Η πιο ασφαλή πόλη μετά την πανδημία

Η πιο ασφαλή πόλη μετά την πανδημία

 Η Κοπεγχάγη είναι η πιο ασφαλή πόλη στον κόσμο και δείχνει να πληροί τους παράγοντες της ασφάλειας της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Ενώ ακολουθούν το Τορόντο, η Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ και το Τόκιο

Και καθώς μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας η ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα έχει αναπροσαρμοστεί όπως και οι ζωές των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Ο Covid-19 άλλαξε τους ρυθμούς και τις ζωές των πολιτών σε όλες τις πόλεις καθώς τα περιοριστικά μέτρα και οι προφυλάξεις για την πανδημία έφεραν σημαντικές ανατροπές. Η πανδημία της Covid-19 είναι η πρώτη που συνέβη σε ένα αστικοποιημένο περιβάλλον με εκατομμύρια ανθρώπους να ζούν σε μεγαλουπόλεις Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 57% του πληθυσμού ζει σε πόλεις όταν το 1900 που χτύπησε η Ισπανική γρίπη μόνο το 14% των ανθρώπων ζούσε σε πόλεις.

Η Economist Intelligence Unit δημοσίευσε πρόσφατα τον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων για το 2021, ο οποίος κατατάσσει 60 πόλεις με βάση 76 δείκτες ασφαλείας. Που είναι οι υποδομές, η ψηφιακή ζωή, η προσωπική ασφάλεια, περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πλέον στους δείκτες συμπεριλαμβάνεται και η  ετοιμότητα σε θέματα που αφορούν  την πανδημία και τη θνησιμότητα από την Covid-19

Στην κορυφή του δείκτη η Κοπεγχάγη και ακολουθούν, το Τορόντο, η Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ και το Τόκιο. Σύμφωνα με το BBC οι κάτοικοι σε αυτές τις πόλεις βίωσαν τις αλλαγές που έφερε η πανδημία και πλέον νιώθουν πιο ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς.

Όσον αφορά τη Δανία η περιβαλλοντική ασφάλεια είναι πολύ ψηλά στο δείκτη που μετρά τη βιωσιμότητα, την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων και την κάλυψη αστικών δασών. Το τελευταίο είχε απολύτως αντίκτυπο στο πόσο καλά η πόλη και οι κάτοικοί της κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς της πανδημίας, οι οποίοι έχουν αρθεί πλήρως από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δανοί πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση και ξέρουν να συνεργάζονται σαν κοινωνία και να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης. Μάλιστα η Δανία κατατάσσεται ως μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο.

Η Κοπεγχάγη εφάρμοσε επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα δοκιμών Covid-19, το οποίο παραμένει δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν τη λεπτομερή παρακολούθηση των επιδημιών. Επιπλέον, η πόλη θα εφαρμόσει δοκιμές λυμάτων για την πρόωρη εμφάνιση κρουσμάτων

 

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev  Εθνική Λυρική Σκηνή-GNO TV: Σύντομα στις οθόνες μας «Οι Γάμοι του Φίγκαρο»
Next Women in Tech: 6μηνη έμμισθη πρακτική άσκηση από τη WIND