
Τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου εγκαινίασαν την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων και ανακαλύψεων, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε επαφή με νέους κόσμους. Στην Αμερικανική Ήπειρο και την Ωκεανία δημιουργήθηκαν πολλά καινούργια κράτη, ύστερα από αποικισμούς αλλά και αιματηρούς πολέμους. Οι ονομασίες των χωρών αυτών είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, όχι όμως και η προέλευσή τους.
Ολόκληρη η Αμερικανική Ήπειρος και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλουν την ονομασία τους στον Ιταλό εξερευνητή Αμερίγκο Βεσπούτσι. Ήταν ο πρώτος ο οποίος συνειδητοποίησε πως η γη που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήταν η Ασία αλλά μια εντελώς καινούργια ήπειρος.
Βενεζουέλα σημαίνει «Μικρή Βενετία». Όταν το 1499 ο Βεσπούτσι έφτασε στην συγκεκριμένη χώρα, είδε τις καλύβες των ιθαγενών που ήταν χτισμένες σε πασσάλους, πάνω από την επιφάνεια της λίμνης Μαρακαΐμπο. Οι οικισμοί αυτοί του θύμισαν την Βενετία κι έτσι ονόμασε την περιοχή Veneziola (μικρή Βενετία στα Ιταλικά). Υπό την επίδραση των Ισπανών η λέξη αυτή μετατράπηκε σε Venezuela, το σημερινό όνομα της χώρας.
Η Αργεντινή πήρε την ονομασία της από την λατινική λέξη «argentum», που σημαίνει «ασήμι». Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές πίστευαν ότι εκεί βρίσκονταν τα θρυλικά ασημένια βουνά, πλούσια κοιτάσματα αργύρου. Παρόλο που η φήμη αυτή δεν αποδείχθηκε τελικά αληθινή, η χώρα ονομάστηκε «Argentina», δηλαδή «Αργυρόχρωμη».
Η ονομασία Καναδάς προέρχεται από την γλώσσα των Ινδιάνων Ιροκουά οι οποίοι κατοικούσαν πριν την άφιξη των Ευρωπαίων σε τμήματα των κεντροανατολικών περιοχών της χώρας. Οι ιθαγενείς αυτοί χρησιμοποιούσαν την λέξη «kanata» για να δηλώσουν το χωριό, την κωμόπολη, ή τον οικισμό. Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ, που έφτασε στο σημερινό Κεμπέκ το 1535, νόμιζε ότι το «kanata» που άκουγε από τους Ινδιάνους ήταν το τοπωνύμιο ολόκληρης της περιοχής. Έτσι άρχισε και ο ίδιος να χρησιμοποιεί στους χάρτες του την λέξη αυτή παρεφθαρμένη ως «Canada». Σταδιακά η συγκεκριμένη ονομασία κατέληξε να αναφέρεται σε ολόκληρη την χώρα.

Αν και αποτέλεσε βρετανική κτήση, η Νέα Ζηλανδία πήρε το όνομά της από τους Ολλανδούς, τους πρώτους Ευρωπαίους που έφτασαν εκεί το 1642. Η επαρχία Ζέελαντ (Ζηλανδία), δηλαδή «Η Γη της Θάλασσας», βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ολλανδίας. Μια συνηθισμένη πρακτική των αποίκων ήταν να δίνουν στις νέες περιοχές που ανακάλυπταν διάφορα τοπωνύμια της πατρίδας τους, με την προσθήκη του επιθέτου «νέος». Έτσι, οι Ολλανδοί ονόμασαν το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα Νέα Ζηλανδία (Nova Zeelandia στα λατινικά, Nieuw Zeeland στα ολλανδικά). Οι Βρετανοί, που κυριάρχησαν τελικά στην Ωκεανία, διατήρησαν την αρχική ονομασία μέχρι σήμερα (New Zealand).

Μεξικό (ορθή προφορά Μέχικο) σημαίνει ουσιαστικά «η χώρα των Μεχίκα». Την ίδια προέλευση έχει και η ονομασία της πρωτεύουσας: Πόλη του Μεξικού (Ciudad de México). Οι Μεχίκα ήταν ένα πανίσχυρο προκολομβιανό έθνος της κεντρικής Αμερικής το οποίο δημιούργησε την περίφημη αυτοκρατορία των Αζτέκων. Οι σημερινοί Μεξικανοί είναι σε μεγάλο ποσοστό απόγονοι των πάλαι ποτέ κραταιών Μεχίκα.
Η Βραζιλία οφείλει την ονομασία της σε ένα είδος δέντρου, το Caesalpinia Echinata, από το οποίο παράγεται μια βαθυκόκκινη βαφή. Οι Πορτογάλοι το αποκαλούσαν «brasil», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κόκκινο σαν αναμμένο κάρβουνο». Ρίζα της λέξης αυτής αποτελεί το λατινικό «brasa», δηλαδή «χόβολη». Το συγκεκριμένο δέντρο αφθονούσε στις παράκτιες περιοχές της Βραζιλίας και αποτέλεσε το πρώτο εμπορεύσιμο είδος της χώρας, καθώς η βαφή του ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τη υφαντουργία.
Το όνομα Αυστραλία προέρχεται από το λατινικό επίθετο «australis», που σημαίνει «νότιος». Ήδη από την αρχαιότητα κυκλοφορούσαν εικασίες για μια άγνωστη ήπειρο, η οποία δέσποζε στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τις υποθέσεις των γεωγράφων. Η θρυλική αυτή χώρα αποκαλείτο στα λατινικά «Terra Australis Incognita», δηλαδή «Άγνωστη Γη του Νότου». Έτσι, πολλοί από τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές της Ωκεανίας ταύτισαν την σημερινή Αυστραλία με την φημολογούμενη αχαρτογράφητη ήπειρο του νοτίου ημισφαιρίου.