Οι λάθος Θεοί, της Σέβης Νικολάου

Δημοσιεύθηκε

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά! Όψιμο το Πάσχα φέτος. Και όπως κάθε τέτοια εποχή ξυπνάει το «καθαριστικό» μου ένστικτο. Κατεβάζω κουρτίνες, ανοίγω παράθυρα, καθαρίζω μπαλκόνια και τζάμια. Είναι και αυτό το κοκκινόχωμα που μας έφερε η τελευταία βροχή από τη Σαχάρα, που δεν βγαίνει με σκέτο νερό. Θέλει βούρτσα και τρίψιμο…

Κάτι τέτοιες ώρες συνήθως μου κατεβαίνουν οι ιδέες. Άσχετος χρόνος και συνθήκες θα μου πείτε αλλά εμένα έτσι μου έρχονται… στα εντελώς ξαφνικά.

Σκέφτηκα λοιπόν καθαρίζοντας το χώρο που ζω και θέλω να είναι όμορφος και περιποιημένος, τι έχω κάνει για τον χώρο μέσα μου. Από πότε έχω να τον καθαρίσω; Τι σαβούρες και βρωμιές έχω να πετάξω από κει μέσα, πόσα σκουπίδια και παλιοσιδερικά έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια;

Πόσες από τις στενοχώριες, τις παρεξηγήσεις, τις αδικίες σκόπιμες και μη, τις κακίες και τα κακοπροαίρετα σχόλια αξίζει να κρατάμε μέσα μας;

Και γιατί να κρατάμε χώρο για αυτά στη ψυχή μας, να την κρατάνε χαμηλά σαν βαρίδια;

Μα, είχα δίκαιο τότε που θύμωσα, μου λέει ο εαυτός μου. Αδικήθηκα και για αυτό αντέδρασα έτσι. Τι έπρεπε δηλαδή, να γυρίσω και το άλλο μάγουλο, όπως είπε και ο Χριστός;

Τι θα πει δίκαιο δηλαδή; Σκέφτομαι. Όλοι έχουν το δικό τους δίκαιο, ανάλογα με το πώς το βλέπουν. Του καθενός ο Θεός καθορίζει και τα πιστεύω του.

Μα υπάρχουν διαφορετικοί Θεοί για τον καθένα;

Φυσικά και υπάρχουν. Οι επιλογές που κάνουμε, οι στόχοι στους οποίους αφιερώνουμε μεγάλο μέρος της ζωής μας, όλη μας την προσπάθεια, όλο μας το ” είναι ”, είναι οι Θεοί μας.

Ο Θεός σου είναι αυτός που ρυθμίζει τις επιλογές σου.

Μόνο που στο τέλος, πάντοτε σχεδόν, αυτά που πιστεύουμε, αποδεικνύονται οι λάθος Θεοί.

Η καριέρα στην οποία έδωσες την ικμάδα σου και αφιέρωσες τόσο χρόνο από τη ζωή σου, μόλις πάρεις σύνταξη ή βρεθείς σε δυσμένεια, ή κλείσει η επιχείρηση, αποδεικνύεται ένας λάθος Θεός.

Ο άνθρωπος που λάτρεψες και αφιέρωσες χρόνο και συναίσθημα για να εισπράξεις αχαριστία και προδοσία, είναι ένας λάθος Θεός.

Το παιδί που με τόσες στερήσεις μεγάλωσες και τόσους κόπους και θυσίες έκανες για να αντιμετωπίσεις αδιαφορία και απόρριψη, είναι ένας λάθος Θεός .
Το σπίτι των ονείρων σου που με τόσους κόπους και θυσίες έκτισες και τώρα δεν μπορείς να το συντηρήσεις, με τόσα χαράτσια και φόρους, είναι ένας λάθος Θεός.
Όλα τα υλικά σου αποκτήματα που σε μια στιγμή απαξιώνονται και υποβιβάζονται, οι καταθέσεις που είχες για κομπόδεμα στα γεράματα και «κουρεύονται εν μια νυκτί» είναι λάθος Θεοί .

Ο κάθε Θεός έχει το κόστος του, όπως κάθε δρόμος έχει τα διόδιά του.
Και όταν καταρρέει, έρχεται η κρίση.
Γιατί η κρίση, είναι η στιγμή που πέφτουν οι μάσκες. Που δοκιμάζονται οι σωστές ή λάθος επιλογές. Η στιγμή που αποκαλύπτονται τα ψέματα.

Και τότε, πώς θα ξέρουμε ποιός είναι ο αληθινός Θεός; θα με ρωτήσετε.

Αν καθαρίσετε την καρδιά σας από τα μίση, τις έχθρες, τα αρνητικά συναισθήματα, αν πετάξετε στα σκουπίδια τα παλιοσίδερα και αφήσετε χώρο για την αγάπη, τη συγγνώμη, την υπομονή, την ευγνωμοσύνη, την ελπίδα, την ομορφιά, θα έρθει και θα εγκατασταθεί μόνος Του.

Χρειάζεται δουλειά, το ξέρω… Υπάρχουν οι πτώσεις που είναι συνεχείς. ‘Όμως ο Θεός αγαπάει και βοηθά αυτούς που σηκώνονται διαρκώς.

Καλή Ανάσταση λοιπόν, στον Θεό που βρίσκεται μέσα μας!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα