Μέχρι πότε η Αρκτική θα είναι παγωμένο τοπίο;

Δημοσιεύθηκε

Σε μη επιστρέψιμη κατάσταση βρίσκεται η Αρκτική και όπως φαίνεται σύντομα δεν θα είναι ένα παγωμένο τοπίο.

Στα τέλη Ιουλίου το 40% ενός παγόβουνου 4000 ετών βυθίστηκε στο νησί Ellesmere. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας μπορεί να έχει ήδη περάσει το σημείο της μη επιστροφής με ότι αυτό σημαίνει. Η Αρκτική χάνεται γρηγορότερα από ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί πριν από μερικές δεκαετίες.

Η Βόρεια Σιβηρία και η Αρκτική του Καναδά θερμαίνονται τώρα τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι θερμοκρασίες της Αρκτικής έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 1C. Εάν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παραμείνουν στην ίδια τροχιά, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο βορράς θα έχει θερμανθεί κατά 4C όλο το χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στην Αρκτική, οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες λιώνουν τον πάγο και οι χειμερινές χιονοπτώσεις τον παγώνουν ξανά. Αλλά καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η Αρκτική χάνει περισσότερο πάγο από αυτόν που ξαναγίνεται.

Το χρονικό της οικολογικής καταστροφής στην Αρκτική σύμφωνα με γράφημα στην Guardian

Από τον Αύγουστο του 1980 το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας δεν αναπτύσσεται πλέον. Αντί να κερδίζει νέο πάγο κάθε χρόνο, αρχίζει να χάνει περίπου 51 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, που απορρίπτονται στον ωκεανό ως λιωμένα νερά και παγόβουνα.

Τον Αύγουστο του 1981 ο χαμένος πάγος είναι περισσότερος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 1980.

Τον Αύγουστο του 2010 ένα κομμάτι πάγου τετραπλάσιο από το μέγεθος του Μανχάταν έσπασε τον παγετώνα Petermann, προκαλώντας την υποχώρηση πάγου 18 χιλιομέτρων. Με λίγο χιόνι να πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το καπάκι πάγου της Γροιλανδίας υποβάλλεται σε ρεκόρ τήξης που διαρκεί 50 ημέρες περισσότερο από το μέσο όρο.

Τον Αύγουστο του 2012 μετά από έναν κυκλώνα στα τέλη της σεζόν, η έκταση του καλοκαιριού στον πάγο της Αρκτικής σημειώνει χαμηλό ρεκόρ.

Τον Αύγουστο του 2020 μετά από έντονη καλοκαιρινή ζέστη, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής λιώνει στο δεύτερο χαμηλότερο βαθμό σε ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα του 2012.

Ακόμα και αν σταματήσουμε όλες τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αύριο, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής θα συνεχίσει να λιώνει για δεκαετίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα