Παγκόσμια έκθεση ευτυχίας: Ποια χώρα είναι η πιο ευτυχισμένη

Δημοσιεύθηκε

 Παγκόσμια έκθεση ευτυχίας σε έναν κόσμο που μαστίζεται από πόλεμο σε ευρωπαϊκή χώρα και από μια πανδημία ίσως να μοιάζει ουτοπία. Όμως μπορεί να αποτελεί και μια νότα αισιοδοξίας. 

Η παγκόσμια έκθεση ευτυχίας  (World Happiness Report»), πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνονται δημοσκοπήσεις και οι κάτοικοι απαντούν για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, αλληλεγγύης, ατομικής ελευθερίας και διαφθοράς. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους δημιουργείται η βαθμολογία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό η παγκόσμια έκθεση ευτυχίας βασίζεται σε δύο  ιδέες:

Ότι η ευτυχία ή η αξιολόγηση της ζωής μπορούν να μετρηθούν μέσω δημοσκοπήσεων. Αλλά και ότι μπορούμε να εντοπίσουμε βασικούς καθοριστικούς παράγοντες ευημερίας και να εξηγήσουμε έτσι τα πρότυπα αξιολόγησης της ζωής. Με αυτές τις πληροφορίες, οι  χώρες μπορούν να χαράξουν πολιτικές για πιο ευτυχισμένες κοινωνίες

Τα 2 τελευταία χρόνια ο κόσμος μαστίζεται από την μεγαλύτερη πανδημία στην ιστορία οπότε είναι ενδιαφέρον να δούμε τις αλλαγές στην ψυχολογία των ανθρώπων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση: Kατά τη διάρκεια του 2021 υπήρχε ανάπτυξη στην ανθρωπιστική βοήθεια ανάμεσα στις κοινότητες. Ενώ, αυξήθηκαν οι δωρεές και ο εθελοντισμός σε ποσοστό 25% σε σχέση πριν την πανδημία.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Φινλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση για την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Μάλιστα, βρίσκεται πολύ πάνω από τις άλλες χώρες  της πρώτης δεκάδας. Η Δανία συνεχίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με την Ισλανδία να στην 3η φέτος. Η Ελβετία είναι 4η, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Νορβηγία, το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Οι επόμενες πέντε είναι η Αυστρία, η Αυστραλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και ο Καναδάς, με αυτή τη σειρά. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική πτώση για τον Καναδά, ο οποίος ήταν 5ος πριν από δέκα χρόνια. Το  top 20 περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 16η, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία ακόμα στη 17η και 18η θέση.  Και το Βέλγιο στη 19η και τη Γαλλία στην 20η, την υψηλότερη κατάταξή τους μέχρι τώρα

Τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας είναι ένα στιγμιότυπο του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αξιολογούν τη δική τους ευτυχία. Αν υποθέσουμε ότι η ευτυχία είναι κάτι υποκειμενικό για τον καθένα.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι απίστευτα ισχυρές για την κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης και πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες να εργαστούν για πιο ευτυχισμένες ζωές». Σύμφωνα με τον οργανισμό

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα