Πάντοτε εκτιμούσα τα αυτοσχέδια, εύκολα γλυκά ψυγείου με τις πλούσιες κρέμες, τα βουτυράτα μπισκότα και τα διάφορα αρωματικά! Η γκάμα πολύ μεγάλη, οι επιλογές άπειρες, η φαντασία οργιάζει, τα ταψάκια πάνε κι έρχονται και τα ψυγεία ποτέ δεν αδειάζουν! Αναφέρομαι σ’εκείνα τα γλυκά που θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας, που αντικαθιστούν τα παγωτά με αξιοπρέπεια, που μπορούν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους μας χωρίς πολύ κόπο και χρήμα! Που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους!
Τα συσκευασμένα παγωτά δεν τα πολυαγαπώ, αλλά δεν μπορείς να έχεις πάντα χύμα παγωτό στο σπίτι, οπότε έχω γίνει φαν κι εγώ αυτής της πρόχειρης πλην όμως εντυπωσιακής λιχουδιάς! Δεν ξέρω αν οι απανταχού γκουρμεδιάρηδες αποδέχονται αυτές τις τεχνικές ή τις βρίσκουν πολύ πεζές και παλιομοδίτικες, εμένα πάντως μου αρέσει αυτή η eightίλα και ανυπομονώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου με γλυκά ψυγείου.
Τρελαίνομαι να ανακατεύω ζελέ φρούτων με ζαχαρούχο γάλα ή γιαούρτι, λατρεύω τα παπαριασμένα πτι μπερ με κονιάκ και γάλα, αγαπώ την παχιά παγωμένη κρέμα από φιλαδέλφια και σαντυγί και παραδίνομαι στις έτοιμες κρέμες ζαχαροπλαστικής που αρωματίζω με κακάο ή στιγμιαίο καφέ!!! Καλά, για τις γαρνιτούρες δεν συζητάω καν! Τι θέλετε; Τρούφα, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά;!! Ό,τι τραβάει η όρεξή σας!
Κι έτσι, έχετε σε ελάχιστο χρόνο γλυκά τύπου cheesecake ή tiramisu ή χωρίς κάποιο όνομα σπουδαίο και τρανό, δώστε εσείς ένα όνομα!! Σας θυμίζω το αθάνατο μωσαϊκό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές!!
Σήμερα θα σας δώσω δύο αγαπημένες συνταγές που ξαναέφτιαξα προχτές Χρησιμοποίησα γλυκό του κουταλιού βύσσινο, αλλά όταν βγουν τα κεράσια, μπορείτε να φτιάξετε μια πρόχειρη μαρμελάδα με φρέσκα φρούτα και πάντα διαλέγω digestive μπισκότα που μοσχοβολάνε και τρίβονται εύκολα. Ανακάτεψα τα μπισκότα με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο και τα έστρωσα ομοιόμορφα σε ένα ταψάκια στρογγυλό, μιας χρήσης, ώστε να γίνει μια λεπτή βάση για τα υπόλοιπα υλικά. Άφησα το ταψάκι στην κατάψυξη να παγώσει η βάση. Στο μίξερ χτύπησα καλά 200 γρ κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντυγί, την άφησα στην άκρη και χτύπησα 200 γρ. φιλαδέλφια με 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού αφέψημα μέντας. Ένωσα τις 2 κρέμες απαλά και έστρωσα το μίγμα πάνω στη βάση με τα μπισκότα. Έβαλα το ταψάκι μου στο ψυγείο για μισή ωρίτσα να “δέσει” η κρέμα και έπειτα τη στόλισα με το γλυκό.
Άφησα το cheesecake όλη νύχτα στο ψυγείο και το έκοψα το άλλο μεσημέρι. Μου αρέσει όταν η κρέμα είναι σφιχτή και πολύ παγωμένη! Τελικά, επειδή χώρισα τα μίγματα σε 2 ταψάκια, γιατί βγήκε αρκετή η ποσότητα, δεν είχα ένα παχύ αποτέλεσμα, όμως καλύτερα γιατί οταν τα κομμάτια είναι λεπτά, απολαμβάνεις καλύτερα την κάθε μπουκιά!
Τα υλικά που χρειάστηκα για 2 ταψάκια:
2 πακέτα digestive μπισκότα
μερικά φύλλα μέντας
800γρ φρέσκα κεράσια
200 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. καστανή ζάχαρη
200γρ τυρί φιλαδέλφια
200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Έλα όμως που εκείνο το απόγευμα είχα τρελή όρεξη για ζαχαροπλαστική και φυσικά για δοκιμές! Λαχταρούσα μια παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής, αλλά όχι λευκή. Ήθελα κάτι πιο ξεχωριστό, πιο τσαχπίνικο! Κι έτσι έφτιαξα άλλη μια βάση με τριμμένο μπισκότο, λιωμένο βούτυρο και σκούρο κακάο και κονιάκ. Την έβαλα στην κατάψυξη και χτύπησα για λίγα λεπτά την κρέμα ζαχαροπλαστικής με την αντίστοιχη ποσότητα φρέσκου γάλακτος. Λίγο πριν σταματήσω το χτύπημα, πρόσθεσα μισό φλιτζάνι διαλυμένο στιγμιαίο καφέ σε νερό και βγήκε μια γοητευτική κρέμα μόκας, ιδανικό στολίδι για τα μπισκοτάκια μου! Την άπλωσα πάνω στη βάση, την έβαλα στο ψυγείο να παγώσει και λίγο πριν το σερβίρισμα, πασπάλισα το γλυκό μου με σκούρο κακάο!
Αν αντί για κρέμα ζαχαροπλαστικής, φτιάχναμε κρέμα με φιλαδέλφια, θα είχαμε μια πολύ εύκολη εκδοχή του tiramisu. Έτσι απλά!
Υλικά που χρειάστηκα για το γλυκό της μόκας:
1 πακέτο κρέμα ζαχαροπαστικής
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
1 πακέτο digestive μπισκότα
σκούρο κακάο
στιγμιαίο καφέ
κονιάκ
βούτυρο
Νομίζω πως σας έδωσα πολλές ιδέες (και πολλές θερμίδες) για ένα πολύ γλυκό και δροσερό Σαββατοκύριακο! Να περάσετε όμορφα!!