορείτε να προσδιορίσετε ποια εφαρμογή είναι υπεύθυνη για την εμφάνισή τους, ανοίγοντας το μενού πρόσφατων εφαρμογών και πατώντας παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής.

Για να αφαιρέσετε τους περισσότερους τύπους κακόβουλου λογισμικού από την παραβιασμένη συσκευή σας:   Kατεβάστε και εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για κινητά που θα σαρώσει τη συσκευή σας για απειλές και θα τις αφαιρέσει.

Προληπτικά μέτρα

Ακολουθώντας έναν συνδυασμό προληπτικών και προληπτικών βημάτων θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία σας από απειλές:

Ενημερώστε τόσο το λειτουργικό σύστημα όσο και τις εφαρμογές σας μόλις είναι διαθέσιμες οι πιο πρόσφατες εκδόσεις,

Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας με ασφάλεια σε περίπτωση που η συσκευή σας παραβιαστεί,

Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για κινητά με αποδεδειγμένο ιστορικό για να σας προστατεύσει από τις περισσότερες απειλές,

Κατεβάζετε  εφαρμογές από τις επίσημες εταιρίες ελέγχετε πάντα τις κριτικές τόσο της εφαρμογής όσο και του προγραμματιστή της

Να ενημερώνεστε τακτικά για τις κοινές τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διεισδύσουν και να παραβιάσουν συσκευές.

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τη φωνή του Andy Warhol
Prev Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τη φωνή του Andy Warhol
Next kids@safety κατά της Σχολικής Βίας-Εκφοβισμού