Νόστιμο top 5, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

large-2165-3025

Τον πρώτο μήνα μιας νέας χρονιάς, πάντοτε σκέφτεσαι την προηγούμενη. Υπάρχουν άλλωστε εκκρεμότητες που στην θυμίζουν. Δουλειές, λογαριασμοί, παραδόσεις, υποσχέσεις που έδωσες πέρυσι και πρέπει να τηρήσεις. Έτσι, θέλεις-δεν θέλεις, το ’13 βγαίνει συχνά μπροστά σου και διαπιστώνεις ότι δεν ήταν μόνο υποχρεώσεις και σκοτούρες αλλά είχε και χαρές, απολαύσεις, γεύσεις που σου έμειναν και θα θυμάσαι και το ’14 και το ’15 και για πολλά χρόνια ακόμα.

Ίσως εγώ δίνω παραπάνω σημασία στις γεύσεις, λόγω επαγγελματικής διαστροφής, ίσως επειδή είμαι και λίγο κοιλιόδουλη, παρασύρομαι εύκολα από κάποια ζουμερά πιάτα, σαν σειρήνες με παίρνουν μαζί τους και χάνομαι στις μπουκιές. Όμως δε μπορεί να είμαι η μόνη. Δε μπορεί να μην δίνετε σημασία στις γεύσεις, να μην κουβαλάτε νοστιμιές από τα περασμένα χρόνια. Για σκεφτείτε…

Για να βοηθήσω λίγο τη μνήμη σας, συγκέντρωσα το top 5 των δικών μου γεύσεων για το ’13. Τις πέντε πιο αξιομνημόνευτες. Μέσα στη δική μου λίστα μπορεί να αναγνωρίσετε και μια (δύο ή και τρεις) δικές σας γεύσεις ή κάποια που να θυμίζει τις δικές σας. Μπορεί να έχουμε τα ίδια γούστα και να μην το ξέρουμε, μπορεί να σας βάλω και ιδέες για να δοκιμάσετε φέτος κάτι που σας ξέφυγε πέρυσι.

Το να ξεχωρίσω πέντε μόνο, όπως καταλαβαίνετε, ήταν αρκετά δύσκολο, σε μια χρονιά όπου η κάθε μέρα (χωρίς υπερβολή) είχε κάτι νόστιμο να μου προσφέρει. Όμως τα κατάφερα και έφτιαξα μια μικρή λίστα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάω ή σνομπάρω τις υπόλοιπες. Το βρήκα απλώς σαν ένα προκλητικό παιχνίδι. Η σειρά είναι τυχαία…

Διακοπές δεν πήγα φέτος, ένα τετραήμερο μόνο στην Πάρο προς το τέλος Αυγούστου δεν το λες ακριβώς διακοπές. Ήταν όμως ένα υπέροχο τετραήμερο, ξεκούραστο, αναζωογονητικό και γεμάτο υπέροχες γεύσεις. Το καλύτερο ήταν μάλλον ότι δεν είχα ξαναπάει στην Πάρο, οπότε η χαρά της ανακάλυψης ήταν αυτό που έκανε τις μίνι διακοπές μου ξεχωριστές! Και νομίζω πως το βραβείο νοστιμιάς όλου του τετραημέρου, το παίρνει επάξια η Vanilla gelateria στην Παροικιά! Ο Δημήτρης και η Μαρία φτιάχνουν το καλύτερο παγωτό όοολης της Ελλάδας!! Φάγαμε lemon pie, μαλλί της γριάς, πραλίνα αμυγδάλου και φιστίκι. Πραγματικό παγωτό, υπέροχες μυρωδιές και γλυκά χαμόγελα, θερμοί άνθρωποι, φιλόξενοι!

vanilla gelateria (1)

Τα καλύτερα ζυμαρικά, τα αυθεντικά, τα χωριάτικα, τα χειροποίητα, με τα αγνά υλικά, τα δοκίμασα από την Αριάδνη. Τυχαία, μέσω ενός κοινού φίλου στο facebook, γνώρισα τον Πελοπίδα, τον γιο της μαμάς Αριάδνης που φτιάχνει στη Ζαρούχλα Αχαΐας αυτά τα αριστουργήματα. Με τον Πελοπίδα γίναμε φίλοι, συνεργαστήκαμε, όσοι με παρακολουθείτε θα έχετε δει πολλές φορές το όνομά του γραμμένο σε κείμενά μου. Είναι από τις πιο ξεχωριστές γνωριμίες που έκανα τη χρονιά που πέρασε και νιώθω τυχερή που μαγειρεύω και απολαμβάνω Αριάδνες!! *Η οικογένεια βγάζει και δικές της βιολογικές μαρμελάδες με φρούτα του δάσους, που σπάνια βρίσκεις στο εμπόριο.

αριάδνη

Στην κατηγορία cocktail, δίνω το βραβείο στον Χρήστο Καλαϊτζή του Hug Cocktail Bar στο Κολωνάκι, γιατί ο άνθρωπος είναι αστείρευτος. Ειδικά όταν έμαθα το νεαρό της ηλικίας του, ξαφνιάστηκα γιατί διαθέτει εμπειρία, χειρίζεται άψογα τη μπάρα, τα υλικά, τις γεύσεις και τις μυρωδιές. Τον έζησα γιατί συνεργαστήκαμε λίγο και είδα από κοντά πόσο δοσμένος είναι σε όλο αυτό. Το μπαρ είναι το βασίλειό του. Και δεν επαναπαύεται στις ίδιες γεύσεις, συνεχώς δημιουργεί νέους συνδυασμούς, φτιάχνει μόνος του σιρόπια, πουρέδες και γαρνιτούρες και είναι φοβερός στις διακοσμήσεις. Δημιουργεί custom made αριστουργήματα για τα μάτια σου μόνο.

hug cocktail bar

Γλυκά. Μεγάλη υπόθεση τα γλυκά. Μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Νομίζω είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω για γλυκά γιατί έχω δοκιμάσει πολλά και οπουδήποτε. Δύσκολο να ξεχωρίσεις βέβαια τα καλύτερα γλυκά ενός έτους και δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, όμως νομίζω πως πιο πολύ χάρηκα όταν δοκίμασα τα «ανώμαλα» του Παπαπαρασκευά. Ήρθαν μια μέρα μπόλικα κουτιά γεμάτα γλυκά στο μεγάλο γραφείο του Αθηνοράματος, όπου γίνονται όλες οι δοκιμές. Όλοι τα ευχαριστηθήκαμε και τα παινέψαμε. Κυρίως, χαρήκαμε γιατί επρόκειτο για μια νέα είσοδο στην κατηγορία Αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία. Ο Παπαπαρασκευάς είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις καριόκες του αλλά μέχρι και πριν λίγους μήνες, η οικογένεια δεν το έπαιρνε απόφαση να ανοίξει μαγαζί εκτός Ξάνθης. Ώσπου, ανέλαβε ο εγγονός Παπαπαρασκευά να φτιάξει ένα υπέροχο μαγαζί στη Γλυφάδα κι έτσι τον έχουμε κοντά μας. Έγραψα γι’αυτό εδώ: αλλά δεν στάθηκα μόνο σ’ αυτό. Αποφάσισα να ετοιμάσω κι ένα μικρό βιντεάκι για τα ξακουστά γλυκά της Ξάνθης, με την ομάδα του Joytvshow για το ΣΚΑΙ, το οποίο προβλήθηκε στην χριστουγεννιάτικη εκπομπή και μπορείτε να το παρακολουθήσετε  κι εδώ:

Δύο μέρες πριν φύγει το ’13, πήρα το πιο γλυκό δώρο και ένιωσα… βασίλισσα! Δύο μαγικά κουτάκια υπέροχης αισθητικής που έκρυβαν έναν θησαυρό. Ελληνικό μέλι δάσους απλό αλλά και με καυτερή πιπεριά. Δύο μόνο από τις πολλές γεύσεις που διαθέτει μια οικογενειακή βιολογική φάρμα στην Εύβοια, η Staya Farm. Επικεφαλής ο Γιάννης Καρυπίδης και η Σταυρούλα Θεοδώρου. Νέοι άνθρωποι, χαμογελαστοί, ορεξάτοι, δημιουργικοί, έχουν βαλθεί να κάνουν διάσημο το ελληνικό μέλι στο εξωτερικό και να προσφέρουν βασιλικά γεύματα χωρίς πολλά-πολλά. Ένα μαγικό βαζάκι είναι αρκετό. Μάθετε περισσότερα από τη σελίδα τους στο facebook

Staya

Τι, αυτά ήταν; Τελείωσε κι όλας η λίστα; Εσάς μπορεί να σας πήρε λίγο να τη διαβάσετε, αλλά εγώ έσπασα το κεφάλι μου για να μπορέσω να ξεχωρίσω μόνο 5 γεύσεις. Του χρόνου τέτοια μέρα όμως, θα σας την έχω τριπλή τη λίστα! Ναι, έχω σκοπό να ζήσω νόστιμη χρονιά! Κάθε χρόνο και καλύτερα…

eating-around

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα