Φιστίκι εσύ σούπερ-στάρ!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Το φιστίκι Αιγίνης είναι ένας υπερήφανος νησιώτης στην καταγωγή! Κουβαλάει στις ρίζες του μια αύρα θαλασσινή και διαθέτει μεσογειακό ταμπεραμέντο που εντυπωσιάζει τους πάντες! Γοητευτικός καρπός με παιχνιδιάρικο πράσινο χρώμα και έντονο άρωμα που ταιριάζει «γάντι» στην ελληνική κουζίνα, γι’ αυτό οι μάγειρες και οι μαγείρισσες του τόπου μας χαίρονται να το χρησιμοποιούν στη ζαχαροπλαστική κυρίως και κατά περιπτώσεις στη μαγειρική, ενώ παρατηρούμε ότι στολίζει υπέροχα και κάποια αλλαντικά! Όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και το αγαπητό φιστίκι είναι θρεπτικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διαθέτει καλά λιπαρά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας, είναι όμως και ο καρπός με τις λιγότερες θερμίδες. Τρώγεται σκέτο, σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, ανάλατο ή αλατισμένο και σε διάφορα πιάτα κρεατικών. Το «πάντρεμα» όμως με τα σιροπιαστά, πιο παραδοσιακά γλυκά, είναι μοναδικό! Για να μην σας πω τι γίνεται όταν μπλέκεται στα δίχτυα μιας αφράτης ζύμης muffin… Δείτε και μόνοι σας, στις συνταγές που ακολουθούν!

Μuffins με μαρμελάδα πορτοκάλι και φιστίκι Αιγίνης
Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
50 γρ. τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
2 αβγά
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Τοποθετούμε σε ένα ταψί για muffins τα ειδικά χαρτάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη μαρμελάδα, το βούτυρο, το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Σκορπάμε παντού στο μείγμα μας το τριμμένο φιστίκι, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα και το μοιράζουμε στα φορμάκια γεμίζοντάς τα κατά τα 3/4. Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν σερβίρουμε.

Ραβανί με άρωμα μαστίχας και φιστίκι Αιγίνης
Υλικά:
6 αβγά
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 φλιτζάνι τσ. χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο, για το πασπάλισμα
150 γρ .τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο

Για το σιρόπι:
1/2 λίτρο νερό
100 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και το τριμμένο φιστίκι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα αυτό στο μείγμα των αβγών, ενσωματώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Βγάζουμε το ραβανί από τον φούρνο και το περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι. Μετά το σιρόπιασμα, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το σερβίρισμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα