Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » γεύσεις » Για βανίλια… στου Μπαριάμη, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Για βανίλια… στου Μπαριάμη, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Ιουλ 22,2014 1 Σχόλιο

Κι εκεί που νομίζεις ότι σου αρέσει η βανίλια, το γνωστό «υποβρύχιο», ξαφνικά δοκιμάζεις τη βανίλια του Μπαριάμη. Και καταλαβαίνεις ότι δεν σου αρέσει απλά. Ξαφνικά, αυτή η συγκεκριμένη βανίλια γίνεται το πιο αγαπημένο σου γλυκό. Δεν είναι απλά μια ρετρό απόλαυση που σου ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις, είναι το γλυκό που θες να σερβίρεις σε όλους σου τους καλεσμένους, είναι η γεύση που θες να συνοδεύει στιγμές με τους αγαπημένους σου, είναι το άρωμα που θες να μοιραστείς κι εσύ αργότερα με τα δικά σου παιδιά. Αλλά όχι γενικά η βανίλια, αυτή η συγκεκριμένη βανίλια. Η βανίλια του Μπαριάμη…

flust.gr-Μπαριάμης

Το εργαστήριο της οικογένειας Μπαριάμη λειτουργεί από το 1930 στην Αγ. Τριάδα Αγρινίου με ιδρυτή τον Θεμιστοκλή Μπαριάμη. Στην αρχή έφτιαχναν καραμέλες και γλειφιτζούρια, αυτά τα κοκοράκια και τα ζαχαρωμένα μήλα που χαζεύαμε μικροί στις γιορτές και σκάγαμε χαμόγελο μέχρι τ’αφτιά. (Φαντάζεστε το καμάρι των παιδιών όταν θα τα ρώταγαν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς τους; – Φτιάχνει γλειφιτζούρια!!). Σήμερα τα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι δύο: Λουκούμια σε συσκευασία των 400gr σε γεύσεις τριαντάφυλλο & ανάμικτο (τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα) και σε χύμα οι γεύσεις του ανάμικτου συν τα βοτανικά λουκούμια (φλισκούνι, λεβάντα, δενδρολίβανο & φασκόμηλο) και Υποβρύχια σε 5 γεύσεις (βανίλια κλασική, μαστίχα, λεμόνι, μανταρίνι & λεβάντα).

Είχα την τύχη και την χαρά να γνωρίσω τον Γιάννη Ρούσσο, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ Μπαριάμη και τον αδερφό της Γιάννη, διοικούν σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση. Μίλησα πολύ μαζί του, είδα στο βλέμμα του τη λαχτάρα να κρατήσει ζωντανή αυτή τη γλυκιά παράδοση για τις επόμενες γενιές. Μου άρεσε όταν άκουσα ότι ψάχνονται συνέχεια για νέες γεύσεις και «παντρέματα» με άλλους παραγωγούς (φρούτων και βοτάνων), ώστε να βγουν ιδιαίτεροι συνδυασμοί αλλά και εμπορικοί. Γιατί σίγουρα θα υπάρχει κόσμος που ίσως παραξενευτεί με το λουκούμι δενδρολίβανο, αλλά- πιστέψτε με!- όταν δοκιμάσετε το κλασικό λουκούμι Μπαριάμη και το αγαπήσετε, θα θέλετε να το δοκιμάσετε και σε κάθε άλλη γεύση, γιατί πολύ απλά, αν κάτι είναι φτιαγμένο τόσο όμορφα και το αποτέλεσμα είναι τόσο ποιοτικό, δέχεσαι πολύ εύκολα οποιαδήποτε άλλη εκδοχή του. Ναι, έχω δοκιμάσει όλες τις γεύσεις από τα λουκούμια και ξεχωρίζω το τριαντάφυλλο και τη λεβάντα. Από τα υποβρύχια, ακόμα δεν έχω δοκιμάσει τη λεβάντα και το μανταρίνι, θα το κάνω αυτές τις μέρες. Προς το παρόν, ξεχωρίζω την κλασική και τη μαστίχα.

