Εντάξει, έχω κάνει τεράστια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό για να αποφύγω τα γλυκά που τόσο αγαπώ και έχω δείξει τρελή αυτοσυγκράτηση, για να χάσω μερικά περιττά κιλάκια και να είμαι πιο άνετη στην παραλία! Όχι ότι με πειράζει τόσο πολύ το να έχω 2 κιλά παραπάνω, αλλά στα πλαίσια αυτής της καλοκαιρινής, πιο ανάλαφρης διάθεσης, θα ήθελα να τρώω πιο ελαφριά, να χωράω στο μπικίνι μου άνετα και να βάζω και κανένα μίνι πού και πού.
Προσπαθώ, λοιπόν, και τα έχω καταφέρει να μην τρώω γλυκά σε καθημερινή βάση, όπως έκανα το χειμώνα. Έρχονται μέρες όμως που τα λαχταράς πολύ και έχεις και την ανάγκη να τα φτιάξεις μόνος, να έχεις τη χαρά της γλυκιάς δημιουργίας και να μυρίσει το σπίτι ζάχαρη. Κι έχεις και κάτι φρούτα στο ψυγείο, στα πλαίσια της πιο υγιεινής διατροφής, τα οποία θα χαλάσουν, δεν θα περιμένουν εσένα! Οπότε, φτιάχνεις φρουτένια γλυκά με λίγη ζάχαρη, για να μην έχεις και τύψεις!
Το κομμάτι-κλειδί που πρέπει να έχεις όλο το καλοκαίρι στο ντουλάπι σου, είναι το ζελέ φρούτων. Ένα γλυκάκι δροσερό και ελαφρύ για όλες τις ώρες, με λίγες θερμίδες, το οποίο μπορείς να εμπλουτίσεις με κομμάτια φρέσκων φρούτων και να παίξεις με τους συνδυασμούς γεύσεων. Εγώ προχθές έφτιαξα μια βάση από τριμμένα μπισκότα, ξύσμα λεμονιού και λιωμένο βιτάμ και έβαλα από πάνω ζελέ φράουλα, ανακατεμένο με λίγο λικέρ μαστίχα και έριξα μέσα φετούλες ροδάκινου. Όταν πάγωσε καλά, ήταν ένα όνειρο! Καλοκαιρινό όσο δεν πάει!
Φυσικά, δεν στάθηκα σε αυτό. Αποφάσισα να φτιάξω κι ένα κέικ με φράουλες, με έναν λίγο πιο διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο, έκανα πειράματα. Και δεν βγήκε καθόλου κακό. Είχε μια υπέροχη υφή, λίγο πιο σφιχτή από το κλασικό κέικ, έμοιαζε λίγο με γλυκό ψωμί. Η μυρωδιά του μοναδική! Δοκίμασέ το φυσικά και με άλλα φρούτα, νομίζω όμως πως τα κόκκινα του ταιριάζουν πολύ.
Κέικ με φράουλες
Υλικά:
Φρέσκιες φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
150 γρ. καστανή ζάχαρη
50ml λικέρ μαστίχας
100ml χυμό από κόκκινα φρούτα (εγώ πήρα life)
2 χτυπημένα αβγά
80γρ. Βιτάμ λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
100ml γάλα φρέσκο
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. Σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. Σούπας σόδα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, μέχρι να έχουμε έναν χυλό για κέικ)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ τις φράουλες με το λικέρ, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τον χυμό και τα αφήνουμε όλα μαζί για 1 ώρα στο ψυγείο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε έναν χυλό. Ρίχνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε. Είναι υπέροχο για πρωινό! Οι φράουλες μέσα έχουν λιώσει κι έχουν σκορπίσει υπέροχο άρωμα.