Γέφυρα συνεργασίας και πολιτισμού στην έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»

Δημοσιεύθηκε

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του με μια έκθεση σταθμό στην μακρόχρονη ιστορία του και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Ρόδου. Η έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου όπου από τις 11 Ιουλίου έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 45 περίπου αντικείμενα, από τον 14ο έως και τον 6ο αιώνα π.Χ, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και κεραμικά σκεύη.

[metaslider id=21082]

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, από το Νοέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, μεταφέρθηκε στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και την τιμής ένεκεν συμβολή του Μουσείου του Λούβρου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία από το 2014 ξεκίνησε την προσπάθεια μεταφοράς της έκθεσης στη Ρόδο, ανέλαβε και το οικονομικό κόστος τόσο της διοργάνωσης και του συντονισμού όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών σε ένα κτίσμα γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία. Στην εντυπωσιακή αυλή του Μουσείου, όπου δεσπόζει το καθιστό λιοντάρι με κεφάλι ταύρου στα πόδια του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, εγκαινίασε την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», ενώ προγραμματίζονται και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Είμαι πολύ περήφανος που σήμερα εγκαινιάστηκε στη Ρόδο αυτή η μοναδική σε πολιτιστική αλλά και συναισθηματική αξία έκθεση. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ένα από τα σημαντικότερα για ολόκληρη την χώρα μας. Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την Ρόδο, είναι πως ο πολιτισμός μας είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη που έχουμε να προσφέρουμε στην ίδια την ιστορία. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, τέτοιου βεληνεκούς πολιτιστικά γεγονότα αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας διεθνώς, πρεσβευτή “ιστορίας”, “αισιοδοξίας”, “φωτός”. Η εξωστρέφεια είναι το μέσο που πρέπει να προτάξουμε διεθνώς ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη θετική προβολή για την χώρα μας, την παγκόσμια κοιτίδα του πολιτισμού, την χώρα που γέννησε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη».

Η έκθεση, όπως και αυτή στο Μουσείο του Λούβρου, έχει τρεις θεματικούς άξονες: ο πρώτος αναφέρεται στην αρχαιολογική έρευνα του νησιού, ο δεύτερος στο ρόλο της Ρόδου ως τόπου ανταλλαγών και ο τρίτος στα ροδιακά εργαστήρια. Τα εκθέματα που θα πλαισιώσουν τις θεματικές ενότητες προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου και από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Όλες οι πληροφορίες για την έκθεση και εδώ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα