Η τέχνη είναι για όλους, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Δημοσιεύθηκε

Σ’ αρέσει η μουσική; Ναι, μ’ αρέσει. Ακούω μουσική στ’ αμάξι καθώς πηγαίνω στη δουλειά, όταν κάνω μπάνιο, στις νυχτερινές μου εξόδους και τίποτα παραπάνω. Με την έννοια ότι δεν έχω, αυτό που λένε… μουσική παιδεία. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Κάποιοι από αυτούς που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, ή ασχολούνται με τη στιχουργική ή τη σύνθεση, έχουν «απόλυτο αυτί». Μπορούν, δηλαδή, να ξεχωρίσουν τα λάθη, τις παραφωνίες ή τις ατονίες όταν κάποιος τραγουδάει ή παίζει μουσική. Εμείς, οι «άλλοι», είτε μας αρέσει αυτό που ακούμε, είτε όχι. Μας αρέσει η μουσική γενικά. Είτε αυτή λέγεται τζαζ, ποπ, κλασσική, λαϊκή ή ροκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρευρέθηκα στο κονσέρτο της συνθέτριας και σολίστ, Μεμνουνέ Κιαζίμ, με τίτλο «Στα χρώματα εκείνης της αυγής». Πρώτη φορά μια Ρόδια μουσικοσυνθέτρια θα εμφανίζονταν στη Μεσαιωνική Πόλη για να παρουσιάσει τα έργα της με τη συνοδεία της ορχήστρας Sinfonietta Αθηνών και της Μικτής Χορωδίας της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου. Ο καιρός, ο ουρανός, το μέρος και η διάθεση, όλα συνέβαλαν για μια βραδιά μοναδική. Για ένα θέαμα αλλιώτικο. Και έτσι ήταν. Μουσική όχι και τόσο γνώριμη στο αυτί, που δεν την ακούς κάθε μέρα, αλλά σε ταξιδεύει στο χωροχρόνο και σε κάνει να την αγαπήσεις.

Πότε πέρασαν δυόμιση ώρες, ούτε που το κατάλαβα. Δεκαέξι ολόκληρα έργα, το καθένα διαφορετικό, με επιρροές από την Ανατολή αλλά και από την ελληνική παράδοση σε ένα και μόνο κονσέρτο. Η αρμονία, ο άψογος συγχρονισμός, τα φωτισμένα τείχη της Μεσαιωνικής Τάφρου, οι κάμερες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των χεριών της σολίστ και των οδηγιών του μαέστρου, το φιλόμουσο κοινό της Ρόδου και ένα πιάνο που αν μιλούσε, θα έλεγε πολλά… έδιναν τη δική τους νότα στη βραδιά.

Ωστόσο, αν και έβλεπα γύρω μου γνώριμα πρόσωπα, παρατήρησα πως υπήρχαν ηχηρές απουσίες από την παράσταση. Ξέρετε, μπορεί σε μερικούς να φαντάζει κάπως «ξένο» ένα τέτοιο γεγονός κλασσικής μουσικής, που σε κάποιο σημείο να λειτουργεί και αποθαρρυντικά, αποτρέποντας δηλαδή μερικούς από το να παρακολουθήσουν τέτοιου είδους παραστάσεις. Ίσως επειδή η κλασσική μουσική, από το Μεσαίωνα κιόλας, απευθύνονταν σε λίγους και παρέμενε απρόσιτη στο ευρύ κοινό. Βλέπετε, ήταν ένα ελιτίστικο σπορ. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει αποκλειστικά το Μέγαρο Μουσικής ή το Ηρώδειο με την κλασσική μουσική.

Τα δεδομένα ωστόσο αλλάζουν και τα κλισέ κάποια στιγμή πρέπει να «σπάνε», ειδικά όταν συναυλίες, κονσέρτα και άλλα δρώμενα συμβαίνουν δίπλα μας. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε ανοιχτή πρόβα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την όπερα του Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι», δείχνοντας πως η τέχνη, οποιασδήποτε μορφής, απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, φύλου ή βαλαντίων. Η τέχνη πρέπει να είναι από όλους για όλους, και προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό πρέπει να στηρίζονται και να βρίσκουν ανταπόκριση.

Ένας Αυστριακός μουσικός είπε: «Αν είναι τέχνη, δεν είναι για όλους και αν είναι για όλους δεν είναι τέχνη». Διαφωνώ. Η τέχνη είναι για όλους. Η αντίληψη που έχουν όλοι για την τέχνη αλλάζει.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα