8 φυσικοί “θησαυροί” που ενισχύουν το μαύρισμα, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Δημοσιεύθηκε

Η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μας επιτρέπει να έχουμε επιδερμίδα καλά ενυδατωμένη και καλά προετοιμασμένη για υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.

Είναι διατροφικοί «θησαυροί» που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας και επιπλέον δεν κοστίζουν όσο ένας… θησαυρός!

Η κατανάλωση τους θα ωφελήσει σημαντικά την υγεία μας και παράλληλα θα ενισχύσει το πολυπόθητο σοκολατένιο χρώμα του καλοκαιριού. Εξάλλου όλοι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα τεχνητά μέσα μαυρίσματος (σολάριουμ, προϊόντα αυτό-μαυρίσματος, με ψεκασμό κτλ) τα οποία είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα μας.

Στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα- κυρίως τα κίτρινα και τα πορτοκαλί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες- και τα δημητριακά που δρουν ευεργετικά για το συκώτι και τα έντερα.

Αβγά
Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

Βερίκοκα
Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, γιατί προκαλεί πέτρες στα νεφρά.

Καρότα
Είναι πλούσια σε β-καροτίνη. Όχι μόνο είναι ευεργετικά για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν και στη διατήρηση ενός ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.

Ροδάκινα
Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

Αναποφλοίωτα δημητριακά
Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Ψάρια
Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.

Ακτινίδια, λεμόνια και φράουλες
Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.

Γάλα και τυριά
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Ασφαλώς καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για να έχουμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα