Το αυγοτάραχο αποτελείται από ταριχευμένα αβγά ψαριών και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού στην ουσία είναι τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Από πολλούς θεωρείται ως το χαβιάρι της Ελλάδας γνωστό σε πολλές χώρες, σε όλο τον κόσμο. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διατροφική συνήθεια των αρχαίων ελλήνων και ήταν ενταγμένο στο διαιτολόγιο τους. Είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά με υψηλή διατροφική αξία και με πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Η εταιρία Τρικαλινός μπορεί δικαίως να περηφανεύεται ότι έχει καταφέρει να καθιερώσει το αυγοτάραχο ως ένα από τα 30 καλύτερα τρόφιμα του κόσμου, σύμφωνα με τον θρυλικό σεφ Φεράν Αντριά, να διακριθεί με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI, αλλά και να παρουσιαστεί το προϊόν της σε έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ως πιθανή ευεργετική δράση του Τρικαλινός Αυγοτάραχου στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο site της εταιρείας διαβάζουμε επίσης, ότι το παραδοσιακό αυγοτάραχο Τrikalinos ξεχωρίζει γιατί παράγεται αποκλειστικά από αυγά κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως η καλύτερη α’ ύλη για την παρασκευή αυγοτάραχου.
Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.
Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.
Η εταιρεία έχει καταφέρει να συνδέσει το προιόν με την υγεία να συνεργαστεί με μεγάλα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό να επιτύχει να αναδείξει το αυγοτάραχο σε διεθνές επίπεδο και να το εδραιώσει στα 30 καλύτερα τρόφιμα του πλανήτη.