Διαβάζοντας στην WorldPost την συνέντευξη του Hein de Haas, καθηγητή της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και πρώην συν-διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεταναστευτικής στην Οξφόρδη, είναι ενδιαφέρον να σταθούμε σε πολλά σημεία της τα οποία και δίνουν μια άλλη οπτική στο θέμα. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσφατα σχολίασε ότι «Ο συμβατικός τρόπος σκέψης σχετικά με τη μετανάστευση βασίζεται σε μύθους και όχι σε γεγονότα.”
“Η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση βασίζεται στην πολιτική και όχι στην πραγματική κατανόηση της μετανάστευσης. Ο πρωταρχικός στόχος μιας παρτίδας των πολιτικών, όταν μιλούν για τη μετανάστευση, είναι να δώσει στο κοινό την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι κακό και γιαυτό η αντίδραση θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση ενός φράχτη, η απέλαση των μεταναστών ή η αύξηση των ελέγχων στα σύνορα. Δεν γίνεται ποτέ λόγος για το τι κινεί τη μετανάστευση ώστε να σχηματιστούν σωστές πολιτικές.”
“Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε κάποιο βαθμό η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη”
“Η συντριπτική πλειοψηφία της μετανάστευσης εξακολουθεί να είναι η οικονομική μετανάστευση και η οικογενειακή μετανάστευση. Αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή – όπου το θέμα των προσφύγων έχει έρθει στο προσκήνιο – αυτό είναι μια μειοψηφία των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη.”
“Οι κύριοι παράγοντες μετανάστευσης είναι σαφώς οικονομικοί και κοινωνικοί, και εκεί νομίζω ότι υπάρχει μια αποτυχία να κατανοηθεί πώς λειτουργεί η μετανάστευση.”
“Η πραγματική κρίση στην Ευρώπη είναι η ανικανότητα της Ευρώπης να καταλήξει σε μια κοινή απάντηση για το μεταναστευτικό”
“Η μεγάλη αύξηση που έχουμε δει στην παράνομη μετανάστευση είναι σαφώς από ανθρώπους που δραπετεύουν από τις συγκρούσεις στις χώρες τους, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς της Συρίας. Υπάρχουν όμως οι διαδικασίες ασύλου, έχουμε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Η πραγματική κρίση είναι η ευρωπαϊκή ανικανότητα να απαντήσει, και θα ήταν εξωφρενικό αν η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων είναι από πολύ φτωχότερες χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία.”
“Όσον αφορά τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, σύμφωνα με πολλές έρευνες η μετανάστευση αυξάνει το ΑΕΠ διότι οι μετανάστες προστίθενται στο εργατικό δυναμικό. Υπάρχουν πολύ λίγα πραγματικά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η μετανάστευση ευθύνεται για τον παραγκωνισμό της εργασίας ή την μείωση των μισθών.”
“Θα ήταν εξωφρενικό να πούμε ότι η μετανάστευση είναι είτε η αιτία της διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία είναι ένα παράδειγμα, ή η επισφάλεια της εργασίας. Ή, από την άλλη πλευρά, να λέγεται ότι η μετανάστευση αποτελεί πανάκεια για τα διαρθρωτικά προβλήματα όπως η γήρανση.”