TEDx Rhodes 2016: Αξίες, άξιες για διάδοση, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Για όσους έχουν παρακολουθήσει έστω και μια φορά κάποιο TEDx σίγουρα ένιωσαν πόσο έντονη είναι η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση και η ενέργεια, που μεταφέρεται στο κοινό από τους ομιλητές που καταφέρνουν να εμπνεύσουν με τα προσωπικά τους βιώματα και την πορεία της ζωής τους.

TEDx Rhodes Ευμορφίδης
Ο Παύλος Ευμορφίδης στο TEDx Rhodes 2015

Άλλωστε, εκτός από την τεχνολογία την ψυχαγωγία και τον σχεδιασμό που είναι το ακρωνύμιο του TED, ο βασικός στόχος είναι η έμπνευση και οι αξίες που πρέπει να διαδοθούν! Πέρυσι, στο μαγικό χώρο του προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, το πρώτο TEDx Rhodes κατάφερε να συνδυάσει ξεχωριστούς ομιλητές με την μαγική ενέργεια του ιστορικού χώρου που μάλιστα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για πρώτη φορά. Ο Μάνος Χατζημαλώνας εμπνευστής του TEDx Rhodes μας βάζει στο κλίμα του φετινού TEDx που θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και που όπως και πέρυσι το flust.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ο Μάνος είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στις ατομικές και οργανωσιακές παρεμβάσεις εφαρμοσμένης θετικής ψυχολογίας (B.Sc., M.Sc.). Η ενδιάμεση παρέκκλιση εξαιτίας επαγγελματικών προστακτικών, σε αντικείμενα μελέτης όπως η επικοινωνιολογία, η κοινωνική καινοτομία και η φιλοσοφία, του προξένησαν τη δημιουργική εμμονή γύρω από ζητήματα ευδαιμονίας του πολίτη καθώς και της δυναμικής για θετική εξέλιξη που επιφέρουν σε μια κοινωνία οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις κλίμακας. Η πιλοτική του έρευνα γύρω από το ελληνικό φιλότιμο στο πανεπιστήμιο του UEL το 2011 στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με τη συνδρομή μιας εξαιρετικής ομάδας διεθνών ερευνητών, οδήγησε σε μια σειρά δράσεων γύρω από τη δυναμική της έννοιας καθώς και τη σύσταση του ερευνητικού κέντρου κοινωνικής καινοτομίας “Φιλότιμο Ίδρυμα”. Πιλοτικά προγράμματα συμπεριλαμβάνουν: την εισαγωγή της επαναπροσδιορισμένης έννοιας «φιλότιμο» στα διεθνή λεξικά, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Σοφών με αιρετά μέλη, τη ψηφιακή αρχειοθέτηση προφορικών παραδόσεων στην χώρα και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ηθοπαιδείας για μικρούς και μεγάλους.

TEDx Rhodes εθελοντές

Περιμένοντας το δεύτερο TEDxRhodes στις 3 Σεπτεμβρίου, ξέρουμε ότι η φετινή θεματολογία  είναι «Αξίες, άξιες διάδοσης» που αντιπροσωπεύει και την βασική κουλτούρα του TEDx. Ποιες αξίες που αφορούν το νησί μας θέλεις να διαδοθούν στο φετινό TEDxRhodes;

Το θέμα κάθε διοργάνωσης TEDx οφείλει να είναι χαρακτηριστικό ως αφετηρία σύγκλισης ιδεών, το οποίο όμως να διατηρεί μια γενικότητα που να ενθαρρύνει την ελεύθερη και δημιουργική σκέψη. Έμπνευση για το φετινό θέμα, όπως άλλωστε και το περσινό «Κανείς Δεν Είναι Νησί», είναι η ίδια η Ρόδος. Το νησί ανέκαθεν αποτελούσε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολιτισμών, δηλαδή συνόλων «αξιών». Η άνθιση σε όλους τους τομείς από το εμπόριο, τις επιστήμες και την τέχνη, την καθιέρωσαν ως τόπο πόλο έλξης διεθνών προσωπικοτήτων για δυόμισι χιλιετίες. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά γεγονότα που εδραιώνουν το νησί ως πρωτεύουσα πολιτιστικών εξελίξεων, αλλά το κεντρικότερο θα πρέπει να είναι ότι αποτέλεσε αξιωματική βραχονησίδα και φάρος ανθρωπισμού για τον ελληνισμό αλλά και κάθε γειτονικό πολιτισμό. Αρκεί να σταθούμε στο ιδιαίτερα ασυνήθιστο χάρισμα της Ρόδου ως αρχαίας πόλης να συνδυάζει προέλευση από οργανικά ριζώματα της ιστορίας, αλλά και πολιτική απόφαση για την ίδρυση της. Δηλαδή, ότι μέσα από το δράμα του αρχαίου εμφύλιου μεταξύ Αθηναίων και Πελοποννησίων, οι Ρόδιοι αποφάσισαν για τη θωράκιση της κοινωνίας τους να ιδρύσουν το 408 π.Χ. τον ενιαίο Δήμο. Έτσι λοιπόν, στο πνεύμα της κοινωνικής συνοχής που επιζητούμε, οι ιδέες-αξίες που θα προβληθούν στο φετινό TEDxRhodes θα έχουν προορισμό την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Στην φετινή διοργάνωση έχει ανακοινωθεί ότι μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο όλοι οι πολίτες της Ρόδου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν. Ποια είναι η διαδικασία;

Αποφασίσαμε ότι φέτος θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε ανεπεξέργαστους πολύτιμους λίθους του νησιού να αναδειχθούν. Άνθρωποι υπάρχουν βλέπετε, αλλά οι συνθήκες δεν τους ευνοούν στις μέρες μας να αποκτήσουν φωνή. Ο καθένας και καθεμία θα μπορεί να ανεβάσει ένα βιντεάκι μέχρι 3 λεπτά μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook.com/TEDxRhodes μιλώντας απλά μπροστά σε κάμερα και αναπτύσσοντας συνοπτικά την ιδέα που θα ήθελε να παρουσιάσει στο κοινό του TEDxRhodes. Η διοργανωτική επιτροπή θα μπορεί κατόπιν, συνυπολογίζοντας και τους ψήφους που θα συγκεντρώσει κάθε βίντεο, να επιλέξει. Προθεσμία για υποβολή είναι το τέλος Ιουλίου, αλλά καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν πολύ νωρίτερα. Χωρίς να σημαίνει ότι περιμένουμε με μια απλή πρόσκληση να αναδυθούν όλοι οι γνωστοί-άγνωστοι και άξιοι, είναι μια καινοτομία που θα φέρει νέα ονόματα να συμπληρώσουν τη λίστα προσκεκλημένων ομιλητών.

Ποιος είναι φέτος ο ρόλος του project Philotimo;

Τα τυπικά πρακτικά της φετινής διοργάνωσης του TEDxRhodes αναλαμβάνει ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Φιλότιμο Ίδρυμα (www.philotimo.org), πάντα με την πολύτιμη συνδρομή τοπικών φορέων και ιδιωτών. Το φιλότιμο της τοπικής κοινωνίας φάνηκε από τη στήριξη που είχαμε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Χατζηδιάκο,  έως και τη συνδρομή επιχειρηματιών του νησιού μας. Τέλος, κατά μία έννοια, το φιλότιμο είναι η κατεξοχήν Αξία Άξια Διάδοσης της παρέας των διοργανωτών, εξού και η υιοθέτηση του hashtag #philotimo, μαζί με τo #TEDxRhodes και #ValuesWorthSpreading.

[metaslider id=23887]

H Ρόδος είναι μια από τις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό πώς θα μπορούσε να στηρίξει το TEDxRhodes την προσπάθεια αυτή;

Το TEDxRhodes, ως αφορμή προσέλκυσης διεθνών προσωπικοτήτων και δημοσιότητας στο νησί, αλλά και ως πρόσκληση ανοικτού διαλόγου μεταξύ συμπολιτών, συμβάλει έμπρακτα στο μοντέλο εσωτερικής συνοχής και παράλληλης εξωστρέφειας που αποζητά κάθε επίδοξη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στη Ρόδο αξίζει τουλάχιστον μια μόνιμη ανακήρυξη “τιμής ένεκεν” ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Μιας και όμως η όλη σημασία του εν λόγω θεσμού είναι η συνεχής επιδίωξη και η διεκδίκηση της αξίωσης του τιμητικού αυτού τίτλου, επικροτούμε τη φιλότιμη προσπάθεια των αρχών και πιστεύουμε ότι η Ρόδος θα είναι η νικήτρια Πόλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα