Η προστασία της βιοποικιλότητας της Γης είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Μια νέα έρευνα προτείνει την κρυογονική διατήρηση βιολογικού υλικού στους σκιασμένους κρατήρες του φεγγαριού. Μπορεί αυτή η πρωτοποριακή ιδέα να διασφαλίσει το μέλλον της βιοποικιλότητας;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, σε συνεργασία με επιστήμονες από όλη τη χώρα, παρουσίασαν μια τολμηρή πρόταση: να αποθηκεύσουμε βιολογικό υλικό στο φεγγάρι σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η μελέτη, δημοσιευμένη στο BioScience, καθοδηγείται από το Ίδρυμα Smithsonian και περιγράφει έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός σεληνιακού βιοαποθετηρίου.
Η Ιδέα της Κρυογονικής Διατήρησης
Οι σκιασμένοι κρατήρες του φεγγαριού προσφέρουν φυσικά χαμηλές θερμοκρασίες, ιδανικές για την κρυογονική διατήρηση βιολογικού υλικού χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας ή υγρού αζώτου. Αυτή η πρόταση για την προστασία της βιοποικιλότητας της Γης, εμπνέεται από το Svalbard Global Seed Vault στη Νορβηγία, που λειτουργεί ως ασφαλές αποθετήριο για τη βιοποικιλότητα των καλλιεργειών του κόσμου. Ωστόσο, η αποθήκευση ζωικών κυττάρων απαιτεί ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές των σπόρων.
Ο John Bischof, καθηγητής στο U of M College of Science and Engineering, επισημαίνει: «Χρειαζόμασταν ένα περιβάλλον όπου οι θερμοκρασίες φυσικά παραμένουν σταθερά κοντά ή κάτω από τους -320°F για μακροχρόνια αποθήκευση βιολογικών δειγμάτων χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης ή εξωτερικής ενέργειας – δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανθεκτικότητα των αποθετηρίων στη Γη».
Η Susan Wolf, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή U of M και στην Ιατρική Σχολή, μαζί με τον Bischof και τους ερευνητές του Smithsonian, ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη της έννοιας του σεληνιακού βιοαποθετηρίου. Ο Wolf παρέχει συμβουλές για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η επιτυχία ενός σεληνιακού βιοαποθετηρίου απαιτεί συνεργατικό σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας δημόσιας οντότητας με αποδεκτές διαδικασίες λειτουργίας και συνεχή επίβλεψη».
Πιθανές Εφαρμογές και Μελλοντικά Βήματα
Οι ερευνητές προτείνουν να συμπεριληφθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί χρηματοδότες, επιστημονικοί εταίροι, χώρες και εκπρόσωποι του κοινού σε μια προσέγγιση συνεταιριστικής διακυβέρνησης, παρόμοια με αυτή του Svalbard. Η πρόταση για την προστασία της βιοποικιλότητας της Γης, βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που καταδεικνύουν την επιτυχή κρυογονική διατήρηση δειγμάτων δέρματος από το ψάρι υφάλου starry goby, που επί του παρόντος αποθηκεύονται στο Smithsonian και προορίζονται να είναι τα πρώτα δείγματα για τη σεληνιακή βιοαποθήκη.
Αντιμετώπιση των Προκλήσεων
Οι επόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν δοκιμές έκθεσης σε ακτινοβολία για την ασφαλή μεταφορά δειγμάτων στο φεγγάρι. Για είδη που δεν έχουν δέρμα, όπως ασπόνδυλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προνύμφες και άλλα αναπαραγωγικά υλικά.
Ο Κρίσιμος Ρόλος της Διατήρησης
Η Mary Hagedorn, ερευνήτρια κρυοβιολόγος στο Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει: «Δεν αναμένουμε ολοκληρωτική αποτυχία στη Γη – αν η Γη καταστραφεί βιολογικά, αυτή η βιοαποθήκη δεν θα έχει σημασία. Σκοπός της είναι να βοηθήσει στην αντιστάθμιση φυσικών καταστροφών και, ενδεχομένως, να αυξήσει τα διαστημικά ταξίδια. Η ζωή είναι πολύτιμη και, από όσο γνωρίζουμε, σπάνια στο Σύμπαν»