Ο «από μηχανής εχθρός» των Κούρδων, του Γιάννη Παγουλάτου

Δημοσιεύθηκε

Η πόλη Κομπάνι ή αλλιώς Άιν αλ-Αράμπ βρίσκεται στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία και στην συντριπτική της πλειοψηφία κατοικείται από Κούρδους. Τον Σεπτέμβριο του 2014 δέχτηκε συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες τελικά απωθήθηκαν ύστερα από μάχες που κράτησαν πάνω από 4 μήνες. Την άμυνα της πόλης είχαν αναλάβει οι μαχητές του YPG, του στρατού των Κούρδων της Συρίας. Στο πλευρό τους πολέμησαν και άνδρες των Πεσμεργκά, των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ. Η νίκη αυτή δεν ήταν η πρώτη επιτυχία των Κούρδων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το καλοκαίρι του 2014 οι Πεσμεργκά είχαν καταφέρει μετά από σφοδρές μάχες να αποκρούσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Κούρδοι μαχητές βάλλουν κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Κούρδοι μαχητές βάλλουν κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η Δύση ήταν πάντα αντίθετη στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους το ποίο θα ανέτρεπε τις παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε εδαφικές απώλειες για το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Η εμφάνιση όμως του Ισλαμικού Κράτους άλλαξε τα δεδομένα. Οι μαχητές του κατέλαβαν σημαντικά εδάφη στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία και στη συνέχεια εισέβαλαν στο γειτονικό Ιράκ, το καλοκαίρι του 2014. Παρά το γεγονός ότι αριθμούσαν 993.000 άνδρες, οι ιρακινές δυνάμεις γνώριζαν την μία ήττα μετά την άλλη. Οι τζιχαντιστές προέλαυναν σχεδόν ανενόχλητοι, μέχρις ότου αναχαιτίστηκαν από τους Πεσμεργκά. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Συρία όπου οι Κούρδοι του YPG ήταν οι μόνοι που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, με αποκορύφωμα την πολιορκία του Κομπάνι.

Η Δύση βρέθηκε σε μια πολύ άβολη θέση. Από τη μια είχε τους Κούρδους, στον σκοπό των οποίων είναι μέχρι σήμερα αντίθετη και από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος, που μισεί καθετί το δυτικό. Επειδή λοιπόν το «μη χείρον βέλτιστον», οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους αποφάσισαν να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις πραγματοποιώντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Η σύγκρουση του Ισλαμικού Κράτους με τους Κούρδους είναι πολύ πιθανό να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα που θα αλλάξουν δραματικά την εικόνα της Μέσης Ανατολής όπως την ξέραμε. Αν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί τελικά, η κουρδική πλευρά θα έχει απέναντι στη Δύση δύο ισχυρά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα επιταχύνουν την πορεία προς την πολυπόθητη ανεξαρτησία. Το πρώτο θα είναι η αποφασιστική συμβολή των Κούρδων στη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών. Οι κουρδικές δυνάμεις θα έχουν εξουδετερώσει έναν εχθρό που οι Δυτικοί και οι επίσημοι σύμμαχοί τους αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Μέσα στην γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, οι Κούρδοι θα εμφανίζονται ως ένας νέος υπολογίσιμος παράγοντας σταθερότητας, διαθέτοντας πλέον αυξημένο κύρος και απολαμβάνοντας την συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Ήδη στο παρελθόν η Βρετανία είχε υποστηρίξει την κουρδική αυτονομία, όχι όμως και την ανεξαρτησία.

Γυναίκες του Κουρδικού Στρατού Συρίας.
Γυναίκες του Κουρδικού Στρατού Συρίας.

Το δεύτερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που θα διαθέτει η κουρδική πλευρά θα είναι ακόμα πιο ισχυρό. Πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος και εκμεταλλευόμενοι την γενικότερη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, οι Κούρδοι έφθασαν σε σημείο να ελέγχουν μεγάλες σχετικά εκτάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Στις δύο αυτές χώρες έχουν ιδρυθεί δύο de facto κουρδικά κράτη, με δικές τους κυβερνήσεις και ένοπλες δυνάμεις. Είναι βέβαιο ότι οι Κούρδοι δεν θα εγκαταλείψουν αυτά τα εδάφη, άσχετα με το τι θα έχουν αποφασίσει οι μεγάλες δυνάμεις για το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Όποιοι κι αν είναι οι συνομιλητές της κουρδικής πλευράς θα έχουν βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Μια de facto παγιωμένη κατάσταση είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, ειδικά αν αυτή έχει επιβληθεί με την δύναμη των όπλων.

Ίσως τελικά το Ισλαμικό Κράτος να αποδειχθεί ένας «από μηχανής εχθρός» για τους Κούρδους, στο πτώμα του οποίου θα θεμελιώσουν επιτέλους το ανεξάρτητο κράτος που επιθυμούσαν διακαώς όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα