Η επιχειρηματικότητα των νέων στο Νότιο Αιγαίο, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Η επιχειρηματικότητα είναι μια λέξη που στη χώρα μας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, λόγω της κρίσης, αλλά και που στην κουλτούρα και στην νοοτροπία μας ως λαού, δεν είχε ποτέ την σημασία που της έπρεπε, και ποτέ δεν καλλιεργήθηκε μέσα από την παιδεία μας, η έννοια του επιχειρηματικού πνεύματος, που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους νέους ανθρώπους. Σε αντίθεση με την κουλτούρα, που γαλούχησε αρκετές γενιές, της προτροπής δηλαδή, “βρες παιδί μου μια θέση στο Δημόσιο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.”

Μέσα όμως από αυτή την κρίση που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλους τους παραγωγικούς ιστούς της κοινωνίας μας, η ανάγκη για την ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της στήριξης για την υλοποίηση νέων ιδεών και ειδικότερα της προώθησης των συνεργασιών και της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχείρησης, μοιάζει πιο αναγκαία και απαραίτητη από ποτέ. Γιατί ένας επιχειρηματίας το πρώτο που μαθαίνει είναι ότι το κεφάλι του δεν θα είναι ποτέ ήσυχο…και ίσως και να του αρέσει αυτό.Tο να επιχειρείς σημαίνει συνεχής αλλαγή και προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες όπως ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις εξωτερικές συνθήκες για να επιβιώσει.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ταχύτητα της πληροφορίας και των ιδεών ανάμεσα σε ανθρώπους που επικοινωνούν από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, δίνει την δυνατότητα σε όλους, να μοιράζονται τις ιδέες τους, επικοινωνώντας μεταξύ τους, χάρη στην τεχνολογία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι λοιπόν η κινητήρια δύναμη της νέας εποχής που βρίσκεται ήδη εδώ.

Οι νέοι επιχειρηματίες οφείλουν και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας μέσω της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) που αποτελεί το μαζικό όργανο έκφρασης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η σύσταση και στο Νότιο Αιγαίο της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών(ΕΣΥΝΕΝΑ) με σκοπό τη δικτύωση των νέων επιχειρηματιών, τις συνεργασίες καταρχήν σε τοπικό επίπεδο και κατ επέκταση σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Στην πρώτη επίσημη συνάντηση πριν περίπου τρείς εβδομάδες επιχειρηματίες από διαφορετικούς χώρους συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θέλουν να προωθήσουν, τις δουλειές τους, τις ιδέες τους και πως μπορούν να συνεργαστούν όλοι μαζί για να το επιτύχουν.

Η προώθηση ιδεών, οι συνεργασίες και η δικτύωση, είναι λοιπόν το τρίπτυχο που καλούνται να υπηρετήσουν και να αναπτύξουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. Με την γνώση ότι έχει παρέλθει η νοοτροπία που θέλει τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό σκοπό να παράγουν μόνο κέρδος, οι Νέοι Επιχειρηματίες καλούνται να προωθήσουν την αντίληψη της σύγχρονης επιχείρησης, που λειτουργεί από ανθρώπους για τους ανθρώπους, και στα πλαίσια του κοινωνικού επιχειρείν και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο όπως επίσης και της συνεισφοράς των επιχειρήσεων στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στους σκοπούς της Ομοσπονδίας είναι η συστηματική και ολοκληρωμένη καταγραφή του προφίλ των μελών και των επιχειρήσεων τους, ώστε στη συνέχεια με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πληροφοριών και διάχυσης ειδήσεων, να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου πανελλαδικά και διεθνές. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ως εμπνευστή και δημιουργό για την σχεδίαση μιας καλύτερης ζωής οι νέοι επιχειρηματίες επενδύουν στην ουσιαστική συνεργασία.
Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Δωδ/σου, στην ημερίδα για την Νεανική Επιχειρηματικότητα με θέμα «Επιχειρείν εν καιρώ κρίσης» με διοργανωτές το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και τους Νέους Επιχειρηματίες Θεσσαλονίκης – YET, ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει για να παρουσιάσει τη νέα αυτή προσπάθεια.

Πληροφορίες για το δίκτυο Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου στην σελίδα στο facebook  ΕΣΥΝΕ Νοτίου Αιγαίου  

email: esynena@gmail.com

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα