‘’Ξημερώνει’’ σημαντική επανέκδοση, του Πάνου Λιάκου

Δημοσιεύθηκε

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δεκαπενταύγουστος μπορεί να πέρασε, όμως μια σταθερά για τις πρώτες βδομάδες του Αυγούστου είναι ότι συνήθως δεν υπάρχουν μεγάλες κινηματογραφικές πρεμιέρες. Αν θέλετε τέτοιες θα πρέπει να περιμένετε μια βδομάδα ακόμη όπου το χορό θα σύρει πρώτος ο Γούντι Άλεν με το ‘’Café Society’’, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του.

‘’Ξημερώνει’’ σημαντική επανέκδοση, του Πάνου Λιάκου

Την ίδια βδομάδα οι λάτρεις των ταινιών του φανταστικού θα έχουν την ευκαιρία να δουν μαζεμένους όλους τους κακούς της Dc στο πολυδιαφημισμένο ‘’Suicide Squad’’. Την 1η Σεπτεμβρίου θα κάνει την έξοδό της στις αίθουσες και η καινούρια επιτυχία της Pixar, ‘’Ψάχνοντας τη Ντόρι’’. Για όσους σινεφίλ βρίσκονται στην Αθήνα, τεράστιο ενδιαφέρον την (κινηματογραφική) εβδομάδα της 18ης Αυγούστου θα έχει η επανέκδοση ενός λογοκριμένου στην εποχή του από το καθεστώς του Βισύ φιλμ του Μαρσέλ Καρνέ με τίτλο ‘’Ξημερώνει’’.

Η ελληνική εταιρεία διανομής του φιλμ του 1939 επέλεξε την 18η Αυγούστου για την κυκλοφορία του εξ’ αφορμής της ημερομηνίας γενεθλίων του Γάλλου σκηνοθέτη (1906-1996) ο οποίος μνημονεύεται εκτός των άλλων και για την ταινία ‘’Τα παιδιά του παραδείσου’’ που το 1947 ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Στο ‘’Ξημερώνει’’, ο Ζαν Γκαμπέν υποδύεται το Φρανσουά ο οποίος αφού δολοφονήσει το Βαλεντίν θα κλειστεί στο δωμάτιό του σε μια εργατική κατοικία. Πολύ σύντομα θα θορυβηθούν οι γείτονες αλλά θα καταφτάσουν και οι αστυνομικές αρχές οι οποίες θα περιμένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να εφορμήσουν. Μέχρι τότε, ο πρωταγωνιστής θα αναλογίζεται μέσα από κάποια εύστοχα φλας μπακ όλα εκείνα τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη δολοφονία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ταινίας, η αποκατάστασή της ξεκίνησε το 2013. Οι αρχικές μπομπίνες της ταινίας αναλύθηκαν και μετά από συζητήσεις με ειδικούς τεχνικούς του φιλμ και ιστορικούς διαπιστώθηκε ότι σκηνές όπως εκείνη που η Arletty είναι γυμνή στο μπάνιο και μια με υπαινιγμούς σχετικούς με την αστυνομία είχαν όντως επεξεργαστεί και αλλοιωθεί από το καθεστώς του Vichy. Προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ταινία, έγινε έκκληση μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων σε όλες τις ταινιοθήκες του κόσμου ώστε να εντοπιστούν οι κομμένες σκηνές. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι το 1947, όταν η αμερικανική εταιρεία RKO θέλησε να κάνει ένα ριμέικ της ταινίας με το Χένρι Φόντα (‘’The Long night’’) ζήτησε να αγοράσει όλες τις κόπιες της δημιουργίας του Καρνέ και να τις καταστρέψει. Για κάποιο διάστημα το φιλμ θεωρούνταν εντελώς χαμένο αλλά ευτυχώς κάποιες κόπιες του επανεμφανίστηκαν την επόμενη δεκαετία.

Η ταινία του Γάλλου δημιουργού παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα παρά τα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη της όχι μονάχα διότι διαθέτει ερμηνευτές όπως το Γκαμπέν, την Arletty και το Jules Berry αλλά και διότι οι διάλογοι του Jacques Prevert είναι κοφτεροί ενώ το φινάλε χαράσσεται αμέσως στο νου ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα του ποιητικού ρεαλισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα