Όταν η ιστορία μοιράζει ρόλους στους ηθοποιούς, του Γιάννη Παγουλάτου

Δημοσιεύθηκε

Τα καταλυτικά γεγονότα της ιστορίας επηρεάζουν τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις. Πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί έζησαν σε ταραγμένες εποχές, οι οποίες σημάδεψαν για πάντα τις ζωές τους.

Ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Βασίλης Αυλωνίτης στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»
Ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Βασίλης Αυλωνίτης στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»

Τον Αύγουστο του 1931, ο Βασίλης Αυλωνίτης συμμετείχε στην επιθεώρηση «Κατεργάρα», στο θέατρο Περοκέ. Ο δημοφιλής κωμικός σατίριζε στο νούμερό του το κόμμα του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και τους αντιπάλους του. Αυτό ενόχλησε τέσσερις φανατικούς βενιζελικούς θεατές οι οποίοι εισέβαλαν στην σκηνή και επιτέθηκαν στους ηθοποιούς, διακόπτοντας την παράσταση. Ένας από τους ταραξίες κρατούσε περίστροφο με το οποίο σημάδεψε και πυροβόλησε τον Αυλωνίτη. Εκείνος όμως απέφυγε την σφαίρα η οποία τελικά πέτυχε στην καρδιά τον τεχνικό του θεάτρου, σκοτώνοντάς τον. Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι και οι θεατές που τραυματίστηκαν, εξαιτίας της επίθεσης. Τα γεγονότα αυτά είχαν σοκάρει τον Αυλωνίτη, ο οποίος σε όλη του την ζωή ένιωθε τύψεις για τον άτυχο τεχνικό.

Με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, το 1940, ο 32χρονος τότε Μάνος Κατράκης κατατάχθηκε στον στρατό και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Παραδόξως όμως, δεν κινδύνεψε να χάσει την ζωή του σε ανταλλαγή πυρών αλλά σε ένα ατύχημα με άλογο. Μια μέρα κατέβαινε έφιππος κάποιον ορεινό δύσβατο δρόμο, ο οποίος βρισκόταν στο χείλος ενός γκρεμού. Τη στιγμή εκείνη, ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο πέρασε με θόρυβο δίπλα από τον Κατράκη. Το άλογό του τρόμαξε, σηκώθηκε στα πισινά του πόδια, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος. Ο ηθοποιός καταπλακώθηκε από το βάρος του ζώου, το οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την πτώση του και αδυνατούσε πια να σταθεί όρθιο. Πέρασαν πολλές ώρες χωρίς να φανεί κάποιος για βοήθεια. Ο Κατράκης άρχισε να πιστεύει ότι θα πέθαινε τελικά από την πείνα και το κρύο. Ευτυχώς όμως, την ύστατη στιγμή, κάποιοι στρατιώτες που περνούσαν τυχαία από εκεί τον είδαν και τον απεγκλώβισαν από το τραυματισμένο άλογο. Κατά την διάρκεια της κατοχής, ο Κατράκης εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έλαβε ενεργό μέρος στην αντίσταση. Μετά τον πόλεμο πλήρωσε βαρύ τίμημα για τις αριστερές του ιδέες, καθώς από το 1947 ως το 1952 εξορίστηκε σε Μακρόνησο, Ικαρία και Αη-Στράτη, υπομένοντας κακουχίες και βασανιστήρια.

Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση»;
Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση»;

Από την Μακρόνησο πέρασε και ένας άλλος μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, ο Θανάσης Βέγγος. Ο πατέρας του ήταν αριστερός και στην κατοχή συνεργάστηκε με τον ΕΛΑΣ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί και ο γιος του κομμουνιστής, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Τον Μάρτιο του 1949, ο Βέγγος στάλθηκε στην Μακρόνησο, προκειμένου να υπηρετήσει την διετή στρατιωτική του θητεία. Αν και φαντάρος η ζωή του δεν διέφερε πολύ από αυτή των πολιτικών κρατουμένων. Τον περισσότερο καιρό δούλευε σκληρά στα νταμάρια της Μακρονήσου, σπάζοντας πέτρες. Λέγεται μάλιστα ότι εξαιτίας της εμπειρίας του αυτής είχε σε όλη του την ζωή μια παθολογική απέχθεια για την σκόνη.

Ο Μίμης Φωτόπουλος συμμετείχε κι αυτός στην αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Η μεγάλη του περιπέτεια όμως ξεκίνησε το 1944 στα Δεκεμβριανά, την ένοπλη αναμέτρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Βρετανούς. Το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ ο ίδιος συνελήφθη, την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1945 και μεταφέρθηκε στο βρετανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων Ελ Ντάμπα, στην Αίγυπτο. Εκεί έμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 1945, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες μαζί με άλλους 5.000 Έλληνες κρατούμενους. Ο Φωτόπουλος περιέγραψε την ιστορία της αιχμαλωσίας του στο βιβλίο του «Ελ Ντάμπα, όμηρος των Εγγλέζων».

Ο Σωτήρης Μουστάκας στην ταινία «Ένας νομοταγής πολίτης»
Ο Σωτήρης Μουστάκας στην ταινία «Ένας νομοταγής πολίτης»

Το 1955, σε ηλικία 15 ετών, ο Σωτήρης Μουστάκας οργανώθηκε στην ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) η οποία την περίοδο 1955-59 πολεμούσε για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Ο Κύπριος κωμικός, μαθητής Λυκείου τότε, μοίραζε επαναστατικά φυλλάδια και έγραφε πατριωτικά συνθήματα στους τοίχους. Στάθηκε όμως πολύ άτυχος. Συνελήφθη από τους Βρετανούς και έμεινε για εφτά μήνες στην φυλακή, όπου υπέστη απάνθρωπες στερήσεις και ξυλοδαρμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα