Interstellar, του Νίκου Χατζηκάλφα

Δημοσιεύθηκε

Ή αλλιώς Διαστρικό… Διαστρικό ταξίδι. Νομίζω ότι ο τίτλος και μόνο προδίδει το θέμα της ταινίας. Όσο τα δεδομένα για την ύπαρξη και μορφή άλλων γαλαξιών είναι λίγα, τόσο η φαντασία έχει τα περιθώρια να καλπάσει. Κάθε νέο δεδομένο ανοίγει νέους φανταστικούς δρόμους για το τι μπορεί να κρύβουν τα υπόλοιπα, τα παράλληλα, ακόμα και το δικό μας σύμπαν. Το θέμα είναι να υπάρχει φαντασία, και τρόπος μετουσίωσης αυτής σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά σε ένα κινηματογραφικό πανί. Έτσι και οι Nolans. Έχουν το κέφι, την φαντασία, και την άνεση που τους δίνουν οι προηγούμενες τους επιτυχίες να χαρτογραφήσουν ένα ταξίδι στο διάστημα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

interstellar

Αντικειμενική άποψη 15 λεπτά αφού δεις την ταινία δεν μπορείς να έχεις. Πρέπει να την ξαναδείς. Αναφέροντας κάποιες πρώτες σκέψεις θα έλεγα ότι η έμπνευση τους δεν είναι μόνο οι κβαντομηχανικές θεωρίες αλλά και παλαιότερα κινηματογραφικά έπη. Είναι διάχυτη η επιρροή του Space Odyssey, του Blade Runner ακόμα και του Abyss στον τρόπο απεικόνισης της διαγαλαξιακής πραγματικότητας των Nolans. Δεν είναι όμως κακό αυτό. Απλά σου αφαιρεί την αίσθηση της έκπληξης την στιγμή που συμβαίνουν πράγματα. Τα εφέ τώρα είναι διαφορετικά, η τεχνολογία ΙΜΑX( και όχι 3D) σε ταξιδεύει. Και με οδηγούς τους Nolans τον McConaughey και τα τετράγωνα ρομπότ από το παρελθόν (2001:Α Space Odyssey) μπορείς να πεις ότι ναι επιτέλους πλήρωσα 8€ εισιτήριο και το άξιζε 100%.

Κριτική για τους ηθοποιούς είναι λίγο οξύμωρο να γίνει όταν κρίνεται εξαρχής το σενάριο, τα ειδικά εφέ και οι διάλογοι της ταινίας. Το κακό είναι ότι τα αδέρφια Nolan πέφτουν στην παγίδα που έπεσαν και με το Inception. Έχουν μια φανταστική ιδέα αλλά για να γεμίσει το 3ωρο δημιουργούν μια κοιλιά περίπου μισής ώρας. Επίσης οκ συζητάμε για ταξίδια στο Υπερπέραν αλλά οι σεναριακές ευκολίες και το γλυκανάλατο τέλος είναι περιττά. Και το λέω αυτό γιατί έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους και στο Dark Knight αλλά και στο Memento για το πώς συνυφαίνεις την φαντασία με έναν ρεαλισμό πιο στυγερό και από τα πιο δυνατά δράματα. Επίσης η υπερανάλυση όλων των θεωριών και η επεξήγηση τους είναι φυσιολογική καθώς η ταινία θέλει να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που θα ξαναμπεί στις αίθουσες να ξαναδεί ταινία τους.

Είναι φανερό ότι ακολουθούνται πολλοί Χολιγουντιανοί κανόνες και σε αυτήν τους την ταινία. Γυροφέρνουν το αριστούργημα αλλά κάτι τους κρατάει πίσω. Δεν θα με ένοιαζε αν δημιουργούσαν νέα ταινία σε 8 χρόνια, αλλά να εμφανίσουν κάτι τελείως διαφορετικό ακόμα και με δέκα φορές περισσότερα εφέ, με αρτιότητα σε όλους τους τομείς που θα τους δώσει την ευκαιρία να γράψουν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Αυτή την στιγμή το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα και κάθε φορά που βγάζουν ταινία θα είμαστε εκεί. Με τα Ποπ Κορν μας, το μυαλό μας κολλημένο στην οθόνη, τα αυτιά μας στο πάτωμα από τα δυνατά εφέ και την απόλαυση σε μερικές στιγμές να φτάνει σε επίπεδα ηδονής…

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα