Πως οι αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης διατροφής βοηθούν τον πλανήτη
Πως οι αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης διατροφής βοηθούν τον πλανήτη

Δημοσιεύθηκε

Το σύστημα διαχείρισης διατροφής που επικρατεί στον κόσμο αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης στην βιωσιμότητα του πλανήτη και όλων των ειδών.

Στην ουσία ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα πιέζει αφόρητα τον πλανήτη και δημιουργεί ανισορροπίες. Όλες αυτές οι συνήθειες στο σύστημα διατροφής επηρεάζουν τόσο την υγεία των ανθρώπων όσο και την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα είναι ο κύριος μοχλός για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και την εξαφάνιση πολλών άγριων ζώων. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των διατροφικών συνήθειων με ένα διαφορετικό σύστημα που να διατηρεί και να αποκαθιστά τη φύση. Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αρκετό φαγητό για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές. Ένας μετασχηματισμός που θα περνάει από όλες τις διατροφικές αλυσίδες, από τα αλιευτικά σκάφη και τα χωράφια μέχρι τις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν συγκρίναμε τον όγκο στα απόβλητα των τροφίμων των θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε εκπομπή αερίων θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα των τροφίμων στο σπίτι μας.

Οι τρόποι για να συμβάλουμε στη μείωση των αποβλήτων και να προσαρμόσουμε το διατροφικό μας σύστημα είναι απλοί. Πολλοί από τους παρακάτω τρόπους εφαρμόζονταν στις παλαιότερες γενιές για οικονομικούς λόγους. Πλέον η κλιματική αλλαγή επιβάλλει να αλλάξουμε όλες τις κακές συνήθειες.

  • Καταψύξτε το φαγητό που περίσσεψε ενώ είναι ακόμα φρέσκο. Μπορείτε να το ξεπαγώσετε μετά από μερικές μέρες και να είναι σαν φρέσκο. Επίσης είναι πολύ ωραία ιδέα για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε
  • Αγοράστε προϊόντα με απώλεια, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το ακριβές ποσό που χρειάζεστε.
  • Τι είναι καλύτερο από τα φρέσκα εγχώρια προϊόντα απευθείας από τον κήπο του σπιτιού σας ή το μπαλκόνι σας; Πολλά λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες. Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο πιο υγιεινά και νόστιμα είναι.
  • Στα ψώνια πάντα με επαναχρησιμοποιημένη τσάντα.
  • Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι τυλιγμένα σε πλαστικά.
  • Όταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα