Hobbit: The Desolation of Smaug, του Νίκου Χατζηκάλφα

Δημοσιεύθηκε

—ÔkyrºN2

Ομολογώ ότι αμφιταλαντευόμουν για το αν θα γράψω κάτι για την συνέχεια της τριλογίας του Hobbit, επειδή ήθελα να δω την ταινία υπό καλύτερες συνθήκες από το απαράδεκτο 3D που είχε σίγουρα χορηγό τη μυωπία. Η επικαιρότητα επιβάλει όμως να ειπωθούν μερικά πράγματα, όχι απαραίτητα με αντικειμενική ματιά. Δηλώνω μεγάλος fan του κόσμου του Tolkien, έστω κι αν έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο του «Άρχοντα». Η λεπτομερής ανάλυση ενός φανταστικού κόσμου, βγαλμένου ολοκληρωτικά από το στομάχι του μυθικού πλέον συγγραφέα, όπως και οι χαρακτήρες που είναι το λιγότερο ενδιαφέροντες (οκ, η ξανθιά στη δεύτερη και τρίτη ταινία είναι λίγο κυράτσα) κάνουν όλο το Tolkiνικο Saga συναρπαστικό. Ένας κόσμος που δίνει την εντύπωση ότι οποιαδήποτε ιστορία και να τοποθετηθεί σε αυτόν, θα είναι απολαυστική. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στο πρώτο Hobbit, όπου τα κίνητρα για την έναρξη του ταξιδιού της συντροφιάς του Bilbo Baggins δεν ήταν και τόσο πιστευτά, παρόλα αυτά η ταινία κύλησε περισσότερο από ευχάριστα.

Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, η παρέα συνεχίζει το ταξίδι της προς το Lonely Mountain και τη μοιραία συνάντηση με τον Νοσφιστή, συναντώντας κάθε είδους δυσκολίες, περίεργες συμμαχίες, (ε)ξωτικά πλάσματα και όλα τα συστατικά που περίμενες να δεις. Ομολογουμένως, η δεύτερη ταινία έχει περισσότερη δράση από την πρώτη. Για την ακρίβεια, έχει μόνο δράση. Σε κουραστικό βαθμό. Σαν να λέμε το «Die Hard» της Μέσης Γης! Δεν αμφιβάλω ότι μερικές σεκάνς είναι εντυπωσιακές, άλλα η συνέχεια της ιστορίας έπρεπε να στηρίζεται κυρίως στους διαλόγους και στην συναισθηματική ανάπτυξη των χαρακτήρων και όχι σε ένα roller coaster σκηνών, που οι περισσότερες από αυτές απλά προσθέτουν λεπτά στην ήδη μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη στιγμή της ταινίας είναι η συνάντηση του Bilbo με τον Νοσφιστή. Πριν ο Νοσφιστής πάρει χαμπάρι ότι ο Bilbo έχει και παρέα μαζί.

Γενικότερα μιλώντας οι μεσαίες ταινίες σε μια τριλογία έχουν εξαρχής μειονεκτήματα. Εκτός του ότι σε βάζουν απευθείας στη μέση της δράσης, πάντα θα είναι ταινίες που δεν έχουν τέλος. Συνήθως είναι χειρότερες κι από τις τρεις, αλλά τις συμπαθείς γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος της αρχής και του τέλους. Πιστεύω ότι γενικότερα η τριλογία του Hobbit έπρεπε να δουλέψει πιο πολύ σαν Spin Off του Άρχοντα, χωρίς αναγκαία να προσπαθήσει να τον φτάσει ούτε στον τομέα δράσης, ούτε στον τομέα ιστορίας. Είναι παρατραβηγμένο ότι ένα βιβλίο μικρότερο κι από τα τρία κεφάλαια του Άρχοντα, μετουσιώνεται σε τριλογία δυομισάωρων ταινιών. Ωραίες οι λεπτομέρειες, γι’ αυτό άλλωστε και τα Extended Version του LOTR ήταν τόσο πολύ καλύτερα από τις πρωτότυπες, αλλά μερικές είναι λίγο γραφικές. Εφόσον έγινε για τα φράγκα η όλη ιστορία, ας γυρνούσαν τρεις ταινίες δίωρες ή της μιάμισης ώρας. Οι ορδές των απανταχού fan πάλι στημένες στις κινηματογραφικές αίθουσες θα ήταν… Το τέλος του Hobbit θα γραφτεί τον Δεκέμβριο του 2014 με το «There and Back Again», την τρίτη ταινία της τριλογίας, η οποία ελπίζω να μη βγει σε 3D και να συνδέσει τις δύο τριλογίες του Jackson, ώστε τα λιωσίματα με την εξαλογία να είναι σχεδόν υποχρεωτικά

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα