Γιορτινές πίτες για κάθε τραπέζι! της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

1479253_594433467259820_323497692_n

Δεν βρίσκω κάτι πιο γιορτινό να σας γράψω για σήμερα, από τις δύο νέες μου συνταγές του χριστουγεννιάτικου Joy που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα προβάλλεται για 2 εβδομάδες, καθημερινά, στον ΣΚΑΙ. Πρόκειται για δύο πολύ όμορφα βιντεάκια, στα οποία παρουσιάζω εύκολες πίτες που μπορούν να συμπληρώσουν κάθε γιορτινό μενού. Χρησιμοποίησα έτοιμο φύλλο κρούστας και σφολιάτας αντίστοιχα, από τη Χρυσή Ζύμη, τα οποία αγαπώ γιατί η γεύση τους είναι πραγματικά «μαμαδίστιικη» και προσφέρουν γρήγορα και εύκολα τις πίτες της αρεσκείας μου, χωρίς κόπο!
Αν λοιπόν ακόμη δεν έχετε καταλήξει για το μενού της Πρωτοχρονιάς, μπορεί αυτές οι δύο συνταγές, να σας δώσουν ιδέες για τις δικές σας δημιουργίες. Ξέρετε, τελικά, προτιμώ αντί να αποκαλώ «συνταγές» αυτά που παρουσιάζω, να τα αποκαλώ «ιδέες». Γιατί πάντα πιστεύω στην έμπνευση της στιγμής, στο προσωπικό γούστο και στην «μεταποίηση» της κάθε συνταγής που βλέπουμε ή διαβάζουμε. Καλό είναι να τις προσαρμόζουμε όλες στις δικές μας προτιμήσεις και να μην απογοητευόμαστε αν δεν διαθέτουμε όλα τα υλικά ή δεν μας αρέσει ένα συστατικό που βλέπουμε στην παρουσίαση. Τα αντικαθιστούμε όλα με άλλα, πιο αγαπημένα μας!

Για παράδειγμα, όταν έβλεπε η αδερφή μου την «Κοτόπιτα με λαχανικά και μπεσαμέλ», με ρώτησε γιατί έκοψα τα λαχανικά μου και το κοτόπουλο σε τόσο μεγάλα κομμάτια. Της είπα ότι αυτός είναι ο δικός μου τρόπος, η δική μου έμπνευση. Υπάρχει εξήγηση. Γιατί εμένα μου αρέσει να τα καταλαβαίνω όλα τα υλικά μέσα στην πίτα, να μην έχουν λιώσει εντελώς, να κρατάνε τον «χαρακτήρα» τους. Όμως μπορεί κάποιος να τα προτιμάει ψιλοκομμένα ή περασμένα σε τρίφτη. Τα καρύδια στην «Σιροπιαστή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας», τα ήθελα σχεδόν ολόκληρα. Και το μήλο ωμό και τριμμένο.

Αυτή είναι η νοοτροπία μου στη μαγειρική αλλά νομίζω προκύπτει από τη γενικότερη στάση μου στη ζωή. Και μια που οδεύει αυτή η χρονιά στο τέλος της και το φιλοσοφούμε λίγο παραπάνω, να παραδεχτώ δημόσια ότι έτσι είμαι γενικά. Χαλαρή, ελεύθερη, αγαπάω την έμπνευση της στιγμής και δεν ακολουθώ συνέχεια τους κανόνες. Δεν χρησιμοποιώ μεζούρες και δεν είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου αν ξεφύγω σε κάποια σημεία. Γιατί έτσι απολαμβάνω καλύτερα το καθετί!…

Κοτόπιτα με λαχανικά και μπεσαμέλ

Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλο
2 καρότα
Λίγο ελαιόλαδο
2 κολοκυθάκια
100γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί
100γρ. βούτυρο
150γρ. φέτα
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. γάλα φρέσκο
Αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί μας και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας το στήθος κοτόπουλου για 1 λεπτό μαζί με τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε φετούλες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και πριν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Μόλις πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, ρίχνουμε το γάλα όλο μαζί, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Καλό θα είναι να μην το έχουμε σε δυνατή φωτιά. Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε τη γέμιση με το κοτόπουλο πάνω στη ζύμη, στρώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ, κλείνουμε με ένα φύλλο ζύμης, πασπαλίζουμε με κίτρινο τυρί και αλείφουμε την επιφάνεια με έναν κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Σιροπιαστή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας Χρυσή ζύμη
1 κιλό κόκκινα μήλα
1 πακέτο τριμμένη φρυγανιά
100γρ άχνη ζάχαρη
1 σακουλάκι σταφίδες
1 σακουλάκι καρυδόψιχα
1-2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)
Μπόλικο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
500γρ ζάχαρη κρυσταλλική για το σιρόπι
Κανέλα/γαρύφαλλο σε σκόνη και σε ξυλάκια

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί απλώνουμε 3-4 φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα παράλληλα με λιωμένο βούτυρο για να γίνουν τραγανά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα μήλα. Τα τρίβουμε όλα σε τρίφτη, τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τον χυμό από 1 λεμόνι, την τριμμένη φρυγανιά, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κανελογαρύφαλλα, λίγη άχνη ζάχαρη και λίγο ξύσμα λεμονιού. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα κι απλώνουμε μερικά φύλλα ακόμα.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την πίτα μας, σχηματίζοντας τετράγωνα κομμάτια. Την αλείφουμε με τον κρόκο αβγού, αραιωμένο με λίγο νεράκι.
Την ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 3 ποτήρια νερό με λευκή ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλας, φλούδα λεμονιού και 2 καρφάκια γαρύφαλλο. Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι και όπως είναι καυτό, περιχύνουμε την πίτα μας και σερβίρουμε.
Και οι 2 πίτες, προκάλεσαν αναστεναγμούς χαράς στο συνεργείο μας που τις δοκίμασε και έκαναν τη δουλειά μας πιο χαρούμενη! Θα ακολουθήσουν ακόμα 2 πίτες μου στην εκπομπή, τις οποίες φυσικά θα δώσω στο flust αποκλειστικά!

Να περνάτε όμορφα, να γιορτάζετε, να εύχεστε, να δοκιμάζετε νοστιμιές, να αγαπάτε, να αγκαλιάζετε, να ζείτε!

1460998_594433367259830_1678029644_n

eating-around

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα