Η πιτσαρία που έμαθε στους Ναπολιτάνους και σε όλο τον κόσμο την απολαυστική γεύση της πίτσας, έχει ενδιαφέρουσα ιστορία
Πρόκειται για την πιτσαρία του Pietro Colicchio, που άνοιξε το 1780. Με το όνομα «Pizzeria di Pietro e basta così». Ο Pietro Colicchio σερβίρει μόνο πίτσα, και θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης.
Η συνέχεια της επιχείρησης πέρασε στον Ενρίκο Μπράντι και μετά στην κόρη του Mαρία μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο (Raffaele Esposito). Το μαγαζί που βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης θα δημιουργήσει το δικό του θρύλο από γενιά σε γενιά. Καθώς και τη δημιουργία της «Pizza Margherita».
Πως δημιουργήθηκε η πίτσα Μαργαρίτα
Είναι καλοκαίρι του 1889 και οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Όπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού, ζήτησε να δοκιμάσει «την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα». Έτσι, ένας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο να φέρει τις κλασικές του πίτες.
Ο σεφ φτιάχνει τρία είδη πίτσας. Η πρώτη ήταν «λευκή», με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Η βασίλισσα διάλεξε αυτή που έφερε στο μυαλό της τα χρώματα της σημαίας της Σαβοΐας. Έτσι, πέρασε στην ιστορία με το όνομά της φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά : μοτσαρέλα, βασιλικό και κόκκινη ντομάτα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη πριν από το 1889. Ονομάστηκε «Μαργαρίτα» λόγω της διάταξης της σε σχήμα μαργαρίτας. Κάπως έτσι ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο ξεκίνησε μια μακρόχρονη παράδοση της ναπολιτάνικης γαστρονομίας.
Πλέον, η πίτσα «Μαργαρίτα» βγαίνει από το φούρνο του «Brandi». Και περιέχει τις πιο φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό από τα χωριά του Βεζούβιου. Αλλά και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μια πίτσα ζουμερή και νόστιμη με την συνταγή της να μετράει 130 χρόνια γεύσης και απόλαυσης
Και άλλη μια ευκαιρία για ταξίδι στην όμορφη Νάπολη