Στο Ακράσι της Λέσβου, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

Η Λέσβος, ως το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, απαρτίζεται από μια πληθώρα γραφικών χωριών στα οποία οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν με τις παραδόσεις και τα έθιμα του παρελθόντος.

Το δικό μου χωριό, το θυμάμαι από πάντα σαν μια απειροελάχιστη κουκίδα στην απεραντοσύνη του χάρτη της Μυτιλήνης. Το θυμάμαι για τα πανηγύρια του, τον τεράστιο Πλάτανο στη πλατεία και φυσικά τα σκισμένα μου γόνατα απ’ το ποδήλατο. Θυμάμαι να μην υπάρχει τηλέφωνο, οι ανακοινώσεις να γίνονται με ντουντούκα και φυσικά η τηλεόραση να παίζει μόνο ΕΡΤ (αλλά καλύτερα να μην θίξω αυτό το ζήτημα).

Το Ακράσι βρίσκεται 42 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και 17,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πλωμαρίου. Είναι κτισμένο πάνω σ’ έναν μικρό λόφο. Η οικοδόμηση αρχίζει από τους πρόποδες και φθάνει μέχρι την κορυφή, όπου βρίσκεται µια αρκετά ευρύχωρη πλατεία µε την εκκλησία – το αρχαιότερο και ωραιότερο οικοδόμημα του χωριού -, τα καφενεία
ολόγυρα και το Κοινοτικό Γραφείο. Στο Ν.Δ άκρο του χωριού βρίσκονται το σχολείο, που
σήµερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο και Μουσείο, και το μεγαλύτερο κτίριο του χωριού το εργοστάσιο – ελαιοτριβείο.

Μία εκδοχή για την ονομασία του χωριού είναι πως το Ακράσι ήταν χωριό χωρίς αμπέλια, σε σχέση με το γειτονικό του Αμπελικό, άρα και χωρίς κρασί. Άλλωστε, οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά µε τη καλλιέργεια της ελιάς, που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα. Όλα εξαρτώνται από το «µαξούλι» (τουρκική λέξη mahsul, που σημαίνει σοδιά- συγκομιδή). Παράγει επίσης λίγα απίδια, σύκα, σταφύλια, όσπρια, κηπουρικά, που δεν φτάνουν ούτε για τις ανάγκες της οικογένειας.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι ειδικά τον χειμώνα να μην ξεπερνούν τους 250, αλλά το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται, καθώς οι «ξενιτεμένοι» Ακρασώτες φαίνεται να μην το ξεχνούν. Συνδυάζουν τις διακοπές τους με το εξαιρετικό κλίμα και την ηρεμία που σου προσφέρει η μαγευτική παραλία της Δρώτας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Άπειρες οι ομορφιές της φύσης γύρω, η ασύλληπτη αγριάδα των βουνών και το πράσινο. Καθαρός αέρας, νηνεμία αλλά και κουβεντούλα με τους λιγοστούς κατοίκους, θα σας χαλαρώσουν στα σίγουρα.

Φυσικά, επειδή οι καιροί αλλάζουν, εν έτει 2013 μια σημαντική πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο Ακράσι. Με ενέργειες των δύο συλλόγων του χωριού και σε συνεργασία με τα δύο καφενεία της πλατείας, στο Ακράσι από χθες έχει μπει δωρεάν internet – free Wi-Fi για την νεολαία του χωριού, και φυσικά για όλους τους χωριανούς. Όπως επίσης οι δύο σύλλογοι, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, διοργανώνουν Βαρκάδα με καΐκι που θα ξεκινάει από το Πλωμάρι, με προορισμούς την Παναγία Κρυφτή, τη Δρώτα και τα Βατερά.
Αν τυχόν βρίσκεστε ήδη στη Λέσβο, μη χάσετε τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής (26/07), τον μεγάλο Εσπερινό και το γλέντι που ακολουθεί.

Πρωτοβουλίες που μας κάνουν όλους ιδιαίτερα περήφανους και δίνουν ευκαιρίες σε τόπους που αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα