Οσκαρική Λογική, του Νίκου Χατζηκάλφα

Δημοσιεύθηκε

85-Years-of-Oscar-Poster-Detail

Κινηματογραφικά, η έλευση κάθε νέου έτους σημαίνει και την αρχή μιας μίνι season, γεμάτης με βραβεύσεις ταινιών που κορυφώνεται με την απονομή των Oscars στα τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου (φέτος Κυριακή 2 Μαρτίου). Από τις Χρυσές Σφαίρες στα Βραβεία Κριτικών και από τα Screen Actors Guild Awards στα Βρετανικά BAFTA, όλος ο κόσμος ασχολείται με βραβεύσεις, φορέματα και ταινίες. Το επιστέγασμα των βραβείων είναι, φυσικά, τα Oscar. Επιστέγασμα για όσους ασχολούνται -επιδερμικά βέβαια- με τον κόσμο των ταινιών, καθώς τα Oscar έχουν καταντήσει ένα πανηγύρι φορεμάτων, χιουμοριστικών (και καλά…) δηλώσεων, και σίγουρα εκτός πραγματικότητας βραβεύσεων.

Έχει να βραβευτεί καλή ταινία από το 2008 εκεί στα Oscar. Ισχύει ότι το Hollywood περνάει κρίση, άλλα έχει παραγίνει τώρα τελευταία. Τα Oscar λανσάρουν διαφορετικότητα και mainstream μαζί, κι έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους. Βραβεύουν video clip τύπου Slumdog Millionaire την χρονιά που έπαιξε το Dark Knight. Το Slumdog Millionaire ψηφίστηκε καλύτερο του Dark Knight! Γελάει και ο Θείος Όσκαρ μαζί τους! Για να το παίξουν εναλλακτικοί την επόμενη χρονιά βράβευσαν ως καλύτερη ταινία το Hurt Locker. Δεν το ξέρεις; Ε, ναι! Οκ… γυναίκα σκηνοθέτης σε ταινία με «στρατά». Ε, και; Βέβαια, ο ανταγωνισμός ήταν καραμέτριος. Τα τελευταία πέντε χρόνια γίνονται όργια και βραβεύονται ταινίες που, στα ‘70s, θα έβγαιναν κατευθείαν σε βιντεοκασέτα. Αποκορύφωμα ήταν η περσινή χρονιά, που όλες οι ταινίες ήταν το λιγότερο σκουπίδια (σε σχέση με ταινιάρες τύπου Departed). To Argo ήταν η καλύτερη ταινία της χρονιάς με σκηνοθέτη που δεν ήταν υποψήφιος στην αντίστοιχη κατηγορία! Μιλάμε για ένα story ενδιαφέρον για 10 λεπτά και για όσο έπαιζε ο John Goodman! Το αστείο συνεχίστηκε με κάποια Jennifer Lawrence να παίρνει βραβείο καλύτερης ηθοποιού, για μια ταινία που είναι μόνο για θερινό σινεμά με τσάμπα εισιτήριο και πατατάκια από περίπτερο. Τέλος πάντων, και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε αντίστοιχες ατασθαλίες με ταινίες σαν το The Artist που, αν δεν ήταν βουβή, θα συναγωνιζόταν με την Matilda για το ποια ταινία θα παίξει Κυριακή μεσημέρι για να κοιμίσει τους θεατές. Tα King’s Speech και Black Swan του 2011 είναι για να τα δεις μια φορά και να τα ξεχάσεις σε 3 λεπτά.

Το 2008 έγινε η τελευταία βράβευση που είχε πραγματικές ταινιάρες. Mε No Country For Old Men, Michael Clayton, Eastern Promises, La Vie en Rose και, βέβαια, την πιο υποτιμημένη ταινία από το mainstream κοινό, το There will be blood! Γενικά, ο Daniel Day Lewis αρκεί να εμφανίζεται για να παίρνει βραβεία, χωρίς να μπαίνει σε λίστες. Την χρονιά εκείνη ακόμα και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων ήταν καταπληκτικές με τα Ratatouille και Persepolis. Από καιρού εις καιρόν υπήρξαν μεγάλες αδικίες στα Oscar, κυρίως επειδή συνυπήρξαν την ίδια χρονιά πολλές καλές ταινίες, όποτε ως ταπεινός θεατής θα προτείνω Oscar κάθε 2 ή 3 χρόνια! Έτσι θα προστεθεί πραγματικό κύρος στα βραβεία και η αναμονή σίγουρα θα αποζημιώνει την βιομηχανία του θεάματος (και του χρήματος) και δεν θα εμφανίζονται πικρόχολοι αρθρογράφοι να τα κράζουν σχεδόν κάθε χρόνο!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα