Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης παίζοντας με τα παιδιά, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

Από το Τάλλιν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, όπου είχε βρεθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Comenius», επέστρεψε αυτές τις μέρες το εκπαιδευτικό προσωπικό του 10ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Don’t Throw toys Away, Recycling With Play» και στόχο έχει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση παλιών παιχνιδιών.
Διοργανώτρια χώρα είναι η Τουρκία, καθώς συμμετέχουν επίσης η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.

Αρχικά, οι νηπιαγωγοί του 10ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης Ανδρομάχη Γκριτζιώτου και Μαρία Χατζέλλη, μετέβησαν στην Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σχολεία της περιοχής και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των άλλων χωρών που συμμετέχουν.
Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, πόλη της Ιταλίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της ανακύκλωσης παιχνιδιών και ο τρόπος της επαναχρησιμοποίησής τους, με τον οποίο αναπτύσσεται η περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών, αλλά και η δημιουργικότητα και η φαντασία τους.

Σημαντική όμως, για το νησί της Λέσβου, ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη τον περασμένο Μάιο. Εκεί, οι νηπιαγωγοί υποδέχθηκαν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες, συζήτησαν για το κοινό πρόγραμμα που έχουν αναλάβει, παρουσίασαν τις μεθόδους διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο καθώς και τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Τα παιδιά του 10ου νηπιαγωγείου έδειξαν τα παιχνίδια του τόπου μας στους εκπαιδευτικούς από Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Τουρκία, και έπαιξαν μαζί τους. Οι εκπαιδευτικοί δοκίμασαν νόστιμα ελληνικά φαγητά, μαγειρεμένα από τους γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου. ξεναγήθηκαν στο 4ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης και το 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, επισκέφθηκαν την εγκατάσταση προσομοίωσης σεισμού, πήγαν σε Αγιάσο, Πέτρα και Μόλυβο και φυσικά ενθουσιάστηκαν με τις φυσικές ομορφιές του νησιού, αλλά κυρίως με την φιλοξενία των Ελλήνων. Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί θεώρησαν τη συνάντηση στη Μυτιλήνη μια ανεπανάληπτη εμπειρία και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την παραμονή τους στο νησί.

Αξιέπαινη, λοιπόν, θεωρείται η προσπάθεια των νηπιαγωγών και όσων συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος με τόσο μεγάλη επιτυχία. Επίσης, είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο το γεγονός ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκουν την στήριξη ανθρώπων που νοιάζονται για τα παιδιά και που, εκτός των άλλων, στοχεύουν και επενδύουν στο κοινωνικό κέρδος. Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Λιθουανία.

1062668_10201365705361666_466270740_n

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα