Το 2020 ήταν η χρονιά της δράσης για την κλιματική αλλαγή

Το 2020 ήταν η χρονιά της δράσης για την κλιματική αλλαγή

Χρονιά της δράσης για την κλιματική αλλαγή υπήρξε το 2020 δίνοντας την πιο θετική είδηση μιας δύσκολης χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια του 2020 εκτός από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας υπήρξαν και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Από τις μεγάλες πυρκαγιές στις ΗΠΑ και στον Αμαζόνιο τους καταστροφικούς τυφώνες, τις ξηρασίες στην Αφρική τις πλημμύρες στην Ευρώπη. Ενώ, σε μη επιστρέψιμη κατάσταση βρίσκεται η Αρκτική και όπως φαίνεται σύντομα δεν θα είναι ένα παγωμένο τοπίο.

Όλα αυτά οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που είναι πλέον κεντρική στη στρατηγική ανάκαμψης από τον Covid-19 της ΕΕ, με πυρήνα την αντιμετώπιση του κλίματος. Μεγάλες οικονομίες, ιδίως η μεγαλύτερη εκπομπή εκπομπών στον κόσμο, η Κίνα, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία έχουν δεσμευτεί καθαρά άνθρακα.

Ο προμηθευτής αιολικής ενέργειας, NextEra, ξεπέρασε τον γίγαντα πετρελαίου ExxonMobil ως τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ. Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν 7% παγκοσμίως (αν και αναμένεται να ανακάμψουν το 2021). Ενώ και ο νέος Αμερικανός  Πρόεδρος Joe Biden είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα μια πλατφόρμα υποσχέσεων για το κλίμα. Μάλιστα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν σε  ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα έως το 2035 και θα επανέλθουν στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού.

Μία από τις πιο θετικές κλιματικές εξελίξεις το 2020 ήταν όταν ο IEA κήρυξε την ηλιακή τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην ιστορία. Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ ακριβές. Αλλά και η τεχνολογία παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος με εργαλεία όπως το Whale Safe, το οποίο συνδυάζει για πρώτη φορά δεδομένα από αισθητήρες ωκεανών που λειτουργούν με AI, για την παρατήρηση των φαλαινών.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Πως άλλαξαν οι χειραψίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Prev Πως άλλαξαν οι χειραψίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Next Αναβολή της τελετής για τα βραβεία Grammy, στο Λος Άντζελες
Αναβολή της τελετής για τα βραβεία Grammy, στο Λος Άντζελες