Τέλος εποχής για το iPod της Apple
Τέλος εποχής για το iPod της Apple

Δημοσιεύθηκε

Εδώ και 20 χρόνια το ipod υπήρξε για εκατομμύρια ανθρώπους κομμάτι της καθημερινότητας αλλάζοντας τη μουσική βιομηχανία αλλά και την τεχνολογία.

Η συσκευή που έφερε την ψηφιακή μουσική

Πλέον λέμε αντίο σε αυτή τη μικροσκοπική συσκευή μιας και η Apple σταματά την παραγωγή της που έφερε επανάσταση στην ψηφιακή μουσική. Το iPod κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 2001, με το σλόγκαν «1.000 τραγούδια στην τσέπη σου». Μάλιστα λέγεται ότι ήταν μια υπόσχεση που έκανε ο Steve Jobs στην κόρη του, που αποκαλούσε κβαντικό άλμα ακρόασης μουσικής.

Η παρουσίαση του iPod από τον Steve Jobs

Στην παρουσίαση του iPod το 2001, ο Steve Jobs είπε ότι η Apple επέλεξε να φτιάξει μια συσκευή MP3. Αυτό έγινε  επειδή η μουσική ήταν μέρος της ζωής όλων. Ένα προϊόν που έδινε συνεχή ροή εσόδων για την Apple όπου μέσω του iTunes γινόταν νόμιμα η αγορά ψηφιακής μουσικής. Ο Jobs στην παρουσίαση του είχε δηλώσει ότι «Με το iPod, η ακρόαση μουσικής δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια»

Το όνομα iPod προήλθε από απόσπασμα της ταινίας του 2001: A Space Odyssey. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής λέει «Άνοιξε τις πόρτες της αυλής, Χαλ». Και αυτό ενέπνευσε ώστε να συνδυαστεί η σχέση μεταξύ του προσωπικού υπολογιστή και της συσκευής αναπαραγωγής μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2005, περίπου το 11% του πληθυσμού των ΗΠΑ διέθετε ένα iPod ή άλλη συσκευή MP3.

Μέχρι το 2007 κυκλοφόρησαν μικρότερες εκδόσεις του iPod—το Nano και το Shuffle. Και μετά ήρθε η σειρά του  iPhone.

Και μετά ήρθε το iPhone

Όταν ανακοινώθηκε το iPhone, ο Jobs είπε ότι η νέα συσκευή θα είναι ένα «iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο». Αυτό σήμανε και το τέλος εποχής και την τελευταία γενιά iPod Touch. Μία συσκευή που έκανε την Apple την πιο διάσημη εταιρία στον κόσμο με τεράστια χρηματιστηριακή αξία. Η Apple ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει διαθέσιμο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα