Οδηγίες για την σωστή συντήρηση των τροφίμων, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Δημοσιεύθηκε

Η σωστή και ασφαλή συντήρηση των τροφίμων μας, θα συμβάλλει ουσιαστικά όχι μονάχα στο να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα, με συνέπεια να υποστούμε κάποια τροφική δηλητηρίαση, αλλά θα συμβάλλει επίσης και στο να διατηρήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών.

Φυσικά, τώρα που είναι καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί. Για τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες βασικές αρχές που αφορούν την ασφαλή και σωστή συντήρηση των τροφίμων μας.

Να δούμε μερικές από τις βασικές αρχές:

Αφού μαγειρευτεί το φαγητό μας πρέπει να το αφήσουμε σε δροσερό και αεριζόμενο χώρο μέχρι να πάρει την θερμοκρασία δωματίου και αμέσως μετά το βάζουμε στο ψυγείο. Ποτέ όμως ζεστό.

Δεν πρέπει με τίποτα, να ψύχουμε, να αποψύχουμε και μετά πάλι να αναψύχουμε τις τροφές μας, γιατί έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες τα τρόφιμα μας να αναπτύξουν μικροοργανισμούς και να αλλοιωθούν.

Τα τρόφιμα μας για να διατηρηθούν σωστά στο ψυγείο μας, πρέπει να τα τοποθετούμε εκ των προτέρων σε αεροστεγείς, αδιαφανείς μεμβράνες ή σε σακούλες κατάλληλες για τρόφιμα ή σε πλαστικά δοχεία τύπου taper.

Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε στον ίδιο χώρο του ψυγείου μας, μαζί ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Πρέπει να ξέρουμε ότι τροφές όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, δεν χάνουν καθόλου τη θρεπτική τους αξία, με την προϋπόθεση φυσικά να καταψύχονται ή ψύχονται σωστά.

Δεν πρέπει να τεμαχίζουμε και μετά να φυλάσσουμε κομμένα τα φρούτα και τα λαχανικά μας γιατί οξειδώνονται και χάνουν μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας.

Πρέπει πάντοτε να διαβάζουμε για το χρόνο συντήρησης μετά το άνοιγμα, κάθε τροφίμου που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του.

Δεν πρέπει τέλος να μας διαφεύγει ότι κάθε κατηγορία τροφίμου, έχει τον δικό της χρόνο ασφαλούς συντήρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα