Χάρτης αισιοδοξίας week #6: It’s time for joy, της Άννας Σαρούκου

Δημοσιεύθηκε

Λίγες εβδομάδες ή καλύτερες λίγες Δευτέρες προτού ολοκληρωθεί το #Ηappy_yoga_project βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να νιώσουμε πως θέλουμε να κάνουμε πραγματικά μία βουτιά μέσα στην χαρά και στο φως της κάθε ημέρας.

love-yourself-favim-com-583964_large

Αγγίζοντας σχεδόν το μέσο του πρώτου μήνα της άνοιξης και έχοντας γευτεί ήδη τα αρώματα αλλά και τα καθιερωμένα πρωτοβρόχια του Μαρτίου, νιώθουμε την εσωτερική μας feeling good διάθεση να ζητάει επιτακτικά να την αφήσουμε ελεύθερη προς τα έξω. Και γιατί να την συγκρατήσουμε άλλωστε; Ξεκινήστε αυτήν την εβδομάδα διαφορετικά. Αντί να επιστρέψετε σπίτι καταβεβλημένοι από όλη την κούραση της ημέρας συναντηθείτε με αγαπημένους φίλους και χαρείτε αυτήν την μικρή αλλαγή. Τσουγκρίστε με ποτήρια γεμάτα χαρά και χαμόγελα. It’s again …that… Monday, αλλά μπορεί να είναι και μία πραγματικά υπέροχη Δευτέρα!

Η ζωή ήταν και πάντοτε θα είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές για όσα σκεφτόμαστε ή ακόμα και για όσα διαδραματίζονται στο άμεσο παρόν. Ας μην αναρωτιόμαστε τι ή ποιος μπορεί να φταίει, αλλά πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βελτιώσουμε το σήμερα, το εδώ και το τώρα, ακόμα και με μικρά tips όπως είναι μία απρόοπτη έξοδος. Αυτό θα μας βοηθήσει στην δημιουργία της πρόθεσης μας τόσο για το υπόλοιπο της ημέρας, όσο και για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Αφήνουμε λίγο στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και εστιάζουμε στην βελτίωση της προσωπικής μας διάθεσης. Απομονώνουμε για λίγα λεπτά τις σκέψεις μας από τα όποια εξωτερικά ερεθίσματα και συνδεόμαστε με κάθε ένα σημείο του σώματος μας ξεχωριστά. Ακούμε τον ήχο της αναπνοής μας, αντιλαμβανόμαστε τη ροή της ενέργειας, όπως αυτή κυλάει μέσα μας. Αν έχουμε τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τα παραπάνω σε ένα ήρεμο περιβάλλον και επάνω στο στρωματάκι μας θα είναι ακόμα καλύτερα.

Όχι σπάνια διατυπώνονται απόψεις που εκφράζουν πως η σιωπηλή συνομιλία με τον εαυτό μας είναι χάσιμο χρόνου και πως μας απομακρύνει από την πραγματική ζωή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πως ο μόνος τρόπος να προσφέρουμε και να είμαστε δημιουργικοί ή -κατά κάποιους- παραγωγικοί στην κοινωνία προκύπτει από την ισορροπημένη και εναρμονισμένη σχέση που διατηρούμε με τον εαυτό μας. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως τίποτα δεν ευδοκιμεί σε ένα μη υγιές περιβάλλον, ακόμα και αν αναφερόμαστε σε εμάς τους ίδιους.

Παρατηρώντας κάθε ζωντανό οργανισμό αυτού του κόσμου διαπιστώνουμε πως το καθετί θέλει την δική του ξεχωριστή πορεία μέχρι την όποια ολοκλήρωση. Ας αφήσουμε το βλέμμα μας να περιηγηθεί σε αυτήν την ιδιαίτερη ανοιξιάτικη εποχή κι ας κοιτάξουμε ουσιαστικά και όχι απλά προσπερνώντας. Ας κοιτάξουμε με τον ίδιο τρόπο και προς τα μέσα. Ότι και αν υπάρχει εκεί είναι δικό μας και μπορούμε πάντοτε να το βελτιώνουμε και να πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω τη φορά. Ακριβώς αυτό συντελείται και σε μία πρακτική yoga. Κάθε θέση (asana) προετοιμάζει για την επόμενη και ανακουφίζει από την προηγούμενη. Κάθε μάθημα, κάθε ταξίδι επάνω στο στρωματάκι μας αποκαλύπτει τα σημεία βελτίωσης ή ακόμα και τις αδυναμίες εκείνης της ημέρας. Με σεβασμό στον εαυτό μας συνδεόμαστε σταδιακά μαζί του και αντιλαμβανόμαστε πότε έχουμε τη δυνατότητα ή τη διάθεση να πάμε λίγο παρακάτω και πότε χρειαζόμαστε λίγο πιο ήπιους ρυθμούς. Μπορεί σε μία θέση που νιώθουμε δυνατοί ή αυτοπεποίθηση να χάσουμε την ισορροπία μας, όπως ακριβώς και στη ζωή. Το σημαντικότερο όμως είναι να έχουμε το θάρρος να σηκωθούμε ξανά. Κι εκεί που δεν το περιμένουμε, μία απαιτητική στήριξη χεριών ή ένα backbend που μας φαινόταν άφταστο ή ένας off the yoga mat προβληματισμός να κατακτηθεί έτσι απλά. Σημασία έχει να μην εγκαταλείπουμε…

Όπως είχε κάποτε αναφέρει ο K.Pattabhi Jois: “Yoga is 99% practice and 1% theory…”
Ας κρατήσουμε αυτό το μότο όχι μόνο για την πρακτική, αλλά και για την καθημερινότητα μας. Συνεχίζοντας πάντα θα βλέπουμε αποτελέσματα και άλλοτε θα αντικρίζουμε πράγματα που θα χρειάζεται να διορθώνουμε.

Χαιρόμαστε και για τα δύο, βουτάμε στις υπέροχες χαρούμενες στιγμές της καθημερινότητας, των ανθρώπων, της ίδιας της ζωής. Υπάρχουν πάντοτε δύο διαφορετικές διαστάσεις για το ίδιο γεγονός. Όσο οι καρδιές μας είναι γεμάτες φως και αισιοδοξία τόσο μπορούμε να γευόμαστε την ομορφιά της κάθε ημέρας!

Happy yoga project week #6: Βουτιά στην χαρά, στην ευτυχία των μικρών πραγμάτων.
Και αν θέλουμε να δώσουμε μία πιο δυναμική ώθηση στην πρακτική μας, μπορούμε να εντάξουμε την αναπνοή του λιονταριού {simhasana}.
Namaste.

* Το soundrack αυτής της Δευτέρας έχει το χρώμα του νότου… Vuelvo al sur – Astor Piazzolla

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα