Kids cooking club, δεκάδες μικρά χεράκια στην κουζίνα, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

1379144_10202190499909887_1397771865_n

Όλοι μας, ως παιδιά, φτιάξαμε κάποια στιγμή μπιφτεκάκια από πλαστελίνη μαζεύαμε τους φίλους μας να τους κάνουμε το τραπέζι με πλαστικές πατατούλες και η μαμά μας ενθάρρυνε «δοκιμάζοντας» τα δημιουργήματά μας κι έλεγε: «μμμ, νόστιμοο»!
Μια από τις πρώτες εικόνες που έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά, είναι αυτή που έχει σχέση με το τάισμα και τις διάφορες τροφές που συμμετέχουν στην καθημερινή τους διατροφή. Γοητεύονται από την επαφή με τις μυρωδιές, την υφή και τη μορφή είτε έχουν τρόφιμα σαν πρωτογενή υλικά είτε αποκτούν στο πιάτο* . Κάποια τα αγαπάνε ενστικτωδώς κάποια τα απορρίπτουν εξ αρχής, όλα όμως τους τραβούν την προσοχή και πολλές φορές τα ίδια επιθυμούν, σαν μια μορφή παιχνιδιού ή ανακάλυψης, να πάρουν μέρος στην προετοιμασία ενός γεύματος. Να ανακατέψουν, να δοκιμάσουν, να πλάσουν κουλουράκια…

Τα παιχνίδια και οι κατασκευές που έχουν σχέση με το φαγητό βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το αντικείμενο, είναι όμως προτιμότερο να μάθουν να ασχολούνται από μικρή ηλικία με τις πραγματικές τροφές. Να αγγίζουν φρέσκα προϊόντα στην πραγματική τους διάσταση, να ζουλάνε τις ντοματούλες, να κρατάνε με προσοχή τα αβγά μην σπάσουν, να μάθουν να ξεχωρίζουν το λευκό από το κόκκινο κρέας; Μια ιδέα είναι να τα αφήνουμε όλο και περισσότερο να μας παρακολουθούν στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύουμε και να τα παροτρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνοντάς τους παράλληλα κάποια πράγματα για την κάθε τροφή που συναντούν. Σίγουρα όμως το παιδί θα απολάμβανε καλύτερα τη διαδικασία και θα αφομοίωνε πιο εύκολα τις πληροφορίες αυτές αν βρισκόταν σε έναν όμορφο και άνετο χώρο με άλλα παιδάκια της ίδιας ηλικίας, υπό την καθοδήγηση ενός σεφ και μιας παιδαγωγού, που θα έκαναν τη μαγειρική να μοιάζει με επιμορφωτικό παιχνίδι!

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε αυτόν τον χώρο και η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία μας! Επισκεφθήκαμε την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, το Kids Cooking Club και απολαύσαμε τη φιλοξενία του Executive chef Κυριάκου Μελά, ιδρυτικό μέλος της σχολής από το 2006. Μαζί με μια μεγάλη ομάδα διατροφολόγων, παιδαγωγών και ειδικών στη μαγειρική έκφραση, έχει φτιάξει προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά από 2-12 χρονών, τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από μαγειρική, και παιχνίδι με κατασκευές για να κατανοήσουν καλύτερα το κάθε αγαθό, καλλιέργεια λαχανικών σε ειδικά μποστάνια στον κήπο αλλά και διάφορες θεματικές εκδηλώσεις.

Η δεύτερη σχολή που άνοιξε πριν λίγους μήνες στη Γλυφάδα, μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η πρώτη στον Πειραιά, δεν θυμίζει σε τίποτα σχολείο και δεν υπάρχουν θρανία που κάνουν τα παιδιά να ξινίζουν τα μουτράκια τους! Υπάρχουν πολλά χρώματα και υπέροχα αντικείμενα διαλεγμένα με προσοχή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μελά, υπάρχουν χαμόγελα και ζεστοί, φιλικοί άνθρωποι και όλο το σκηνικό μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Στην είσοδο υπάρχουν ποδιές και καπελάκια για να μην λερώνουν τα ρουχαλάκια τους και πάντα κυκλοφορούν με ειδικά, καθαρά παπουτσάκια. Η υπέροχη κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται από ατυχήματα και είναι όλα μελετημένα σωστά. Από το ύψος που έχουν οι μικροί νεροχύτες μέχρι την επιλογή των χρωμάτων για να μην κουράζονται τα ματάκια των παιδιών. Πολλοί τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι και ένας από αυτούς ανοίγει και μπαίνεις σε ένα άδειο δωμάτιο που σου δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης από το πρώτο λεπτό. Εκεί κάθονται οι μικρότεροι μαθητές, μαζί με τους γονείς τους πολλές φορές και παίζουν παρέα με τους δασκάλους επιμορφωτικά παιχνίδια με επίκεντρο τις διάφορες τροφές. Ένα τρίτο δωμάτιο πιο μέσα, είναι γεμάτο κατασκευές των παιδιών από χαρτί, γύψο και άλλα υλικά, όλα πανέμορφα και μοναδικά που δείχνουν την αγάπη και την αφοσίωση των μικρών μαθητών στην όλη διαδικασία.

Έξω από την κουζίνα υπάρχει ένας μεγάλος χώρος υποδοχής, όπου οι γονείς μπορούν να κάτσουν και να πιουν τον καφέ τους δωρεάν όση ώρα τα βλαστάρια τους ασχολούνται με τις δικές τους νοστιμιές. Μπορούν ακόμα και να τα παρακολουθούν από το εσωτερικό παράθυρο που υπάρχει και να καμαρώνουν όσο θέλουν!

Ο κήπος είναι καταπράσινος, προσεγμένος, καθαρός και πανέμορφος, γεμάτος μικρά μποστανάκια που καλλιεργούν τα ίδια τα παιδιά. Είδαμε μικρές πιπερίτσες, μελιτζάνες, ρόδια και όλου του κόσμου τα μυρωδικά! Και σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, παρατηρούμε ότι ο Κυριάκος Μελάς γίνεται και ο ίδιος παιδί μέσα στο Kids Cooking Club. Όταν μιλάει για τη δουλειά του, λάμπει ολόκληρος, έχει πολλά να σου πει, έχει υπέροχες ιδέες, είναι νέος, με όρεξη αλλά και βαθειά γνώση του αντικειμένου καθώς και πλούσιο βιογραφικό. Μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι «να αναπτύσσουν τα παιδιά δεξιότητες που ενθαρρύνουν την κινησιολογία τους, την κοινωνικοποίηση τους και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Επιλέγοντας και χρησιμοποιώντας πρωτογενείς ύλες, αντιλαμβάνονται βιωματικά την αξία της ποιότητας, τη μαγειρική οικονομία και την καταναλωτική συνείδηση».

1376146_10202190490309647_1526447269_n

Κι αν αναρωτιέστε ακόμα αν τα παιδιά σας θα καλοδέχονταν μια σειρά μαθημάτων μαγειρικής, ο Κυριάκος μας απαντά αυθόρμητα ότι όλα τα παιδιά βρίσκουν την ιδέα πολύ διασκεδαστική και είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε όλες τις διαδικασίες. Ακόμα και με τις τροφές που δεν είναι εξοικειωμένα, παρατηρείς ότι αμέσως παίρνουν θάρρος και μαθαίνουν να τις χειρίζονται σωστά. Όταν ένα φαγητό το ετοιμάζουν μόνα τους και ξέρουν ακριβώς τι περιέχει, δεν πρόκειται να αρνηθούν να το φάνε. Οπότε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός από τη μόρφωση και την καλοπέραση, φτιάχνουν και το διαιτολόγιό τους έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές τροφές και πλέον δεν θα τους ξενίζει αν δουν λίγη μελιτζάνα σε μια πίτα. «Ακόμα και τα πιο υπερκινητικά παιδιά, βλέπεις ότι αφοσιώνονται στη διαδικασία. Κάθονται και παρατηρούν με προσοχή το κάθε υλικό. Είναι φυσικά και μια μορφή εκτόνωσης, όπως όλες οι δραστηριότητες αλλά περιέχει και επιμορφωτικά στοιχεία πολύ σημαντικά για κάθε παιδί», λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος.

Λίγο πριν αποχωρήσουμε με βαριά καρδιά, γευτήκαμε γλυκά από τα χεράκια των παιδιών και είδαμε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες από τις ώρες μαθημάτων, παιχνιδιού αλλά και εκδηλώσεων με χαρούμενες φατσούλες, ξαναμμένες και ζωηρές που έδειχναν να τα απολαμβάνουν όλα αυτά και ξέρετε ότι τα παιδιά δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Αν δεν τους αρέσει κάτι, δεν τους αλλάζεις γνώμη. Κι όμως στο Kids Cooking Club, τα παιδιά πάνε και ξαναπάνε και αγωνιούν για το πότε θα ξαναπάνε κι εμείς ευχόμαστε να συναντάμε πάντα τόσο χαρισματικούς ανθρώπους σαν τον Κυριάκο Μελά αλλά και τόσο χαρούμενα παιδιά, σαν τα παιδιά «του»!

Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντ. Θεοχάρη
Καλλίπολη – Πειραιάς – 18539
Τηλ: 210 4514888

Ναπολέοντος Ζέρβα 58 & Ηρακλέους
Γλυφάδα 166 75
Τηλ: 213 0030644

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 21:00

Σάββατο & Κυριακή ο χώρος είναι διαθέσιμος για cooking parties, ενώ τις καθημερινές τα πρωινά επισκέπτονται τον χώρο σχολεία, στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών.

kidscookingclub.gr για το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων

Mail: info@kidscookingclub.gr

eating-around

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev Ένα φεστιβάλ για το Παρίσι των Αθηνών, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Στον πλαστικό… χωρίς νυστέρι!, του Απόστολου Γαϊτάνη