«Γενικά έχουμε πολλές γευστικές ιδέες (μερικές τρελές) και όταν έχουμε χρόνο κάνουμε δόκιμες. Εάν βγει ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί κερνάμε φίλους και παίρνουμε την γνώμη τους και εάν έχουμε καλές κριτικές, το τελευταίο στάδιο είναι να δώσουμε για κέρασμα σε κάποια καταστήματα που συνεργαζόμαστε για να πάρουμε γνώμες από τους πελάτες τους. Εάν μετά από όλα αυτά δούμε ότι αξίζει να βγει αυτή η γεύση ενημερώνουμε τον Μιχάλη Αγγελακόπουλο (FoodWill) να μας φτιάξει το εικαστικό και σε μικρό χρονικό διάστημα είναι στην αγορά. Επίσης είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες/συνέργιες με άλλους παραγωγούς που έχουν είδη με τα οποία θα μπορούσαμε να «παντρέψουμε» τα προϊόντα μας όπως π.χ με την organic islands που φτιάξαμε βοτανικά λουκούμια και βοτανικό υποβρύχιο«

Με τα υποβρύχια, ενώ πάντα μου άρεσαν, με εκνεύριζε το γεγονός ότι έχουν πολύ σκληρή υφή, μερικές φορές λυγίζει το κουτάλι στην προσπάθεια να το γεμίσεις. Οι περισσότερες βανίλιες είναι στεγνές και θες πολύ νερό για να τις απολαύσεις. Η βανίλια του Μπαριάμη είναι αφρός! Απαλή και βελούδινη σαν μια σφιχτή κρέμα. Τρώγεται ακόμα και σκέτη, χωρίς να τη βυθίσεις σε νερό, αν και αυτό είναι απόλυτα διασκεδαστικό. Αυτό οφείλεται σε μια μυστική συνταγή που δεν μπορούν να μου αποκαλύψουν, γιατί ξέρουν ότι εγώ από τη χαρά μου θα το κάνω βούκινο και καταλαβαίνετε…

«Γενικά η διαδικασία παραγωγής δεν είναι δύσκολη τεχνικά, απλά εκτελείς μια συνταγή. Παίζει βέβαια πολύ μεγάλο ρόλο η συνταγή, τα μηχανήματα και η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιείς. Ο εξοπλισμός δεν είναι πολύ ακριβός, έκτος και εάν θες να βιομηχανοποιήσεις την παραγωγή σου κάτι που εμείς δεν το θέλουμε«, μου είπε ο Γιάννης και υποσχέθηκε ότι από Σεπτέμβρη θα κανονίσουμε να επισκεφθώ το εργαστήριό τους και να πάρω βαθιές ανάσες πάνω από τη φρέσκια βανίλια!

Ο Γιάννης βρέθηκε στο Αγρίνιο λόγω της γυναίκας του και αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, όμως προέρχεται από διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον κι αυτό είναι το πιο όμορφο για μένα. Άνθρωποι που ποτέ πριν δεν είχαν σκεφτεί ότι θα ασχοληθούν με κάτι, να φτάνουν σε σημείο να το αγαπάνε τόσο πολύ που να λάμπουν κάθε φορά που μιλούν γι’αυτό. «Το να συντηρήσουμε την επιχείρηση, είναι ένα στοίχημα για όλους μας μιας και ερχόμαστε από διαφορετικό εργασιακό χώρο. Η γνώση που υπήρχε ήταν της Ηρους και του Γιάννη, από την βοήθεια που έδιναν στον πατέρα τους πριν φύγουν να σπουδάσουν στην Αθήνα. Βέβαια έχουμε ακόμα τον πεθερό μου Χρήστο που μας εκπαίδευσε πολύ καλά και μας επιβλέπει δίνοντάς μας τα φώτα του και την εμπειρία χρόνων. Γενικά η επιβίωση μιας επιχείρησης σήμερα είναι μια καθημερινή μάχη, όμως όσο δύσκολη και εάν είναι, είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε νικητές και δυνατότεροι από πριν, στο χέρι μας είναι«.

Και ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; «Στα σχέδια μας είναι να ξεκινήσουμε την παρασκευή παστελιού και κάποιες καραμέλες όπως και ένα προϊόν-έκπληξη που θα γίνει χαμός και κάποιες ακόμα γεύσεις στα λουκούμια και στο υποβρύχιο. Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα γνωστά και στις νεότερες γενιές, να τα αγαπήσουν όπως τα αγαπάμε και εμείς και να τα εξελίξουμε γευστικά όσο είναι δυνατό, χωρίς να χαλάμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Το τρελό μας όνειρο είναι να μάθουμε το υποβρύχιο στο εξωτερικό, κάτι που δεν έχει καταφέρει ακόμα κανείς«.

Τα προϊόντα Μπαριάμης, μπορείτε να τα βρείτε: Σε επιλεγμένα delicatessen, παντοπωλεία, κάβες, καταστήματα ξηρών καρπών, market, καφεκοπτεία και σε e-shop. Επίσης στο farmers republic. Το δίκτυο τους είναι και σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, όπως βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Δράμα κ.α), νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Λευκάδα κ.α), Κυκλάδες (Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξο κ.α), Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), Πελοπόννησο (Κόρινθο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, κ.α) και σε άλλες περιοχές.

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+