Ο Hauschka, ένα «έτοιμο πιάνο» και τα μπαλάκια του ping pong, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Δημοσιεύθηκε

Ο Hauschka, ή κατά κόσμον Volker Bertelmann, δεν είναι ένας πιανίστας με τον συμβατικό όρο.

flust.gr-hauschka

Ο γερμανός μουσικός έχει έναν πολύ ιδιαίτερο, ευρηματικό και θα έλεγε κανείς και νεωτεριστικό τρόπο να δημιουργεί –συνθέτοντας και παίζοντας- μουσική. Έλκοντας την καταγωγή του από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας ανακάλυψε το πιάνο από πολύ μικρή ηλικία –ήταν μόλις 8 χρόνων- κι έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη μουσική. Μέχρι που σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, από την πρώτη του εκείνη επαφή, έχει φτάσει σε σημείο να έχει δημιουργήσει κομμάτια και συνθέσεις αξιοθαύμαστες διαδίδοντας την έννοια του prepared piano που προήλθε από τον John Cage.

Η έννοια prepared piano δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά αυτό που υποδεικνύει η ίδια η φράση, δηλαδή ένα ‘έτοιμο πιάνο’. Ο Hauschka λοιπόν πριν ξεκινήσει τις συναυλίες του έχει ‘ανοίξει’ το πιάνο του, σαν σωστός (μουσικός) χειρουργός, και έχει τοποθετήσει στα σπλάχνα του, διάφορα αντικείμενα, από μπαλάκια του ping pong, κλειδιά, χαρτοταινίες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί από απλά καθημερινά, παράταιρα για ένα πιάνο αντικείμενα. Τοποθετώντας όμως αυτά τα φαινομενικά άηχα αντικείμενα επάνω στις χορδές του πιάνου και στη συνέχεια παίζοντας τις συνθέσεις του, δημιουργεί ήχους ηλεκτρονικο-πρωτοποριακούς, εντυπωσιάζοντας τους ακροατές που δεν πιστεύουν στα αυτιά τους. Λίγοι είναι οι μουσικοί που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνοτροπία στις συνθέσεις τους, όμως το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό.

Ο γερμανός Hauschka, πριν προσανατολιστεί στη μουσική μέσω ενός ‘έτοιμου πιάνου’, είχε ασχοληθεί με ποικίλα είδη μουσικής, από ηλεκτρονικά κομμάτια με τη βοήθεια ενός υπολογιστή, έως hip hop και pop κομμάτια. Με τον νέο του όμως προσανατολισμό, είναι λες και συνεχώς ανακαλύπτει τον χαώδη και ατέρμονο κόσμο της μουσικής, γιατί κάθε απόπειρά του να συνθέσει ή να παίξει κάποιον ήχο, ακόμα κι αν είναι το ίδιο κομμάτι, με τη χρήση ενός διαφορετικού αντικειμένου, ολόκληρο το κάδρο διαφοροποιείται. Όπως στην τεχνική του Andy Warhol, το περιεχόμενο μπορεί να είναι φαινομενικά το ίδιο, όμως κανένα έργο του δεν είναι ίδιο με το άλλο. Έτσι κι ο Hauschka εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αβαν-γκαρντ μετεξέλιξη της μουσικής και με τη βοήθεια ενός πιάνου και φαινομενικά απλών, ασυσχέτιστων αντικειμένων μεταξύ τους, χρησιμοποιεί τη φαντασία και την ευρηματικότητά του για να δημιουργήσει νέους κόσμους, ήχους και συναισθήματα στον χώρο της μουσικής.

Στο πλαίσιο του Athens Video Art Festival 2014 ο Hauschka βρέθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να παίξει μπροστά στο αθηναΐκό κοινό. Για λίγο παραπάνω από μία ώρα μάγεψε και εντυπωσίασε τους θεατές και (ευτυχώς) έγινε γνωστός και σε ανθρώπους που δεν τον ήξεραν ήδη. Το τελευταίο του άλμπουμ φέρει το όνομα Abandoned City και κυκλοφορεί από τον Μάρτιο τόσο σε CD όσο και σε δίσκο βινυλίου.

Μία γεύση μπορεί να πάρει ο καθένας μέσω του site του hauschka-net.de αλλά και του λογαριασμού του στο youtube www.youtube.com/channel
Ενδεικτικά τι ακριβώς κάνει στο prepared piano του www.youtube.com αλλά κι ένα από τα clips της μουσικής του www.youtube.com/watch

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα