Γνωρίστε την καρδιά σας, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Δημοσιεύθηκε

Η καρδιά είναι ο μυς του ανθρώπινου σώματος που δουλεύει περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Ενώ η λειτουργία της μοιάζει σχετικά απλή, είναι ζωτικότατης σημασίας να γίνεται σωστά. H καρδιά είναι το όργανο το οποίο, αντλώντας το αίμα, μεταφέρει μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο αρτηριών οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Ταυτόχρονα, καθαρίζει το αίμα από το διοξείδιο του άνθρακα κι άλλες άχρηστες ή βλαβερές ουσίες.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την καρδιά μας από σοβαρές ασθένειες που στις μέρες μας δεν είναι ούτε σπάνιες ούτε λίγες. Καρδιακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η στηθάγχη κ.α., απειλούν τη λειτουργία της καρδιάς ενώ πολλές φορές αποβαίνουν θανατηφόρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την καρδιά από τέτοιου είδους ασθένειες είναι να γνωρίζουμε την αιτία που τις προκαλεί, ώστε να μπορέσουμε να “οχυρώσουμε” την άμυνα του οργανισμού μας απέναντί τους όσο το δυνατό καλύτερα. Οι βασικότεροι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, είναι η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, το κάπνισμα, η υπέρταση, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος και η κληρονομικότητα.

Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα δεν είναι ευχάριστα. Το γεγονός όμως ότι μπορούμε να ελέγξουμε τους περισσότερους απ’ τους παραπάνω παράγοντες με σωστή διατροφή και σωστές “συνήθειες”, είναι ενθαρρυντικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα