Μια τέχνη-υπηρεσία προς το κοινό καλό. Μια πρακτική που προάγει τη συλλογική συνείδηση και δράση…
Εντυπώσεις και προοπτικές από τα δύο βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο και Αθήνα από την SIZ-Hellas.
«Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από το ίδιο επίπεδο συνείδησης που το δημιούργησε.» ~ Albert Einstein.
Βρισκόμαστε στην κοφτερή αιχμή μιας εποχής… Μια αιχμή όπου τα πάντα επαναπροσδιορίζονται ανάμεσα σε χαλάσματα κατάρρευσης και την ανάδυση μιας νέας πραγματικότητας. Αυτήν την μετάβαση στην Ελλάδα τη βιώνουμε έντονα και καθολικά με την παρούσα, συνεχώς κλιμακούμενη και απρόβλεπτα εξελισσόμενη «κρίση».
Σε μια ευρύτερη, ωστόσο θεώρηση, αυτήν την ίδια «κρίση» αλλά με διαφορετικές εκφάνσεις, τρόπους έκφρασης και βαθμούς έντασης, θα λέγαμε ότι περνά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το σημείο σύγκλισης φαίνεται να είναι το πέρασμα σε νέους τρόπους ζωής, οργάνωσης και εργασίας που απορρέουν μαζί και εμπνέουν ένα άλλο επίπεδο συνείδησης.
Σ’ αυτό το νέο σύστημα αξιών που συγκροτούν τη νέα συνείδηση, η συλλογικότητα είναι κλειδί. Η συλλογική ευφυΐα, που αποτελεί την έκφραση του δυναμικού ενός κοινωνικού συνόλου, τη δυνατότητα και ικανότητα να λειτουργεί ως μια οντότητα που υπηρετείται αρμονικά από τα μέλη του, συνθέτει, πορεύεται δυναμικά με ευελιξία, θέτει στόχους και κυρίως βλέπει και υπηρετεί τον κοινό σκοπό, την ευημερία του συνόλου.
Αυτό ακριβώς, λοιπόν, είναι το καίριο ζητούμενο ειδικά στην Ελλάδα σήμερα.
Ένα ζητούμενο που φωνάζει ΕΠΕΙΓΟΝ εν μέσω κλονισμού, αμείλικτης επίκρισης, απόγνωσης αλλά και πανίσχυρης αλληλέγγυας δημιουργικότητας.
Μπορούμε να σκεφτούμε και να δράσουμε, λοιπόν, συλλογικά;
Ποιες συνθήκες χρειάζεται να δημιουργήσουμε, ποια θέληση και ευθύνη να επικαλεστούμε ώστε να λειτουργήσουμε συλλογικά;
Πώς μπορούμε να θέσουμε τα δώρα και τα ταλέντα μας στην υπηρεσία του κοινού καλού;
Ποιες είναι οι νέες μορφές διαβίωσης, οργάνωσης, οικονομίας, εργασίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε συνεργατικά ώστε να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε;
Τι θα γινόταν άραγε αν θεωρούσαμε την Ελλάδα και αυτό που γεννιέται εδώ ως κλειδί για να γυρίσουμε σελίδα σε συστημικό επίπεδο από την κρίση στη δυνατότητα;
Τι θα γινόταν αν βλέπαμε την Ελλάδα ως φάρο μετασχηματισμού, καινοτόμων λύσεων που πηγάζουν απλά και ξεκάθαρα από την ανάγκη;
Η Ελλάδα ως το νέο λίκνο, σημείο ριζικής συστημικής αλλαγής για την Ευρώπη και τον Κόσμο;
Τα παραπάνω ερωτήματα μας απασχόλησαν στην πράξη στο πλαίσιο 2 τριήμερων εκπαιδευτικών συναντήσεων για τη Συμμετοχική Ηγεσία (“The Art of Participatory Leadership”) που οργάνωσε η πρωτοβουλία SIZ-Hellas στη Ρόδο 23-25 Νοεμβρίου 2012 και στην Αθήνα 5-7 Απριλίου 2013 με τη συμμετοχή Ελλήνων αλλά και φίλων από το εξωτερικό που θέλησαν να γίνουν μάρτυρες της αλλαγής που συμβαίνει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να εμπνευστούν και να βοηθήσουν, δουλεύοντας και τα δικά τους projects.
Χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες και διεργασίες ομάδας και παράλληλα ασκούμενοι πάνω σε αυτές για να τις υιοθετήσουμε ο καθένας στο πλαίσιο του, συν-δημιουργήσαμε μια κοινή συμπυκνωμένη εμπειρία, μια κοινότητα πρωτοπόρων που ξεκίνησαν ή συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη νέα συνείδηση και πρακτική αλλαγής με περισσότερο πάθος, ενθουσιασμό, πίστη, κίνητρο, εφόδια, πολύτιμα δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγής και …αγάπη.
Κάθε τριήμερο ήταν ένα ξέφωτο που «άνοιξε τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο μας» προς όχι μόνο τη λεκτική αλλά τη δημιουργική απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις με υλοποίηση σχεδίων και projects κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εναλλακτικής οικονομίας, νέων εφαρμόσιμων ιδεών στις παλιές -μη λειτουργικές πλέον- πρακτικές, συνδέσεων και μπολιάσματος, σε ένα εξαιρετικά δημιουργικό περιβάλλον έμπνευσης και καινοτομίας όπου οι άνθρωποι, η δυνατότητα, τα όνειρα και τα ταλέντα ήταν και θα είναι το κέντρο.
Μέσα από τέτοια αλληλεπίδραση με τον εαυτό μας, το συνάνθρωπο και τον κόσμο, βαθιά βιωματική και εστιασμένη στις ανάγκες εδώ και τώρα …αναδύονται οι δρόμοι προς το μέλλον, ξανασυναντάμε την ανθρωπιά και την αξιοσύνη μας, ανακαλύπτουμε τη δύναμή μας, προσωπική και συλλογική και τον άρρηκτο δεσμό των δύο… και μαζί πορευόμαστε με πυξίδα και οδηγό την Ψυχή μας…
Περισσότερα για την Πρωτοβουλία για την Συστημική Καινοτομία στην Ελλάδα, SIZ-Hellas, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.the-siz.org
Θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις, να γνωριστούμε και να συνδέσουμε τη δουλειά και τις πρακτικές μας και να ενισχύσουμε το… ρεύμα της ριζικής αλλαγής που συμβαίνει στην Ελλάδα, να αναδείξουμε και να συνθέσουμε καινούργιες ιστορίες αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, επιχειρηματικότητας: τη νέα αυθεντική Οικο-νομία.
To podcast από την εκπομπή “Ιστορίες της Νέας Γης”, αφιερωμένη στο πρώτο τριήμερο της “Τέχνης της Συμμετοχικής Ηγεσίας” που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο 23-25.11.2012. Η εκπομπή μεταδόθηκε από το “Ραδιόφωνο Λυχνάρι” στις 2.12.2012 .