Ο πρέσβης Hatem Atallah στο Flust, για την βιώσιμη Ευρώπη
Πρέσβης Hatem Atallah στο Flust, για την βιώσιμη Ευρώπη, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Για μια βιώσιμη Ευρώπη όπου θα συμμετέχουν όλοι ισότιμα στην κοινωνία των πολιτών, ήταν, το βασικό θέμα του συνεδρίου “Towards Inclusive & Sustainable Europe”

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών

Ουσιαστικά ήταν μια εβδομάδα όπου 17 εθνικότητες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Εσθονία και συμμετείχαν σε πλήθος δημόσιες συζητήσεις. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με μια εξαιρετική ομάδα ομιλητών και συμμετεχόντων. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της πλήρους ένταξης των μεταναστών και των μειονοτήτων στην κοινωνία των πολιτών. Αλλά και η υποστήριξη τους, ώστε, να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών.

Η συμμετοχή των Σύριων προσφύγων στο συνέδριο από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ήταν άκρως εντυπωσιακή. Συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις θεματικές και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το πόσο ουσιαστικά έχουν ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σαν ενεργοί πολίτες.

Η συμβολή του Πρέσβη Hatem Atallah στο συνέδριο

Μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους που συντόνισε τις εργασίες του συνεδρίου ήταν ο Πρέσβης Hatem Atallah. Σημερινός Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Anna Lindh με πλούσιο διπλωματικό υπόβαθρο.  Έχει διατελέσει πρέσβης της Τυνησίας στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία. Ενώ, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνέντευξη του, που παραχώρησε αποκλειστικά στο Flust.gr και την Κατερίνα Σταματελοπούλου, μιλά για το συνέδριο και εκθέτει τις απόψεις του για τη βιώσιμη Ευρώπη.

Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για μια βιώσιμη Ευρώπη;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση και είμαι πολύ χαρούμενος που συνομιλώ μαζί σας για αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα

Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας αλλαγής καταστάσεων, ανεξαρτήτως αν κατοικούμε στην Ευρώπη, Αμερική, Αφρική ή στην Ασία. Όλοι επηρεαζόμαστε από αυτές τις αλλαγές και όλοι τις βιώνουμε στις κοινότητες και στις χώρες μας.

Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι, πρώτον, αυτό που όλοι πρέπει να σκεφτούμε και να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν πραγματικά

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μας επηρεάζουν και να εστιάσουμε στις ευκαιρίες, δίνοντας ενέργεια σε αυτά που θα βελτιώσουν την ζωή μας. Και τρίτον πρέπει οι άνθρωποι να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Όλοι είμαστε μέρος της εξίσωσης

Δεν είναι πλέον αποδεκτές οι δικαιολογίες τύπου δεν είναι δικό μου πρόβλημα είναι κάποιου άλλου πρόβλημα όπως του γείτονα μου, της γειτονικής χώρας κλπ Όλοι επηρεαζόμαστε, όλοι είμαστε μέρος της εξίσωσης, πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε σε κάθε μέρος της διαδικασίας. Γιαυτό εν συντομία θα εστιάσω σε τρία σημεία: Eυαισθητοποίηση, κατανόηση και δέσμευση

Και επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι μπορεί να πάει λάθος, γιατί αν συμβεί κάτι σε μια περιοχή θα επηρεάσει και άλλες.  Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας, επηρεάζουν όλη την υφήλιο και όλες τις ηπείρους. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το θέμα της  κλιματικής αλλαγής.  Όσο και να προσπαθείς να λύσεις το θέμα στην χώρα σου, αν οι προσπάθειες δεν είναι συλλογικές σε όλο τον κόσμο, δεν θα είναι επιτυχημένες. Και δεν θα έχουν αποτέλεσμα στο να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες της. Έτσι το βλέπω εγώ…

Νομίζω ότι ο κόσμος μας είναι ένα μικρό χωριό και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι προκλήσεις που μας επηρεάζουν όλους. Και γιαυτό χρειάζεται να είμαστε όλοι ενεργοί και ενημερωμένοι. Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση και δεν υπάρχει πλέον χώρος για κάτι άλλο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το συνέδριο “Towards Inclusive & Sustainable Europe” στην Εσθονία

Πιστεύω ότι η Εσθονία παίζει τεράστιο ρόλο πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος της. Φυσικά είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης έχει την  ικανότητα να συγκεντρώσει υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα από τις σκανδιναβικές χώρες. Aλλά υπάρχει πάντα κάτι που λέω, όσον αφορά τη δυνατότητα που έχουν οι κάτοικοι μιας μικρής χώρας.  Όταν αναλαμβάνουν κάτι, ένα θέμα με την  καρδιά τους, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Γιατί γνωρίζουν το μέγεθος  τους, γνωρίζουν την ευθραυστότητα και διπλασιάζουν τις προσπάθειες τους, για να το πετύχουν. Και συνήθως το επιτυγχάνουν καλύτερα από άλλους.

Πιστεύω ότι η Εσθονία το έχει δείξει αυτό. Και είμαι τυχερός και προνομιούχος που είμαι μέρος αυτών των προσπαθειών της, τα τελευταία 4-5 χρόνια, που συνεργάζομαι με την κοινωνία των πολιτών στην Εσθονία. Πιστεύω ότι κάθε φορά που έρχομαι εδώ, βλέπω περισσότερη ευαισθητοποίηση και μεγαλύτερη δέσμευση από την κοινωνία των πολιτών στην Εσθονία.

Kαι ειδικά οι οργανισμοί που έρχομαι σε επαφή και συνεργάζομαι όπως η ΜΚΟ Sillamäe, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφοσίωσης και ευαισθητοποίησης. Όπως είδαμε, ο Φινλανδικός οργανισμός Fimigrant συμμετείχε στο συνέδριο και αυτές οι συνεργασίες, μεταξύ αυτών των περιφερειών, είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί.

Αν πάρω πίσω στο σπίτι κάτι μαζί μου από αυτό το συνέδριο, είναι το αισιόδοξο μονοπάτι που χρειάζεται να μιμηθούμε ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτό

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα