Συγχαρητήρια στον Χριστόδουλο Ξηρό, από τον Μιχάλη Καβουκλή – upd

Δημοσιεύθηκε

Οφείλω να δηλώσω εντυπωσιασμένος! Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ένας άνθρωπος έγκλειστος στις φυλακές για περίπου 11 χρόνια, κατάφερε να συλλάβει μοναδικά το νόημα μιας επανάστασης που εκ των πραγμάτων έχασε: αυτή των κοινωνικών δικτύων. Με έναν πρωτοφανή για τα δεδομένα της εγχώριας τρομοκρατίας τρόπο κατάφερε να “δώσει πρόσωπο” στο μήνυμα, χρησιμοποιεί multimedia μέσα, βλ. βίντεο (!), ώστε να γίνει viral ευκολότερα και μάλιστα ο «κράχτης» (το βίντεο) δεν έχει σχέση άμεση με το κυρίως περιεχόμενο (την επιστολή)! Με λίγα λόγια, ένας έγκλειστος που δραπέτευσε πριν λίγες μέρες κατάφερε αυτό που, εμείς, οι “έμπειροι online marketers”, προσπαθούμε κάθε μέρα: δημιούργησε killer content!

Πριν προχωρήσετε, δείτε το βίντεο! Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι ούτε ειρωνικό, ούτε χιουμοριστικό, παρά μία σχετικά αποστασιοποιημένη κριτική των μέσων και των μηνυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη επικοινωνία του Χριστόδουλου Ξηρού.

Το στήσιμο
Μαύρο background με ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ιδανικό contrast για να έχεις τις εικόνες να εντυπώνονται άμεσα και καθοριστικά στο μυαλό. Ο ίδιος στο κέντρο με κόκκινο φούτερ με μπλε λεπτομέρειες. Δεν μπορείς να μην τον παρακολουθείς χάρη στα έντονα χρώματα και τα δυνατά contrast, ενώ οι φωτογραφίες είναι στο κατάλληλο ύψος για να δημιουργούν ένα “φωτοστέφανο”.

Οι φωτογραφίες
Τέσσερις φωτογραφίες, τέσσερις προσωπικότητες με εξαιρετική σημειολογία: 1. Che Guevara, ο μεγάλος λατινοαμερικάνος μαρξιστής επαναστάτης που ενέπνευσε γενιές και γενιές επίδοξων επαναστατών, μέσα από εκατομμύρια t-shirt και δίχρωμες αφίσες και αποτέλεσε το άλλοθι δεκάδων εφηβικών επαναστάσεων, κυρίως από άτομα που κατέληξαν βουλευτές, υπουργοί, στελέχη επιχειρήσεων, ως απόδειξη των αγαθών προθέσεών τους, 2. Ο Καραϊσκάκης, ο καταδικασθείς σε εσχάτη προδοσία αντάρτης και μετέπεια Στρατηγός, Ήρωας του 18211, 3. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο πιο δημοφιλής και αγαπητός Ήρωας της Επανάστασης και ταυτόχρονα το τραγικό αρχέτυπο του ανθρώπου που αγάπησε την πατρίδα του, την πίστεψε τυφλά, της δόθηκε ολοκληρωτικά και στη ζωή του εισέπραξε ψεύτικες δόξες και αληθινούς διωγμούς, ακριβώς γι’ αυτή του την προσήλωση, 4. Ο Άρης Βελουχιώτης, η πιο αμφιλεγόμενη ιστορική μορφή της Ελλάδας του 20ου αιώνα, εξίσου μισητός και αγαπητός  από το ΚΚΕ και την αριστερά, σύμβολο της αποτελεσματικότητας και της σκληρότητας της Εθνικής Αντίστασης, από τα πρώτα ηχηρά ονόματα που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Τεχνικές προδιαγραφές
Το βίντεο είναι γυρισμένο σχετικά πρόχειρα και γυρισμένο σε λόγο 4:3. Το πανί πίσω είναι ασιδέρωτο, ο φωτισμός μάλλον οικιακός/ερασιτεχνικός (φαίνεται από τις αντανακλάσεις) η κάμερα στημένη σε τρίποδο, τα κείμενα είναι σε δύο σειρές εκτυπωμένα μπροστά από την κάμερα (παρατηρήστε την κίνηση των ματιών του καθόλη τη διάρκεια του βίντεο) και την διαδικασία επιμελείται κάποιος άλλος (στο 0’55” κουνιέται χωρίς λόγο η κάμερα).

Η ερμηνεία
Είναι απλά εξαιρετικός. Σοβαρός καθόλη τη διάρκεια του βίντεο, δεν προσπαθεί να κρύψει το τρακ (ειδικά στα πρώτα δευτερόλεπτα), έχει σταθερή φωνή, καλή άρθρωση, φαίνεται ειλικρινής και να πιστεύει αυτά που διαβάζει. Highlights οι ελάχιστες στιγμές που κοιτάει απευθείας την κάμερα και όχι το κείμενο: ένα βλέμμα πιο σίγουρο και συχνά διαπεραστικό, αφήνει να φανεί ότι εκεί κρύβεται κάτι περισσότερο από τον “γραφικό επαναστάτη”. Εξαιρετικό σημείο, όμως είναι το τέλος, όπου πλέον κοιτάει ξεκάθαρα την κάμερα, πιο ήρεμος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προφανώς, η κατακλείδα είναι από τα τμήματα του κειμένου που έχει γράψει καθαρά ο ίδιος, χωρίς παρεμβάσεις, νιώθει πιο περήφανος για αυτό, και κυρίως για τον ιστορικό ρόλο τον οποίο θεωρεί ότι πρεσβεύουν ο ίδιος και οι “σύντροφοί”. Και δεν μπορεί να του ξεφύγει και ένα ελαφρό μειδίαμα μόλις ολοκληρώσει, λογικά, ικανοποίηση για την άρτια λήψη και γιατί όχι για την ελπίδα της επιρροής του μηνύματός του.

Τα κείμενα
Η επιστολή που συνοδεύει το βίντεο μπορεί να μείνει και ασχολίαστη. Αν εξαιρέσουμε, κάποιες επικαιροποιήσεις και αναφορές σε ημερομηνίες, θα μπορούσε να είναι κείμενο της «17 Νοέμβρη» ή της άκρας αριστεράς από τη δεκαετία του 1980. Η μαγεία βρίσκεται στο κείμενο του βίντεο! Αν αφαιρέσουμε τις ξεκάθαρες αναφορές σε ένοπλη βία, θα μπορούσε να είναι άνετα ομιλία από αντιμνημονιακό βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ. Ξεκινάει με την αναφορά στην καταστροφή της μεσαίας τάξης (που μου φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η 17Ν κόπτεται για την μεσαία τάξη), μιλάει για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, μιλάει για την απειλή ύπαρξης που τίθεται για τον “λαό” και τον “πολιτισμό” μας, μιλάει για την ανάγκη αντίδρασης και αγώνα. Μετά αρχίζει τα γνωστά αόριστα λαϊκιστικά των τριών ανωτέρω κομμάτων περί ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, τιμωρίας των υπευθύνων, δήμευση περιουσιών, έξοδο από Ε.Ε., αναζήτηση νέων (πάλι αόριστων) συμμαχιών, μονομερή διαγραφή του χρέους, ακύρωση συμβάσεων, προσήλωση στην παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, δηλ. ότι έλεγαν ο Τσίπρας και ο Καμμένος, πριν τις εκλογές του 2012. Μετά, περνάει στην στήριξη του υπερκομματικού κινήματος “Δεν Πληρώνω”, καλεί σε βίαιες παύσεις κατασχέσεων και εισπράξεων, με ενημέρωση μέσω διαδικτύου, καλεί σε “ραβδί και φτύσιμο” εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, “μπάτσων” κ.ο.κ. Στη συνέχεια, αρχίζει τη συνομιλία/έκκληση προς τους “συντρόφους της άκρας αριστεράς και της αναρχίας” και την ένωσή τους για την μάχη, τους καλεί να κατέβουν στον δρόμο και να έρθουν κοντά στον κόσμο και κλείνει με την ιστορική αναφορά στο 1941 και το 1821, τον Βελουχιώτη και τον Καραϊσκάκη αντίστοιχα, τον αντίστοιχο ιστορικό ρόλο που καλούνται να παίξουν σήμερα και ολοκληρώνει με την αναφορά στα γουναράδικα. Ειδικά με τα τελευταία, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός βλέπει το επαναστατικό κίνημα ως ακέφαλο, ένα αγωνιστικό συνονθύλευμα μαρτύρων που θα παλέψει για το καλό του “λαού” και του “πολιτισμού” της χώρας και θα δικαιωθεί μέσα από φρικτό και εξευτελιστικό θάνατο όπως ο Βελουχιώτης ή θα πέσει αγωνιζόμενος ηρωϊκά όπως ο Καραϊσκάκης1.

Αυτό, όμως, που με συγκίνησε περισσότερο είναι κάτι που η κεντρική πολιτική ατζέντα αμελεί: τα ναρκωτικά! Αρχικά τα συγκαταλέγει στις απειλές για το λαό και στην συνέχεια βάζει στην ίδια λίστα με τους “δωσίλογους”, “πολιτικούς”, “μπάτσους”, “δημοσιογράφους”  και τους έμπορους ναρκωτικών! Κάποιοι το είπαν χιουμοριστικά, αλλά αν βγάλουμε το ποινικό μέρος, ο Χριστόδουλος Ξηρός θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα πρότειναν ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ και θα ανεχόταν το ΚΚΕ.

1Λόγω αθώου λάθους, στην αρχική του μορφή το άρθρο ταύτιζε στις αναφορές του τον Καραϊσκάκη με τον Αθανάσιο Διάκο. Οι σχετικές αναφορές έχουν διορθωθεί ανάλογα. Μιχάλης Καβουκλής

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα