Τα μονόπετρα με το ρόδο της Ρόδου από την Θεοδώρα Κουνάκη, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Στην επίδειξη του οίκου νυφικών E. Vorrea Haute Couture, στο Bridal Fashion Week 2016, η έμπνευση ήρθε από τη δράση της δημοσιογράφου Άντας Ηλιοπούλου.

photocat6

Η Άντα Ηλιοπούλου, εδώ και χρόνια, κινητοποιεί τους μεγαλύτερους οίκους μόδας του πλανήτη ώστε να γίνουν πρεσβευτές υπέρ της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2015 η Chopard, ο Miyake, ο Jitrois, η Chantal Thomass, η Schiaparelli, ο couturier Stephane Rolland, οι Dsquared2 και πολλοί άλλοι, δημιούργησαν σχέδια, illustrations, ρούχα, αξεσουάρ τα οποία το 2016 θα παρουσιαστούν σε μια μεταφερόμενη έκθεση που διοργανώνει η ίδια σε 3 χώρες, στο Παρίσι, την Μόσχα και την Αμερική.

Σ’ αυτό το σόου η Άντα Ηλιοπούλου, ως Μούσα του Οίκου, προσκάλεσε κάποιους guests να συμμετέχουν στο project που τιμά την Ελλάδα ως απόλυτο προορισμό γάμου. Η πρώτη από αυτές τις συνεργασίες του Οίκου, έγινε, με τη γνωστή οικογένεια κοσμηματοπωλών Κουνάκη από τη Ρόδο που φημίζεται στα Δωδεκάνησα για τις τρεις γενιές δημιουργών. Έτσι, η ταλαντούχα Θεοδώρα Κουνάκη σχεδίασε 4 μονόπετρα για τον Γιώργο Βορρέα, «Τα Ρόδα της Ρόδου» από το νησί των Ιπποτών.

Ο Γιώργος Βορρέας δήλωσε στο flust.gr για αυτή την συνεργασία: “Επέλεξα την Θεοδώρα Κουνάκη να σχεδιάσει μια σειρά μονόπετρων για την εταιρία μου γιατί είναι μια νέα και πολύ ταλαντούχα σχεδιάστρια από μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στο κόσμημα, όπως είναι η οικογένεια Κουνάκη. Δημιούργησε την σειρά «Τα Ρόδα της Ρόδου», με καταπληκτικά σχέδια, άψογη ποιότητα και πολύ καλές τιμές για τις μέλλουσες νύφες που θα τα επιλέξουν. Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη συνεργασία που θα μπορούσαμε να κάνουμε μιας και μου αρέσει πολύ η δημιουργική της τρέλα.»

Τι λέει όμως η ίδια η σχεδιάστρια για τα κοσμήματα της, την συνεργασία της αλλά και τα επόμενα της σχέδια;

Πότε έκανες το πρώτο σου σχέδιο για κόσμημα;
Ξεκίνησα να σχεδιάζω κοσμήματα όταν ήμουν πολύ μικρή επηρεασμένη από το περιβάλλον που μεγάλωσα μιας και ήμουν σε ένα σπίτι όπου το κόσμημα ήταν η καθημερινότητα της οικογένειας. Αργότερα οι σπουδές μου βασίστηκαν πάνω στον σχεδιασμό κοσμημάτων.

Στην συνεργασία σου με τον οίκο νυφικών E. Vorrea Haute Couture δημιούργησες μονόπετρα που εμπνεύστηκες από το ρόδο της Ρόδου. Ποιος είναι ο συμβολισμός;
Είμαι πολύ χαρούμενη για την συνεργασία μου με τον οίκο Βορρέα. Όταν μου πρότεινε ο Γιώργος Βορρέας να σχεδιάσω κάποια μονόπετρα για τον οίκο του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η Ρόδος και τα σύμβολα της, που ούτως ή άλλως σχεδιάζω εδώ και πολύ καιρό. Μέσα από τα σχέδια στα μονόπετρα θέλω να τονίσω την εξύψωση της γυναίκας μέσα από το γάμο σύμφωνα με τις αρχές που έχουμε μεγαλώσει.  Η γυναίκα που ανθίζει μέσα στο γάμο… μάλλον, καλύτερα, σε ένα καλό γάμο. Έτσι πρέπει να είναι και το δαχτυλίδι της, γιατί το δαχτυλίδι συμβολίζει τον κύκλο της αιώνιας αγάπης. Το λουλούδι στα σχέδια συμβολίζει ότι όσο το ποτίζεις ανθίζει, το μπριγιάν είναι κάτι παντοτινό και ο ανθός σημαίνει ότι θέλει να παραμένει μέσα σε ένα γάμο για πάντα.

Πως θα περιέγραφες τα  μονόπετρα σου;
Πρόκειται για 4 σχέδια. Ένα απλό διαχρονικό όπου συμβολίζεται η αρχή του ανθού. Το δεύτερο, όπου ήθελα να τονίσω την εξέλιξη του ανθού, το τρίτο όπου το αφιερώνω στις υπέρτατα ρομαντικές, στο οποίο, το τελευταίο φύλλο ανοίγει σαν καρδιά για να δείξει την αγάπη μέσα σε ένα γάμο. Το τέταρτο, είναι σε πιο εκκεντρικό στυλ, στο εντελώς άνθισμα του λουλουδιού, όπου συμβολίζει το απόγειο του έρωτα και θυμίζει παράλληλα σχήματα, που όμως δεν είναι παράλληλα. Έχουν ένα χίασμα μπροστά που δεν φαίνεται, αλλά, είναι το άνοιγμα του ανθού που θέλω να τονίσω ότι είναι οι παράλληλοι δρόμοι που έχουν μεταξύ τους οι άνθρωποι, χωρίς όμως να είναι ακριβώς παράλληλοι, γιατί, τελικά, είναι συνδεδεμένοι. Όλα τα μονόπετρα όταν τα δεις από πάνω νομίζεις ότι είναι απλά μονόπετρα, όταν τα δεις όμως από το πλάι βλέπεις το ρόδο της Ρόδου που ανθίζει, με τον Ήλιο, με το νερό, με τη ζωή. Έτσι φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι και ο γάμος για κάθε μέλλουσα νύφη, γιατί θέλω, όταν φοράει το δαχτυλίδι να αισθάνεται ότι είναι όμορφη.

Με τι θα ασχοληθείς στα επόμενα σου σχέδια;
Τα επόμενα μου σχέδια θα αφορούν τον μεσαίωνα μέσα από ερωτικά σύμβολα σε μια ποιο ελεύθερη μορφή όμως, δηλαδή χωρίς να γίνονται συγκεκριμένα αλλά με κρυμμένα στοιχεία μέσα στο κόσμημα. Η σκέψη ξεκίνησε μετά από μια βόλτα στην Μεσαιωνική Πόλη, βλέποντας ένα κανόνι, που είναι ένα μεσαιωνικό όπλο στο οποίο εγώ θεωρώ ότι παραπέμπει σε ένα φαλλικό σύμβολο.

Πως πιστεύεις ότι η παράδοση της Ρόδου, στο χειροποίητο κόσμημα, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια άλλη διάσταση όσον αφορά την ταξιδιωτική του εμπειρία στο νησί;
Θεωρώ ότι όταν κάποιος επισκέπτεται τη Ρόδο πρέπει να έχουμε να του προσφέρουμε κοσμήματα που να του θυμίζουν τη Ρόδο μέσα από τα σύμβολα της και την ιστορία της, ώστε η εμπειρία του ταξιδιού του να είναι συνεχώς παρούσα. Είμαι πολύ ευτυχισμένη όταν μου στέλνουν email πελάτες που θέλουν να με γνωρίσουν γιατί μέσα από τα κοσμήματα μου, η Ρόδος, είναι μαζί τους όταν επιστρέφουν στον τόπο τους. Όταν φτιάχνω κοσμήματα θέλω να περνάω το μήνυμα της αιωνιότητας, θέλω αυτός που θα το αγοράσει να νιώθει ότι τον αντιπροσωπεύει και έχει στοιχεία του χαρακτήρα του, να του δημιουργεί συναισθήματα και κυρίως να τα φοράει συνέχεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα