Ό Πρόεδρος, πολλές φωτογραφίες, η ιστορία, στην έκθεση “JFK”

Δημοσιεύθηκε

Πενήντα χρόνια από το θάνατο του πιο διάσημου προέδρου των ΗΠΑ του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το Newseum της Ουάσινγκτον, ένας εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στον κόσμο του Τύπου, ανέλαβε την πρώτη από τις εκδηλώσεις με αφορμή τον μισό αιώνα από την δολοφονία του.

Με σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο από την προεκλογική εκστρατεία του, από προσωπικές στιγμές με την Τζάκι και τα παιδιά και με έκθεση προσωπικών αντικειμένων του δολοφονημένου προέδρου. Τα δύο σκέλη της έκθεσης “JKF” αφορούν τις φωτογραφίες που τράβηξε ο προσωπικός φωτογράφος που ακολουθούσε παντού τον Κένεντι, ο Ζακ Λόου και ο οποίος αποτελούσε προσωπική επιλογή του πατέρα του Προέδρου Τζόε Κένεντι.

Οι φωτογραφίες του Ζακ Λόου έχουν συμβάλει σημαντικά στον θρύλο των Κένεντι, 40.000 τον αριθμό θεωρήθηκαν τόσο πολύτιμες, ώστε φυλάσσονταν σε θυρίδα τράπεζας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ως πολύτιμο υλικό. Στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όλα τα αρνητικά καταστράφηκαν αλλά μέσα από δείγματα των φωτογραφιών που επεξεργάστηκαν ειδικοί, το μουσείο κατάφερε να διαλέξει 70 φωτογραφίες για την έκθεση, ενώ υπάρχουν και εκατό φωτογραφίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης με τίτλο “Τρεις πυροβολισμοί” αφορά την ημέρα της δολοφονίας του, από την πλευρά των δημοσιογράφων. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν το τότε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων UPI που έστειλε 4 λεπτά μετά την επίθεση του προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963: “Ο Κένεντι τραυματίστηκε ίσως και να σκοτώθηκε από τις σφαίρες δολοφόνου”.

Η είσοδος της πρώτης κυρίας σε δείπνο στον Λευκό Οίκο John F. Kennedy Library and Museum
Η είσοδος της πρώτης κυρίας σε δείπνο στον Λευκό Οίκο John F. Kennedy Library and Museum
Στιγμές λίγο πριν απο την δολοφονία του John F. Kennedy Bettmann/Corbis
Στιγμές λίγο πριν απο την δολοφονία του John F. Kennedy Bettmann/Corbis

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα