Ο γρίφος του ανασχηματισμού, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Δημοσιεύθηκε

Αρκετά μας απασχόλησε ο ανασχηματισμός… Παραλίγο να κλέψει τη δόξα του Mundial, στο οποίο υπάρχει πολύ προσφορότερο έδαφος για σεναριολογία και υψηλές προσδοκίες. Επιπλέον, το Mundial παρέχει πολλούς τρόπους για να βγει κανείς κερδισμένος. Δεν χρειάζεται να σηκώσει την κούπα η Εθνική μας για να γιορτάσουμε, χρειάζεται απλά να πιάσουμε το στοίχημα! Μπορούμε να ποντάρουμε σε οποιαδήποτε ομάδα και -με λίγη τύχη- να «πάμε ταμείο». Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις.

makris06062014-thumb-large

Ο εγκέφαλος είναι με τέτοιο τρόπο «καλωδιωμένος» που ενδίδει άκριτα και αυτόματα σε κυνήγια θησαυρού, θεωρίες συνωμοσίας και διάφορα μυστήρια, παρόλο που η αλήθεια είναι συνήθως πολύ απλή. Για παράδειγμα, αν με ρωτήσεις «Γιατί βράζει το νερό;» μπορώ να σου περιγράψω πώς η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τα σωματίδια του νερού να ταλαντεύονται όλο και γρηγορότερα, μέχρι που τελικά αυτή η ταλάντωση γίνεται ισχυρότερη από τις ελκτικές δυνάμεις της υγρής κατάστασης με αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσαλίδων αερίου. Αυτή η απάντηση θα σε ενθουσιάσει, χάρη στην περιπετειώδη αλυσίδα των γεγονότων και τις εικόνες που δημιουργεί. Αντίθετα, αν σου πω «το νερό έβρασε γιατί εγώ έβαλα το τσουκάλι πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας», θα ξενερώσεις σαν να σου στέρησα έναν σκασμό λεφτά και οργασμούς!

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, είτε ρεπορτάζ είτε άρθρα γνώμης, αναλώθηκαν στην αβάσιμη και διαισθητική κριτική των στελεχών της ανασχηματισμένης κυβέρνησης επειδή αυτό ακριβώς επιθυμούσε το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό για να εκτονωθεί. Οι περγαμηνές των άρτι υπουργοποιημένων και το έργο των απερχόμενων έχουν περισσότερο σχέση με τον βρασμό του νερού, παρά με την ουσιαστική αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής… Αν το παρασκήνιο αυτού του ανασχηματισμού ερχόταν στο προσκήνιο, θεωρώ πως η πολιτική θα έχανε την αίγλη της δια παντός, το λιντσάρισμα στην πλατεία Συντάγματος θα γινόταν «της μοδός» και η Ευρώπη θα είχε ξοφλήσει γενικώς.

Με τόση ελαφρότητα διαπραγματεύομαι αυτό το ζήτημα, που θα πρέπει να ντρέπομαι αν ανοίξω εφημερίδα αύριο! Ίσως φταίει το καλοκαίρι, ή η προσμονή για την μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Μετά το μήνυμα που έστειλα με την ψήφο μου, η απάντηση που έλαβα δια του ανασχηματισμού (η οποία έτσι κι αλλιώς διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) ήταν η εξής… Ποτέ δεν είχε καμία σημασία η σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα